Popboks - REBEL STAR I MY BUDDY MOOSE U KLUBU DOMA OMLADINE BEOGRADA - Ortaci odmetnici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.02.2013. 11:30 · 3

REBEL STAR I MY BUDDY MOOSE U KLUBU DOMA OMLADINE BEOGRADA

Ortaci odmetnici

Sinoć u punom klubu, kao u mojoj dnevnoj sobi…

Jelena Maksimović

Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Klub Doma omladine Beograda
Datum: 9. februar 2013.


Svirka starih miljenika publike, (domaćeg) benda Rebel Star iz Sent Andreje, je poslužila kao prilika da se ovdašnji ljubitelji amerikani srodnih žanrova upoznaju sa predstavnicima tog pravca iz Hrvatske, četvorkom iz Rijeke, My Buddy Moose. Pored sličnih muzičkih svetonazora i tri albuma iza sebe, oba benda osvajaju publiku posvećenošću svirci, bez scenskih kerefeka i nepotrebnog poziranja.

Iako su najavljivani kao kauboji iz Rijeke, više od zvuka pustinje i prerije, momci teže kao melodičnom power pop zvuku (numere sa aktuelnog izdanja Shine! Shine! Shine! čiji je producent Chis Eckman iz The Walkabouts), što nije zamerka sudeći po razmrdanim prvim redovima koji odlično reaguju na pesme. Gitare koje osciliraju između countryja i panka, drže ih na terenu kojim su nekad vladali The Replacements (najočiglednije u pesmi Fucking Boring). Ako je utisak posle slušanja albuma My Buddy Mouse bio da su pesme poprično sličnog tempa i atmosfere, usviranost postave je značajno popravila taj dojam.

My Buddy Moose

Rebel Star smo imali prilike da gledamo relativno nedavno, po izlasku istoimenog trećeg albuma, u Gun klubu, pa je koncept u kome dele binu sa još jednim bendom imao više smisla. Rebel Star je međunarodna postava koju čine po dva Engleza i Mađara, novopridošli violinista poreklom iz Japana i Milan Glavaški iz Bečeja, na stalnom radu u Sent Andreji. Frontmen nam objašnjava kako su se klavijaturista Čaba i violinista Džerom priključili bendu pre osam dana, što bi trebalo da opravda potencijalne greške u nastupu. Ako ih je bilo, retko ko ih je primetio, pošto Rebel Star je bend koji ljudi jako vole i to pokazuju tako što uz njihove pesme pevaju glasno (sinoć - nešto više od 250 posetilaca). Tokom izvođenja pesme Ptice, Milan je imao problem sa gitarom, ali se nije zaustavio već je hrabro, uz osmeh izgurao do kraja. Nekadašnji gitarista Boris Smoje priključio se bendu u pesmi Amerika, a Ivana Smolović je izvela prošlogodišnji letnji hit Anđeli i kasnije Rebel Star, koja bi lako mogla da se nađe na soundtracku nekog vesterna. Rebel Star, a prvenstveno Glavaški, koga pesma ume da ponese ka bržem ili sporijem izvođenju nego što smo navikli, su neposredni i iskreni u nastupu, čini se kao da sviraju za prijatelje. Valjda to tako uvek bude kad muzičare pokreće entuzijazam koji žele da prenesu i na publiku.

Po mišljenju recenzentkinje, izbor da se završi zvanični deo nastupa (nakon sat i po vremena) društveno angažovanim pokušajem, pesmom Industrija, nije baš najsrećniji – dok je veliki deo publike pevao refren “izgleda da smo mi odavno zajebali se”, neki su već potrčali da uzmu garderobu i napuste klub. Šteta, jer tokom bisa, grupi se prikljčio Luka Benčić, gitarista i pevač MBM, u pesmi Staklo, da bi zatim bila ispunjena želja iz publike, dvojac Milan Glavaški i Atila Prikler, esencija Rebel Stara, su izveli Lunu. Pesma Lako za kraj, odlazimo u noć koju je prekrio sneg.  



Komentari

  • Gravatar for
    pitmaravich | 10.02.2013. 14.11.44
    Fenomenalan koncert. Glavaski je majstor, sa gitarom i bez nje. Trenutno najznacajniji autor domace scene, ovo je njegovo doba, vrhunac koji traje od prvog albuma pa sve do sad. Vest, muzikalan, inspirativan, komunikativan taman koliko treba. Tri albuma je bilo potrebno pa de se trgne i publika koja polako i stidljivo kapira ko su i sta su. Ceka se 17. april i svirka ispred Chucka. My Buddy Moose sviraju kvalitet, ali mi nikako ne lezi njihov engleski...mnogo mi je bolje delovalo kad je Luka sa RS-om pevao na maternjem
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 10.02.2013. 19.29.57
    Lep prikaz sinocnjeg koncerta. Uzivao sam kolioko u pregrupi toliko i u Rebel staru. Skromno bih dodao da je i zvuk bio vise nego odlican.
  • Gravatar for giuseppe
    giuseppe (gost) | 11.02.2013. 10.19.03
    Fantastično, kao i uvek. Puno publike sa strane - Bečej, NS, Zrenjanin... RBL* bi mogao i van Beograda nekad. Meni je fascinantno što tu niko sem Milana nema pojma o tekstovima, tj ništa ne razumeju, a opet zvuči fantastično, čak i kad pevaju prateće vokale :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Filmovi

KANYE WEST

Yeezus

Albumi