Popboks - ČAROBNI MAJK – Steven Soderbergh - Do gole kože [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.01.2013. 09:35

ČAROBNI MAJK – Steven Soderbergh

Do gole kože

Veliki prošlogodišnji hit je neosporan dokaz da erotika za žene postaje sve unosniji posao. Nabrekli mišići Channinga Tatuma opčinili su i raspametili gledateljke, pa je tako Čarobni Majk postao jedan od najvećih hitova u bogatom rediteljskom opusu Stevena Soderbergha

Đorđe Bajić

Ocena:
6
Đorđe Bajić


6/10

Originalni naziv: Magic Mike
Scenario: Reid Carolin
Uloge: Channing Tatum, Alex Pettyfer, Matt Bomer, Joe Manganiello, Matthew McConaughey
Žanr: Drama/erotika/komedija
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: SAD, 2012

 

 

Soderbergh ne miruje, štancuje filmove kao na traci. U svetskim bioskopima su samo tokom poslednje dve godine prikazane njegove režije Izdaja, Zaraza i Magični Majk, a našao je vremena da snimi i eksperimentalnu komediju Poslednji put kada sam video Majkla Grega. Ako se tome doda da je veoma zauzet i kao producent, neosporno je da se radi o veoma zaposlednom čoveku. Godina iz nas je Soderberghu donela veliki hit – Čarobni Majk je koštao 7, a samo od distribucije u bioskopima zaradio impresivnih 167 miliona dolara.

Glavni mamac Čarobnog Majka je Channing Tatum. Ovog mišićavog macana žene jednostavno obožavaju, pa ne čudi što su se sjatile da ga pogledaju u do sada najsmelijem izdanju. Naime, on u novom filmu glumi stripera. Pored Tatuma, tu je i pojačanje u vidu popularnih TV glumaca Joea Manganiella (razbacani vukodlak Alcide iz Prave krvi) i Matta Bomera (glavna uloga u seriji Belo odelo), kao i mlađanog Alexa Pettyfera (Ja sam četvrti). Svi oni glume stripere, udarnike u klubu koji drži iskusni Dallas (sredovečni ali još uvek besprekorno zategnuti Matthew McConaughey), tako da su momci u filmu više svučeni nego obučeni.

Filmova o onima koji skidanjem zarađuju za život bilo je i ranije. Ipak, Čarobni Majk donosi jednu krupnu novinu/inverziju. U ostvarenjima kao što su ozloglašeni Striptiz (1996) sa Demi Moore ili Verhoevenov kemp klasik Showgirls (1995) oko šipke su se vrteli ženski likovi. Za promenu, Soderbergh i mladi scenarista Carolin odlučuju da poskidaju svoje junake i od njih naprave seksualne objekte. Pravi potez i u pravo vreme: dok su svojevremeno Striptiz i Showgirls prošli prilično loše na blagajnama, Čarobni Majk je zgrnuo brdo para i postao jedan od filmskih fenomena 2012. godine.

Channing Tatum je tokom prošle godine imao čak tri izuzetno uspešna filma (pored Čarobnog Majka, odlično su prošli i romansa I u dobru i u zlu i krimi-komedija Na tajnom zadatku), ali se čini da je upravo uloga u Soderberghovom filmu skrojena baš po njegovoj meri. Tatum se ranije profesionalno bavio striptizom (neka njegova iskustva iz tog perioda ušla su i u scenario), pa mu golotinja i koreografija nisu predstavljali problem. Strategija „što manje glume, što više plesa“ pokazala se kao dobitna. Tatumov glumački raspon je veoma ograničen, ali se odlično snalazi u egzibicionističkim akrobacijama na sceni.

Kombo seksa (obnaženi Tatum u svim mogućim i nemogućim pozama) i romanse (ljubavna priča Majka i sestre jednog od njegovih kolega) se veoma dopao ženama koje su, uostalom, i bile ciljana publika. Za razliku od slično koncipirane književne trilogije Pedeset nijansi, Čarobni Majk nije tek bezvredna onanija za jednokratnu upotrebu. Soderberghova režija je, bez obzira što je primetno da se nije previše udubljivao, sasvim na mestu. Po ambicioznosti i dometu, Čarobni Majk ne može da se meri sa njegovim najboljim filmovima kao što su Putevi droge, Seks, laži i video trake i Opasna romansa, ali očigledno pogađa metu tamo gde treba – i to sa, imajući u vidu tematiku, začuđujuće mnogo stila. Dok su gledateljke uglavnom potpuno oduševljene Majkovom čarolijom, oni hladnije glave će veoma brzo prozreti Soderberghov blef. Čarobni Majk je u svojoj suštini samo jedan solidan tipski ljubić zabiberen dobro koreografisanom muškom VIP golotinjom. Ni manje, ni više od toga.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige