Popboks - VULVERIN – James Mangold - Delija u Tokio krenuo! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.07.2013. 06:23 · 1

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

X-Men franšiza je žilava i puna potencijala, što najnoviji film iz ovog univerzuma, Vulverin, sasvim lepo ilustruje. Ovo je drugi samostalan Vulverinov film i predstavlja osetno poboljšanje u odnosu na ostvarenje X-Men počeci: Vulverin (2009).

Đorđe Bajić

Ocena:
7

Naslov originala: The Wolverine
Scenario: Christopher McQuarrie, Scott Frank, and Mark Bomback
Uloge: Hugh Jackman, Rila Fukushima, Tao Okamoto, Svetlana Khodchenkova
Žanr: superherojski spektakl
Trajanje: 126. minuta
Proizvodnja: SAD, 2013

 


Hugh Jackman je još jednom Logan, poznatiji kao Vulverin, ali su se okolnosti promenile. Nakon traume koju je izazvala smrt voljene Jean Gray (Famke Janssen), Logan se osamljuje i neuspešno pokušava da nađe mir u američkoj zabiti. Ali, nova avantura je iza ugla… Logan odlazi u Japan kako bi posetio starog prijatelja, ni ne sanjajući šta ga tamo čeka. Kada Loganove superherojske moći počnu da blede, naš junak će morati da se suoči sa demonima iz svoje prošlosti i raspetlja čvor koji ga može koštati besmrtnosti.

Jedina veća zamerka novom Vulverinu je trajanje – film bi bio dinamičniji da je jedno pola sata kraći, tim pre što se ne radi o klasičnom epiku, već o (bar za superherojske uslove) prilično kamernoj priči sa svega šest-sedam važnih likova. Film je prvobitno trebalo da režira Darren Aronofsky, ali ga je u poslednjem trenutku zamenio James Mangold koji je, pokazalo se, bio sasvim valjan izbor. Mangold je svoj deo posla odradio na zavidnom nivou - akcija je dobra (jurnjava na krovu tokijskog brzog voza je jedan od najboljih trenutaka, mada nije loša ni završnica), ali je glavni kvalitet filma dramski naboj. Loganovo suočavanje sa vlastitom smrtnošću i njegov odnos sa drugim likovima su glavne snage ovog filma, što i ne treba da čudi imajući u vidu da je Mangold ispekao zanat režirajući drame (Hod po ivici, Neprilagođena, Zemlja policajaca). Jackman je nabildovan i po običaju solidan, tu nema greške, ali posebnu pohvalu zaslužuju dame: Rila Fukushima, Tao Okamoto i Svetlana Khodchenkova. Sve tri su odlične, a naročito Ruskinja Khodchenkova čija je navaljala Viper sasvim sigurno jedna od najubedljivijih negativki u poslednjih desetak godina.

Kada počne odjavna špica, nemojte napuštati salu – oni strpljivi će dočekati dodatnu scenu, najavu novog X-Men filma Days of Future Past u režiji Bryana Singera.



Komentari

  • Gravatar for
    VoivodBG | 12.08.2013. 13.09.17
    Scena na vozu koju svi spominju je nešto najsmešnije što sam imao prilike da vidim na velikom platnu. Kao da gledam frogger the movie. Film drži pažnju u početnih 30 minuta, a posle se davi u moru usiljenih stripovskih ideja i razrešenja za glavni tok priče. U ovom slučaju originalni strip predložak je mnogo superiorniji (i naravno nisu ga iskoristili u velikoj meri) naspram filmskog, a problem baš nastaje što film pokušava da bude ozbiljan kao Nolanov Betmen ili novi Bond. Nemojte da gledate film u 3d-u, jer nećete imati nikakav doživljaj, osim ako želite da gledate samo scenu sa vozom, uzimanje vašeg novca iz džepa na bezobrazan način.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

ZOVITE JU ZEMLJA - Ivan Lutz i DIGITALNI UGLJENIK - Richard Morgan

Dve moguće budućnosti

Knjige

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige