Popboks - RED 2 – Dean Parisot - Osveta po gerijatrijski [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.08.2013. 10:44

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Autorima ovog filma možda i zasluženo sleduje packa na prilično doslovnom ponavljanju u prethodnom ostvarenju upotrebljene formule, ali i mimo toga, Red 2 predstavlja dovoljno kvalitetan i veoma šarmantan rad na temu nastavka akcione komedije nešto starijeg kova.

Zoran Janković

Ocena:
7

Scenario: Jon Hoeber, Erich Hoeber
Uloge: Bruce Willis, Mary Louise Parker, John Malkovich, Helen Mirren,  Byung-hun Lee, Catherine Zeta Jones, Anthony Hopkins, Neal McDonough, Daviod Thewlis, Brin Cox
Žanr: gerijatrijsko-osvetnički
Trajanje: 116 minuta
Proizvodnja: SAD/Francuska/Kanada

 


Između ostalog, Hollywood ostaje neprikosnoven u proizvodnji repertoarskog filma zbog stalne infuzije sveže krvi, ali i povremenog kombinovanja postojećim resursima i povratku star(ji)h asova u igru. Nakon što je pouzdani i dosad nepogrešivi Robert Schwentke (Plan letenja, Vremeplovčeva žena, Red) rešio da ne nastavi rad na drugom delu Reda, pozvan je pomalo zaboravljeno-skrajnuti Dean Parisot, svakako zanimljivi autor u čijoj je dosadašnjoj filmografiji uknjiženo jedno zbilja simpatično (Home Fries), jedno izvanredno (Galaxy Quest) i jedno gotovo odlično delo (Ludosti Dik i Džejn). Pominjani Schwentke nije zablistao na primeru najnovijeg rediteljskog mu rada (R.I.P.D. – Panduri za mrtvake), a u međuvremenu na televiziji uhlebljeni Parisot se, na sreću, a sasvim očekivano, dosta dobro snašao i u slučaju ovog filma, te Red 2 stoji kao primer uspelog nastavka uspešnog izvornika.

Red 2 ne donosi ništa suštinski novo, ovo je samo jedna vešto u delo sprovedena varijacija na temu ražalovanih CIA operativaca koji svako malo postaju meta osvetničkih napada suparničkih službi, a sve to u okruženju u kom hladni rat zapravo nikada nije okončan. Doduše, Red 2, čvrsto oslonjen na već dokazano efektnu smešu hipertrofirane i raspojasane akcije, i verbalno i fizičke dobronamerne komedije i čitave galerije voljenih filmskih lica, biva bogatiji za globtroterski aspekt, pa potera i beg pred goničima Willisa, Malkovicha i ekipe obuhvata i nepogrešivo fotogenične lokacije ponajpre Pariza, a donekle i Moskve.

Uz sve svoje kvalitete, Red 2 brzo očitava i krupnu manu – naime, scenaristi (Jon Hoeber i Erich Hoeber, scenaristi i prethodnika, ali poznati i po ne preterano suptilnom radu na Bergovom Bojnom brodu lane) ostavili su priču bez snažnijeg i razvijenijeg dramskog sukoba. Ipak, uprkos tome, na kraju priče, kada krene zavšna špica sa listom zaslužnika preovlađuje utisak o sveukupnom šarmu ovog filma, te Red 2, nošen poletnom režijom, uzbudljivom akcijom i nanovo finom dinamikom između glavnih junaka, a sve na tragu ponajboljih onovremenskih buddy-buddy akcionih komedija, izlazi kao pobednik. Osim toga,  ovo drugo u nizu dela o neustrašivim penzionerima (RED je akronim za ’retired, extremly dangerous’, što će reći, penzionisani i krajnje opasni) pokazuje kako bi zapravo trebalo da izgledaju kvalitetni i smisleni nastavci primećenih i gledanih letnjih kino-hitova.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi