Popboks - PREMIUM RUSH – David Koepp - Lep ti bicikl, koliko može da razvije? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.01.2013. 15:21 · 4

PREMIUM RUSH – David Koepp

Lep ti bicikl, koliko može da razvije?

Radi se o jednom malom, vrlo inventivno skrojenom akcionom filmu punom pažljivo konstruisanih i nadasve zabavnih potera

Sima Kokotović

Ocena:
7
Sima Kokotović


7/10

Originalni naziv: Premium Rush
Scenario:  David Koepp, John Kamps
Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez, Kym Perfetto, Anthony Chisholm
Žanr: Akcioni triler
Trajanje: 91 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 


Premium Rush
je film koji je zamalo stigao do naših bioskopa. Distributer ga je jedno vreme najavljivao, potpirivao naše nade (ili samo moje), a onda je olako, kao i već toliko puta do sad, odustao od njegove distribucije.  A kada se pogleda koliko je malo para film zaradio, i, nekako, sveukupno prošao vrlo nezapaženo, to i ima smisla. Međutim, slobodno možemo reći da smo ostali uskraćeni za pravi bioskopski doživljaj, jer ovaj film upravo nudi ono što je u moru bioskopske ponude skoro pa poptuno iščezlo.

To će reći da film pripada onom duhu brzih mali nepretencioznih holivudskih filmova koji, vrlo često, publici nude samo sekunde predaha. I pri tom, u pitanju je akcioni film koga, sem u par momenata, ne krase ozbiljne, dramatične i životne sekiracije. Film zapravo više naginje crtanom filmu no nekom teškaškom akcionašu. Kako uostalom drugačije i shvatiti film o jurnjavi bajkovima uzduž Menhetna.

Premium rush je relativno kratak (91 min), nabijen je zapletima i podzapletima, te zgodnim likovima koji jasno znaju šta žele. Njih vidimo u taman onoliko situacija koliko je potrebno da dobijemo dovoljno informacija kako ti likovi ne bi ostali na nivou beživotnih skica karaktera. Glavni junak funkcioniše kao oličenje slobodarskog duha, on je momak koji je umesto odela, kravate i studija prava izabrao slabo plaćen posao kurira na biciklu, odnosno odabrao je vožnju nasuprot društvenim konvencijama. Ideja lika izražena je i kroz samu akciju – on recimo ne koristi kočnice i ograničenja, jer one znače smrt i povrede, što je bitan pokretač mnogih vratolomija u koje se upušta vozeći svoj bajk.

Drugi likovi i dodatni podzapleti predstavljeni su kroz flešbekove, i sve je konstruisano tako da se dodatno kondezuju vreme i priča, tako da od praćenje svega što se dešava na ekranu stvara skoro čisto ushićenje. Jedna scena potere, recimo, između glavnog junaka i negativca obuhvata jurnjavu bicikla i automobila njujorškom avenijom u suprotnom smeru,  podzemni parking,  prepreke u vidu semafora i naravno gungulu pešaka i saobraćaja, sve sa policajcom na bajku koji ih juri.  Organizacija dešavanja u sceni omogućava  preglednost akcije, i tako zahteva još više pažnje kako bi sve pohvatali. Prikazi akcije ostvareni su, najčešće, kroz šire planove - obuhvataju i onog koji juri i onog koji je juren, jasan nam je odnos junaka i prepreka koje im se nalaze na putu, te osećaj dešavanja u okviru stvarnog prostora podupire efekat napetosti i uzbuđenja (kako filmaši tvrde, vrlo malo stvari je odrađeno pomoću kompjuterski stvorenih prikaza).

Mali, vrlo inventivno skrojen akcioni film pun pažljivo konstruisanih i nadasve zabavnih potera.



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 10.01.2013. 01.08.15
    Jedno veliko nista od filma, da Tomi ne glumi niko ne bi ni obratio paznju na nj...SLEDECI
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 10.01.2013. 02.55.59
    Vrlo realna recenzija, jedan nenametljivi, a vrlo dobro odradjen film. Pravo osvezenje
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 11.01.2013. 08.15.30
    Ideja nije losa, ali sam film je prazan i dosadan. Sat i po jurnjave na biciklu, i to traje i traje..film za decu. PS. Svaki film koji prelazi sat i po vremena, eventualno do dva, je u vecini slucajeva los. Retko koji da valja. Da ne pricam o onima koji traju dva i po ili tri sata, to su teski izuzeci.
  • Gravatar for abigejl
    abigejl (gost) | 14.02.2013. 03.39.38
    Zabavan, osvežavajući akcioni filmčić.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora