Popboks - VRATI MI IME – Seth Gordon - Vrati mi film [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.04.2013. 07:30

VRATI MI IME – Seth Gordon

Vrati mi film

Ono što je bilo zanimljivo u prvih nekoliko scena zamenjeno je konvencijom koja ukalupljuje junake i priču, a to je filmu oduzelo glavni izvor komedije.

Sima Kokotović

Ocena:
4


Orginalni naziv: Identity Thief
Scenario: Craig Mazin
Uloge: Melissa McCarthy, Jason Bateman, John Cho, Morris Chestnut
Žanr: Komedija
Trajanje: 111 min
Proizvodnja: SAD, 2013.

 

Sendi Bigelou je prosečni fini Amerikanac. Ima porodicu, finansijske probleme i dobar je u onom što radi. On živi u skladu sa svim normama savremenog društva, što podrazumeva i da olako prihvata da ga beskrupulozni šef neskriveno nipodaštava. Kada se ispostavi da se ni kriv ni dužan nađe u ozbiljnom problemu, pošto mu neko ukrade identitet, sistem koji verno poštuje neće mu pomoći. Biće primoran da preuzme stvari u svoje ruke i pokaže da nije bitno to što ima ženskasto ime, oko čega je inače formulisana većina fora vezana za njegovu nit priče.

Jason Bateman se prilično izveštio u tumačenju finih i ćutljiv likova. Često im dodaje dozu rezigniranosti, na granici sa mizantropijom, što doziva preispitivanje ideje o prosečnom finom muškarcu. Šteta je što u ovom filmu toga ima samo u jednoj sceni, hladnokrvnoj i arogantnoj prozivci u motelu. U ostatku filma njegov lik sveden je samo na jednodimenzionalnog dobricu.

Sa druge strane imamo lažnu Sendi, lik koji tumači Melissa McCarthy. Ona žudi za konceptom normalnosti koju pravi Sendi otelotvoruje. Spremna je da plati celom baru piće kako bi osetila da ima prijatelja, i da kupi svaki proizvod u tržnom centru kako bi privremeno zadobila poziciju identiteta koju taj proizvod nudi. Ona zapravo nema svoj identitet, nema ime i prezime, i tu prazninu takođe nadomešćuje bukvalnom krađom tuđih identiteta. Ona je debela, nezgrapna i šta god radi čini to na groteskni i vrlo komični način.

Ovo je zanimljiva postavka koja je preispitujući ustaljene ideje normalnosti i identiteta, preko interakcije dvoje junaka, mogla da ponudi dosta razloga za smeh. Film se međutim razvija u drugačijem pravcu. Priča je obogaćena zapletom potere što zapravo odvraća pažnju od samih likova. Razvoj njihovog odnosa svodi se na banalno pomirenje, gde se raskalašna Sendi, kroz požrtvovanost i pokajanje, kroti približavanjem konceptu normalnosti, dok uštogljeni mekušac Sendi dobija na neophodnoj čvrstini što ga čini pravim muškarcem koji kontroliše svoj život. Ono što je bilo zanimljivo u prvih nekoliko scena zamenjeno je konvencijom koja ukalupljuje junake i priču, a to je filmu oduzelo glavni izvor komedije.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi