Popboks - ALEKSANDRA KOVAČ U DOMU SINDIKATA - Soul je bio u Domu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 14.04.2013. 08:11 · 2

ALEKSANDRA KOVAČ U DOMU SINDIKATA

Soul je bio u Domu

Veoma mlada publika, uglavnom tinejdžerskog uzrasta, koja je sinoć činila većinu na koncertu Aleksandre Kovač u Domu sindikata, postala je nestrpljiva tačno u 20 časova, te je počela da doziva pevačicu, ne odobravajući čak ni akademskih 15 minuta kašnjenja. Muzičarku koja je proslavljala 25 godina karijere dočekalo je oko 1000 poštovalaca, koji su posle skoro dva i po sata svirke verovatno otišli kući zadovoljni jer su čuli praktično sve najbitnije pesme iz Aleksandrine karijere duge već četvrt veka.

Vlada Živanović

Foto: Vlada Živanović

Mesto: Dom sindikata, Beograd
Datum: 13. april 2013.




Već kod uvodne pesme To je to najhrabriji mališani okupirali su prostor ispred bine. Pevali su sa umetnicom skoro svaku pesmu, od Opet sam tu, Nedostaješ mi, pa do najnovijeg singla Jedna žena, koji je sačuvan tek za bis, dok su roditelji sve vreme sedeli zadovoljno gledajući svoje klince kako se provode.

Jubilej beogradske pevačice dodatno su uvećale tri dame za koje tvrdi da imaju najlepše glasove na ovim prostorima. Iva Pletikosić, koja je u javnost dospela kada je od Erykahe Badu dobila pohvalu za pevanje njene stvari On & On u srpskoj verziji emisije Ja imam talenat, ovaj put je otpevala Aleksandrinu pesmu Remembering Love. Aleksandra je Ivu najavila rečima: „U pitanju mlada dama koja instistira na urbanim zvukovima i beskompromisno se bori i gura napred“. I druge dve gošće, Nina Badrić i Marija Šerifović, takođe su pevale samo pesme koje je komponovala njihova domaćica. Hrvatska pevačica otpevala je Poljubi me i Vječita ljubav, dok ju je samo Aleksandra, bez benda, pratila na klaviru. Pobednica sa Eurosonga 2007. godine bila je zadužena za Ako odlaziš i Idemo dalje. Pred kraj koncerta, Aleksandri  se na bini pridružio i mali hor škole pevanja Beogradski glas, koji će publika najviše pamtiti po izvođenju soul verzije čuvene pesme Beatlesa Get Back.

„Shvatila sam da morate u životu da imate velike padove da biste napisali jednu ovakvu pesmu. Ovakvo delo nastane kada iz vas izađe sva tuga“, bila je jedna od najava (ova konkretno za pesmu U jednoj sekundi) koje je umetnica pažljivo osmislila za skoro svaku pesmu, upućujući tako auditorijum u pozadinu svojih dela i dajući prisutnima priliku da se dodatno udube i dožive tekst svake numere.

Izvela je beogradska pevačica praktično sve numere sa svoja dva solo albuma na srpskom jeziku, Med i mleko i U mojoj sobi, uključujući i EP na engleskom jeziku You and Me. Ako bi joj se baš tražila zamerka u repertoaru, onda bi se ona odnosila na to što je bila škrta na pesmama sa kojima je devedestih postala poznata, tokom rada u grupi K2 sa sestrom Kristinom Kovač. Sve stare pesme, kao što su, Milo moje, Super žena ili Ajmo u život izvedene su u soul i funk arnažmanu, muzičkim pravcima u kojima se Aleksandra savršeno pronašla... Na sredini koncerta, prelazak na set pesama na engleskom jeziku, čak je pretenciozno najavila rečima: „Mnogi u Srbiji pokušavaju da sviraju funk i soul, ali to se ustvari ovako radi!“ Najbitnije je da nije lagala po tom pitanju jer numere kao što su For Better or Worse, Love Operator, Hoka Hej svakako zvuče kao svetski soul i funk. Pored očekivano dobrog Aleksandrinog glasa, tome je doprineo i besprekorno uvežban bend koji se sastojao od dvojice klavijaturista, basiste i bubnjara, kao i celokupna produkcija koja je podrazumevala savršen zvuk i osvetljenje.

Međutim, kao što je i sama autorka konstatovala srž problema u intervjuu za Popboks, njena muzika je „komercijalna u inostranstvu, dok je u Srbiji teški undergorund“. Pored velikog broja mališana, koji su nesumnjivo želeli da vide i čuju svog idola, stekao se utisak da su oni stariji (uglavnom roditelji i braća i sestre najmlađih fanova) prvenstveno došli na koncert ispunjavajući želju svojih klinaca. Zvuk kome je odlučila da bude dosledna, uprkos tome što živi u Srbiji, breme što je kćerka poznatih roditelja (Kornelija i Spomenke Kovač), zbog čega je uvek bila posmatrana mnogo oštrijom lupom javnosti, a na kraju krajeva i nedovoljna medijska promocija učinili su to da Aleksandra Kovač ipak i posle toliko godina u muzici napravi tek relativno mali beogradski koncert. Šteta, jer takva umetnica i takva muzika ipak u ovom gradu zaslužuju i više publike i veći prostor.



Komentari

  • Gravatar for Dzejlan
    Dzejlan (gost) | 14.04.2013. 19.24.47
    Sta reci,za zenu umetnika,muzicara...Sa koliko samo emocijei ljubavi ej otpevala svaki ton,svaku melodiju je donela na neki svoj nacin kako ona i sama to zna,Jedna zena i jedna Aleksandra Kovac,i hvala ti na divnim pesmama i divnim koncertima...Pratimo te i volimo >3 :)
  • Gravatar for Nevena
    Nevena (gost) | 14.04.2013. 21.21.18
    Fenomenalan koncert, mozda njen najbolji do sad. Kakva steta sto odlazi, zena jednostavno razbija kako peva. I muzika i zvuk i scena, kao da nismo u Srbiji. Hvala joj za ovakav spektakl. P.S. Ima sigurno najfiniju i najkulturniju publiku u gradu, svaka cast posebno za decu koja perfektno pevaju sve vreme iz publike, svi smo se najezili od uzbudjenja, ipak ima nade za Srbiju.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji