Popboks - Predstavljen program, žiri i gosti Festivala evropskog filma Palić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 01.07.2013. 16:59

Predstavljen program, žiri i gosti Festivala evropskog filma Palić

Pored objaviljivanja svih filmova koji će se naći 11 programskih celina festivala, kao i otkrivanja imena koja će činiti ovogodišnji žiri, javnosti je danas na drugoj konferenciji povodom Festivala evropskog filma Palić (13-19. jul) još jednom skrenuta pažnja na problem nedostatka finansijskih sredstava sa kojim se ova manifestacija suočila

Vlada Živanović

Predsednik petočlanog žirija ove godine će biti poznati srpski režiser Srđan Dragojević. Pored njega u žiriju će biti još i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Žiri kritike u okviru programa Paralele i sudari činiće Carmen Gray (Velika Britanija), Irena Bilić (Francuska) i Kristina Đuković (Srbija).

„Kod nas nije bilo nedoumice da li će festivala biti, ali je bilo pitanje u kom će se gabaritu održati ove godine. Ovakvi festivali se ne prave od danas do sutra. Nećemo vas lagati i reći ćemo vam da nije bilo ni lako ni jednostavno napraviti festival ove godine. Dodatni problem predstavljalo je i to što više ne postoje filmovi koji se prave na 35 milimetarskim trakama, već su sada svi u digitalnom formatu. U svetu ta stvar nije na pojedincu i organizaciji, već na državi. Džaba vam najbolji filmovi, ako nemate gde da ih prikažete. Da se razumemo i da nikome iz organizacije Palića nije ni padalo na pamet da pravi feštu povodom jublilarnog 20. festivala, kao što bi možda trebalo da se obeleži ove godine. Jedini cilj nam je bio da sa sredstvima koje imamo održimo festival”, rekao je direktor festivala Radoslav Zelenović.

Blažo Perović, dirketor Otovrenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) objasnio je da organizatori festivala još uvek ne znaju sa kolikim ustvari budžetom raspolažu.

„Prvi put od osnivanja festivala događa se da mi deset dana pre početka ustvari još uvek ne znamo sa kolikim budžetom raspolažemo. Ministarstvo kulture nam je prethodno odobrilo 1,3 miliona dinara, a ministar nam je naknadno usmeno obećao još pet miliona. U ovom trenutku mi ne znamo da li će to usmeno obećanje biti pretočeno u pismenu formu i da li će se ono uopšte realizovati. Da nismo imali konkretnu pomoć grada (Subotice) i pokrajine (Vojvodine) bili bi u veoma delikatnoj situaciji i FEF Palić bi bio pod velikim znakom pitanja“, zaključio je Perović.

Jedan od selektora FEF Palić Petar Mitrić izneo je podatak da će u 11 programskih celina biti prikazan 91 film On je naglasio da je “najveća prednost FEF Palić u tome što ne juri filmove koji su bili na velikim festivalima već pokušava da otkrije nešto novo“.

Dejan Zvekić, direktor komunikacija FEF Palić, najavio je da će nagrade Aleksandar Lifka na otvaranju festivala (13. jula) biti uručene Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici.
„Nikita Mihalkov je usred snimanja filma i zbog toga neće moći da se dugo zadrži na Paliću, ali je potvrdio svoj dolazak. Mihalkov će se sigurno obratiti i novinarima, dok za Emira Kusturicu još uvek ne znamo da li će to učiniti jer je opšte poznato da se povukao iz javnosti. Posebno mi je zadovoljstvo da istaknem da će među 150 zvanica na Palić 18. jula doći i Jim Sheridan, režiser čuvenih filmova kao što su ’U ime oca’, ’Moje levo stopalo’. S obzirom na bogat predfestivalski program, FEF Palić će ove godine ustvari trajati više od tri nedelje, odnosno od 2. do 26. jula“, zaključio je Zvekić.

Konferenciji je prisustvovala i direktorka programa umetnosti i obrazovanja Britanskog saveta Ivana Đurišić, sa kojim je FEF Palić ove godine ostvario saradnju. Ona je najavila da će okviru predfestivalskog programa Palića biti prikazana remasterizovana verzija nemog filma Alfreda Hičkoka iz 1926. ‘Stanar’.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.