Popboks - LJUBAV DOLAZI KASNIJE – Hadži-Aleksandar Đurović - Priča o ljubavi obično ugnjavi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.03.2013. 14:01 · 2

LJUBAV DOLAZI KASNIJE – Hadži-Aleksandar Đurović

Priča o ljubavi obično ugnjavi

Na 41. FEST-u premijerno prikazan debitantski film Hadži-Aleksandra Đurovića nikoga neće oboriti sa nogu, ali vraća nadu u moć entuzijazma i lične inicijative.

Đorđe Bajić

Ocena:
4


Scenario: Hadži-Aleksandar Đurović
Uloge:Milica Stefanović, Andrej Šepetkovski, Goran Jevtić, Ljubinka Klarić, Aleksandar Đurica
Žanr: drama
Trajanje: 76 minuta
Proizvodnja: Srbija, 2013.

 


Hadži-Aleksandar Đurović je pekao zanat kao asistent režije na serijama Greh njene majke, Miris kiše na Balkanu i filmovima Parada, Zverinjak i Kad svane dan. Autor je i devetominutnog dokumentarca Obeleženi (2008) koji je nagrađen na moskovskom festivalu Zlatni Vitez. Pored toga što režira, Đurović i piše – film Ljubav dolazi kasnije zasnovan je na njegovim kratkim pričama o ljudskim odnosima u velegradu (autor je sin Ljiljane Habjanović Đurović – pa mu je, može se tako reći, pisanje u krvi).

Domete ovog debija valja sagledati u kontekstu onoga što on zapravo i jeste – Ljubav dolazi kasnije je skromno budžetirano ostvarenje nastalo kao plod entuzijazma i lične inicijative. Umesto da čeka pomoć države, Đurović je preuzeo stvar u svoje ruke i sam producirao film. Bez pomoći ministarstva i grada, mala ekipa je gotovo gerilski pristupila realizaciji. Pristup za svaku pohvalu, saglasićete se! Đurović je u više navrata istakao da je film snimljen za svega sedam noći, što je izuzetno kratak period za jedno dugometražno ostvarenje. Skromni produkcioni uslovi su se neumitno odrazili na kvalitet snimljenog materijala... Već od  prvog kadra je jasno da su ekipi bila dostupna veoma ograničena sredstva i da se radilo na brzinu. Naravno, sve to je dovelo do toga da konačni proizvod ne poseduje ispolirani izgled profesionalnog filma. Šavovi i krpež su vidljivi, ali, bez obzira na brojne nedostatke, ne bi bilo pošteno otpisati ovaj film kao potpuni promašaj.

Đurović prepliće tri priče koje se odvijaju tokom jedne beogradske noći na potezu Terazije – Belvil. U prvoj priči muškarac razočaran u ljubav (Šepetkovski) odlazi kod prostitutke (Stefanović) kako bi pronašao utehu. Umesto da padne seks, mušterija i profesionalka počinju da preispituju vlastite živote uz citate Ive Andrića i drugih mudrih glava. Drugi segment prikazuje susret otuđenih ljubavnika (još jednom Stefanović, Jeftić) u jeftinoj hotelskoj sobi, dok treći opisuje sastanak starih znanaca (Klarić, Đurica) u jednom otmenom prestoničkom restoranu u kome se hrana servira uz izdašnu porciju vrelog jazza (standard Don’t Explain u nadahnutom izvođenju Sofije Knežević, Bojana Turkića i Ivana Radivojevića). Takođe, treba pomenuti i da pri kraju filma u malim ulogama pojavljuju veterani Tanasije Uzunović i Jadranka Selec koji glume jedini srećni ljubavni par u filmu.

U suštini, Ljubav dolazi kasnije je jedna trodelna melodramska improvizacija koja, doduše ne baš sasvim dosledno, prati shemu ljubavne vrteške. Veze između likova i priča postoje, ali su prilično proizvoljne i nepostojane. Bora Đorđević je davno zapisao da priča o ljubavi obično ugnjavi, što se delimično potvrdilo i u ovom slučaju. Najbolji segment filma je onaj koji se nalazi na kraju – jedino on poseduje relativno efektan preokret i koliku-toliku zaokruženost. Prva dva segmenta se po svom dometu mogu uporediti sa studentskim vežbama – mnogo je tu prazne priče i neujednačenosti, sa tek nekoliko zanimljivih rešenja koja nagoveštavaju da Đurović poseduje talenat koji se, ako okolnosti budu dozvolile, može dalje razvijati. Opet, okvirni koncept o velegradskom otuđenju je dobar – samo ga je valjalo realizovati na višem nivou. Nažalost, to u postojećim okolnostima izgleda nije bilo moguće. Mikro budžet koji je Đurović imao na raspolaganju nije omogućavao da se posveti pažnja detaljima. Imajući to u vidu, ovaj debitantski film je najbolje doživeti kao isprobavanje krila i zagrevanje za ono što tek treba da dođe.



Komentari

  • Gravatar for Bojana
    Bojana (gost) | 11.03.2013. 10.25.11
    Složila bih se sa rečenicom da ovaj film "neće oboriti sa nogu, ali vraća nadu u moć entuzijazma i lične inicijative." Ostatak recenzije mi se čini malo i preoštar. Radi se o jednom nepretencioznom filmu koji vas definitivno neće "oduvati", ali nakon njega nećete imati ni onaj osećaj protraćenih sat i 15 minuta (film traje prilično kratko). Sasvim pristojno ostvarenje. Film uz koji biste proveli pristojno veče uz TV.
  • Gravatar for mlaiodpalube
    mlaiodpalube (gost) | 11.03.2013. 12.46.48
    Glavna glumica, u prva dva dela, se baš muči da izgovori tekst.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige