Popboks - LET – Robert Zemeckis - Poslednji let [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.02.2013. 17:03 · 5

LET – Robert Zemeckis

Poslednji let

Let je trebalo da bude veliki povratak Roberta Zemeckisa u svet igranog filma. Naime, Zemeckis još od 2000. godine nije režirao film sa „živim“ glumcima, već se u potpunosti posvetio radu na animiranim ostvarenjima (Polarni ekspres, Beovulf i Božićna pesma). Let je u mnogim aspektima zaista dobar film, ali nije bez mana

Đorđe Bajić

Ocena:
6





Naslov originala: Flight
Scenario: John Gatins
Uloge: Denzel Washington, Kelly Reilly, Bruce Greenwood, John Goodman
Žanr: Drama
Trajanje: 139 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012.

 


Denzel Washington glumi Whipa Whitakera, „junaka sa greškom“ koji praktikuje da se izdašno pogosti alkoholom i kokainom (sve to, po mogućstvu, u društvu zgodne stjuardese) pre nego što uđe u putnički avion kojim pilotira. Kada tokom leta dođe do tehničkog kvara, Whitaker će morati da upotrebi sve svoje umeće kako bi prizemljio letilicu punu prestrašenih putnika. Preokret nastaje kada stignu nalazi krvi i kada se ustanovi da je pilot-heroj tokom leta bio pod uticajem opijata. Whitaker tada pokušava da obuzda svoje demone i pronađe izlaz iz košmara u kojem već dugo živi, ali to, ispostaviće se, nije nimalo lako. Stare navike teško je iskoreniti...

Prvih sat vremena Leta je gotovo besprekorno. Zemeckis je vrhunski režiser i to je na ovom uzorku sasvim jasno primećuje. Takođe, teško da se mogu pronaći neke krupnije zamerke glumi: Denzel Washington suvereno vlada platnom, a njegova partnerka Kelly Reilly je takođe odlična. Tokom prvog čina, Gatinsov scenario je fokusiran na avionski udes, ali film paralelno prati i jedan dan u životu narkomanke Nicole (Reilly). Simbolično izjednačavajući pakao zavisnosti sa potencijalno fatalnim udesom, Let uspeva da već na samom početku postavi veoma visoke standarde. Vrhunac filma predstavlja izuzetno vešto režirana avionska nesreća, nakon koje sledi slučajni susret Whipa i Nicole u bolnici. U trenutku kada je sve bilo spremno za efektnu razradu i završnicu, priča postepeno počinje da gubi na intenzitetu. Stisak popušta i u film se uvlači prazan hod koji kvari utisak. Bez obzira na neujednačenost, Zemeckis uspeva da „održi avion u vazduhu“ i na zadovoljavajući način završi ovo filmsko putovanje.



Komentari

  • Gravatar for
    NekoTreci | 21.02.2013. 19.27.44
    Oskudna recenzija i preniska ocena. Film zasluzuje bar 7.5...
  • Gravatar for LaleNbg
    LaleNbg (gost) | 22.02.2013. 10.06.12
    Prosecan film sa odlicnim glavnim glumcem. Hajlajt filma jeste scena pada aviona.
  • Gravatar for paok
    paok (gost) | 22.02.2013. 12.16.27
    Mislim zaista smešno da on kao vrhunski pilot ulazi stondiran pijan i nadrogiran da upravlja avionom u kojem je 200 ljudi! Pa vozači GSB imaju jače provere! Da li je moguće da niko ne vidi tu veliku nelogičnost! I patetika pokajanja na kraju..ma dajte molim vas! Bas naivno!
  • Gravatar for Darko Vranic
    Darko Vranic (gost) | 24.02.2013. 01.10.03
    Ljudi, novinari, filmadzije - Jel znate da nije moguce pilotirati putnickim avionom naopako. Nije predvidjen da tako leti uopste, ni na kojoj visini. Ne postoji pilot koji je to probao, niti kome bi uspelo. Scenario je nebulozan. Denzel je kao i uvek sjajan.
  • Gravatar for lola77
    lola77 (gost) | 04.03.2013. 03.13.37
    film se srusio zajedno sa avionom.Od trenutka pada,gledamo jednu stereotipnu ,nazovi dramu,ciji pateticni kraj je najavljen pola sata ranije...gledajuci sve ove filmove koji su na bilo koji nacin povezani sa nominacijama za Oskar,shvatam kako je ovo bila ocajna filmska godina.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige