Popboks - VALTER – Andrej Aćin - Valter – građanin sveta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.11.2012. 10:59 · 1

VALTER – Andrej Aćin

Valter – građanin sveta

Širina koju autori sebi daju na polju revalorizacije mita o Valteru i naglašavanja smisla istog danas, dovodi ovog junaka, inače kontekstualizovanog (i baš zato vrednog što ima svoju filmsku priču) na brisano polje na kom postaje građanina sveta

Kristina Đuković

Ocena:
6
Kristina Đuković


6/10

Scenario:  Andrej Aćin, Vuk Ršumović
Učestvuju: Velimir Bata Živojinović, Ilinka Golubović, Esrefa Krvavac, Feti Dautović, Emir Kusturica, Aleksandar S. Janković, Petar Janjatović
Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 75 min
Proizvodnja: Srbija, 2012.


Dokumentarni film Andreja Aćina Valter bavi se fenomenom junaka iz filma Valter brani Sarajevo. U ovom cilju, autori filma rastavljaju na delove popkulturnu sliku Valtera koju analiziraju na više ravni – masovnu gledanost filma Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca (sa posebnim osvrtom na naizgled neobično veliki uspeh ovog filma u Kini), biografiju i zaostavštinu Vladimira Perića Valtera, ilegalca iz Drugog svetskog rata na kom je zasnovan filmski lik Valtera i odnos između ove filmske ikone i glumca Bate Živojinovića koji mu je podario lik.

Paralelno sa raščlanjivanje mita kako bi se videlo od čega je on sačinjen i kako se uvrežio, Aćin i koscenarista Vuk Ršumović teže i ponovnom oživljavanju mita, odnosno njegovom sastavljanju u čemu su daleko manje uspešni.

Valter je prilično podatan za analizu u čemu veliku ulogu imaju manje-više dobro odabrani sagovornici, pa gledalac u ovom dokumentarcu može dobiti niz novih informacija (recimo zanimljiva analiza o tome zašto je baš Kina tako toplo i euforično dočekala Valtera i njegove tvorce), uz posebno vredne informacije o realnom heroju iz Drugog svetskog rata podjednako datih iz ugla ponosnog kustosa muzeja iz Valterovog rodnog Prijepolja i iz ugla već ostarele Perićeve sestre. Korišćena dokumentaristička građa poput inserata svedočenja Hajrudina Krvavca koji pleni skromnošću izjava u odnosu na domete koje je film ostvario i podseća na jednostavnost motiva iz kojih se ulazi u filmski posao, daje ljudski lik megalomanskom teoretisanju.

Međutim, kada dođe do ponovnog sklapanja tako rašrafljene „igračke“, autori gube konce pokušavajući da daju sopstvenu eksplikaciju i analizirani mit uklope u savremeno doba. Tako Valtera na brzinu, odokativno i metaforički nejasno postavljaju u odnos prema Sarajevu nastradalom pri raspadu SFRJ i, kroz komentare sagovornika nebrojenim ponavljanima pokušavaju da objasne mitsku strukturu, te odnos mita i stvarnosti kroz niz uopštenih i odokativnih konstatacija na nivou školskih sastava. Uhvaćeni savremeni trenuci poput šetnji Perićeve sestre kroz Sarajevo i preuzimanja predmeta zaostalih iza brata heroja deluju isforsirano, i iznuđuju emocije baš kao što su iste iznuđivane dodeljivanjem ordenja i nagrada u vreme iz kog je Valter pobegao u mit.

Širina koju autori sebi daju na ovom polju ponovnog sastavljanja mita i naglašavanja smisla istog danas, dovodi Vlatera, inače kontekstualizovanog (i baš zato vrednog što ima svoju filmsku priču) na nekakvo muljavo brisano polje na kom iz jedne konkretne borbe postaje uteran u bledi profil građanina sveta.

Na posebno klizav teren isteran je Velimir Bata Živojinović u poslednjim minutima filma snimljenim u Kubi. Živojinovićeva ispovest, iako dirljiva ako se uzme u obzir značaj ovog našeg glumca, iskače iz celokupnog filma i zadate teme, a posebno krupni planovi doprinose da se gledalac oseća gotovo neprijatno uteran u ničim pripremljenu intimnost. Iako se ovakva završnica filma može smatrati posebnom nagradom i specijalnim trenutkom sa velikanom naše kinematografije, njome se donekle pokazuje i nemoć autora filma – priznanje da nisu uspeli drugačije da nam pojasne svoju temu, da dođu do suštine mita o Valteru, nego da nam jako približe Batu Živojinovića. 



Komentari

  • Gravatar for milosh
    milosh (gost) | 28.11.2012. 05.44.39
    "Krupni planovi doprinose da se gledalac oseća gotovo neprijatno uteran u ničim pripremljenu intimnost." Jako lepo primećeno i rečeno
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VIR - Bojan Vuk Kosovčević

Snaga vira

Filmovi

KAD SVANE DAN – Goran Paskaljević

Beživotno predavanje

Filmovi

SEDAM DANA U HAVANI – Grupa reditelja

Kajgana iz Havane

Filmovi

ĐANGOVA OSVETA – Quentin Tarantino

Osveta u fusnotama

Filmovi

CARL PANZRAM : THE SPIRIT OF HATRED AND REVENGE – John Borowski

Portret sa serijskim ubicom

Filmovi