Popboks - GORIBOR - Evo je banja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.05.2012. 06:11 · 12

GORIBOR

Evo je banja

(Dancing Bear)

Govoriti o sastavu Goribor bez metafora, velikih reči... to deluje kao izazov. Da li je uopšte moguće tako nešto posle „onakvog“ debija? I odmah na početku jedna mistifikacija

Nebojša Marić

Ocena:
8


8/10

 

Prvi majstori bluesa svakako nisu svirali sa svešću o nekakvom albumu, niti je ta forma njima bila prirođena. Legenda kaže da je John Lee Hooker najslabije izvedbe pružao u trenucima kad je znao da je dugme „record“ bilo uključeno. Blues bi trebalo da bude jedan trenutak bola iskazan kroz improvizaciju. Njemu nije do inovativnosti i konceptualnosti. 
To je i odgovor na pitanje kako je moguće da u svim tim silnim izborima za najbolje albume ima tako malo „crnih“ ostvarenja, i zbog toga je činjenica da je u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka snimljen blues album koji je odmah postao „kultni“ impresivna čak i ako se gleda u širim okvirima. Ukratko, on nije imao zaokruženost jednog Sgt Peppera, iz njega samo kuljaju prljavština i jad. 
Drugi album Evo je banja je dupli i, da to odmah razjasnimo, na njemu ne srećemo tako često krik razorenog dostojanstva koji se mogao čuti u pesmama poput Sjajnih niti, Dalajlame... (izuzetak je Moje misli). Prljavština i jad, međutim, i dalje predstavljaju srž ove svirke, samo je naglasak drugačiji. 

Teritorija albuma Evo je banja je „depresivni“ blues, simfonija poniženih i uvređenih. U tom smislu, slike sveta i međuljudskih odnosa date su iz ugla sladostrasnika dokoličara (Kiša), narkomana na obodu grada (Svi ti ljudi), čoveka rastrzanog emotivnom patnjom (Ljubavi moja)... a, na jednom od vrhunaca albuma, i samog Đavola (Uzimam). Sve te maske prijanjaju uz St.-ovo lice prirodno, brazdajući njegov glas, pogled ali i svirku. 
Bend zvuči „gladno“ i razigrano, ubedljivije nego na prvencu. Pesma Burle je iznenađujući poziv na ples – dok ritam sekcija predvođena klavijaturom sešnira u maniru prekaljenih gruv majstora, St. dodatno hrabri slušaoca, poništavajući vremenske i prostorne udaljenosti. I na drugim mestima bend je opušten. Poslušajte, na primer, šta se događa u drugom delu Mojih misli – sjajna gitarska vožnja koja potvrđuje da je Piti blues majstor(čina) konačno nagoni St.-a na krik gotovo životinjskog očaja. U Kiši, u kojoj su se živi instrumenti i semplovi ispreplitali, nemoguće je ne osetiti koliko bend uživa, razigravajući malu prepoznatljivu blues figuru kao da je pronašao savršeni rif. 

Na Evo je banja Goribor ne razmišlja toliko o izboru pesama i rasporedu, već slušaocu nudi još jednu stranicu oštećenu pljuvačkom i krvlju iz „strašnog“ dnevnika svesti. Iako na ovom albumu postoje pesme kojima fali još sugestivnosti (Ne računajte na nas npr.), rendgenski snimak egzistencije koju je tranzicija razorila koji dobijamo u Prati i ćuti može, sa druge strane, da se meri sa bilo čim što je zabeleženo na debiju. 
Šire gledano, sa ovom pesmom Goribor ponovo pravi korak od sedam milja u odnosu na najveći deo rok scene u regionu kada je reč o sposobnosti da se obuhvati svakodnevica. Ipak, sigurnost kojom odiše svirka na Evo je banja je najveći dobitak za bend koji je sada kadar da izrazi i cunami i nepodnošljivu gradsku pustoš.    
 
Povezano:


Komentari

  • Gravatar for PT
    PT (gost) | 14.05.2012. 15.23.06
    koliko znam, ovo nije drugi, vec negde 6-7 album. takodje, ja ne vidim gde je tu bluz, a jos manje gde je bluz u "Sgt Pepper"...
  • Gravatar for Zoran
    Zoran (gost) | 14.05.2012. 15.45.56
    Poređenje sa Sgt Pepperom je kako sam ja razumeo u smislu konceptualnosti/zaokruženosti albuma... A bluz se ne "vidi", on se oseća... :)
  • Gravatar for Kš
    (gost) | 14.05.2012. 16.42.19
    dosad najbolja ploča objavljena na ex Yu prostorima. mada je nebojša mogao više pisati o muzici na ovoj izuzetnoj ploči, a manje o metaforama pljuvačke, jada, poniženih, uvređenih i ostalih sentimenata :)
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 14.05.2012. 17.11.21
    vidi, zoki, ak' sam dobro razumeo, taj album bitlsa je antipod bluzu, pa i goreboru. tako da poredjenja nema. jedva sam razumeo velicinu petsaunds, i to u poznim godinama. a bluz sam krajnje pogresno razume ki mlad, pa sad ispravljam, pijem od ujutro. bitlse sam popio u ranom detinjstvu kao obeliks napitak i ne daju mi vise. gorimbor gotivim, a ne slusam sem slucajno jer me tako najvise obraduje. pa ti vidi.
  • Gravatar for netočka nezvanova
    netočka nezvanova (gost) | 14.05.2012. 17.58.52
    odlična recenzija, iskrena i topla, čak mi i stoja ta primedba da banja nije zaokružena kao prethodni album...ali ja ionako ne mogu da slušam Gb svaki dan, nit na prazan stomak ;)
  • Gravatar for Bora
    Bora (gost) | 14.05.2012. 20.01.09
    "Magična vazdušasta tekućina" - kao najbolji opis koji se može upotrebiti za ono što zvučnici sviraju. I mnogo volim kad ovako mator (47) naletim na nešto što me naježi, razbesni, rastuži i natera da pohvalim sebe što nisam uludo potrošio godine gutajući velike gutljaje "vazdušaste tekućine". Goribore, hvala!
  • Gravatar for plasticni
    plasticni (gost) | 14.05.2012. 22.02.23
    Goribor je oduvek, a i danas, pre razoreni postindastrijal, nego bluz. Al, neko je na pocetku rekao bluz i ostade bluz. To je zato sto je primeceno da smo sa bluzom deficitarni, pa kao ajd nek bude bluz. St je Mark Stjuart.
  • Gravatar for hans
    hans (gost) | 14.05.2012. 22.56.55
    Malo je čudno kad bend izda novi album, a publika već zna sve pesme napamet, jer se na koncertima sviraju godinama unazad. Ali nema veze, izgleda da to tako danas funkcioniše u muzici. Sve pohvale za ovaj hrabri bend i album.
  • Gravatar for rashomon
    rashomon (gost) | 15.05.2012. 18.01.17
    Не мислим да је овај албум лошији или бољи од претходног, једина разлика је што се овај завршава емотивним cliffhanger-ом ако тако могу рећи, претходни је боље функционисао као целина, овај боље функционише као песма по песма. Ако неког занима моје виђење новог албума нек скокне на http://rashomonija.blogspot.com/2012/03/evo-je-banja-novi-album-goribora-iz.html
  • Gravatar for evo je kada
    evo je kada (gost) | 15.05.2012. 20.31.26
    @rashomon fino napisano, mada mene ovakvi songovi ne zanimaju
  • Gravatar for borisnikolic
    borisnikolic (gost) | 17.05.2012. 08.06.50
    ja n'umem da pisem ove kritike i recenzije. meni se ova muzika bas dopada. divna je i preemotivna. fala lepo.
  • Gravatar for vekso
    vekso (gost) | 07.07.2012. 10.18.45
    leb te poj'o, da li je moguce da niko ne pomenu poeziju.. Prepun je poezije ovaj album. Puca od poezije..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.