Popboks - PARADA – Srđan Dragojević - Smejem se, a plakao bih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.11.2011. 09:39 · 13

PARADA – Srđan Dragojević

Smejem se, a plakao bih

Dogodila se i Parada... Doduše, ne na ulicama Beograda, već u bioskopskom mraku... Srđan „Srdjan“ Dragojević u svom najnovijem filmu nudi neujednačeni melanž smeha i suza

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10

Scenario: Srđan Dragojević
Uloge: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Hristina Popović, Goran Jevtić, Goran Navojec, Dejan Aćimović, Toni Mihajlovski, Nataša Marković
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 112min
Proizvodnja: Srbija, 2011. 

Sa Dragojevićem se nikad ne zna. Posle prva tri ostvarenja koja neosporno spadaju u ono najbolje što je srpski film imao da ponudi tokom '90-ih (Mi nismo anđeli, Lepa sela, lepo gore, Rane), usledila je jalova holivudska epizoda, a zatim i povratak u majčicu Srbiju. Mi nismo anđeli 2 (2005) i Sveti Georgije ubiva aždahu (2009) nisu opravdali očekivanja – a Dragojević nas je navikao da od njega uvek očekujemo najbolje. Krajem prošle godine u bioskope je stigao Montevideo, Bog te video za koji je Dragojević pisao scenario – uspeh ovog filma probudio je nadu da će njegovo novo rediteljsko ostvarenje biti povratak u nekadašnju formu

Nikola Kojo glumi Limuna, bivšeg kriminalca koji pokušava da se izbori sa tranzicijom i svoje poslove prešaltuje u manje-više legalne tokove. Na nagovor svoje feisty verenice Biserke (Hristina Popović), Limun pristaje da pomogne gej paru Mirku (Goran Jevtić) i Radmilu (Miloš Samolov) oko organizovanja Parade ponosa. Pošto žestoki beogradski momci ne žele da učestvuju u „odbrani pedera“, Limun i Radmilo kreću na put koji će ih odvesti u Hrvatsku, Bosnu i Kosovo, a sve u nastojanju da sakupe ekipu voljnu da obezbeđuje skup...

Parada je rasplamsala kontroverzu još pre prve klape koja je pala 10. 10. 2010. godine tokom (za sada) jedinog uspelog beogradskog Prajda. Dragojević je u svom novom filmu odlučio da se pozabavi (ne)slobodama seksualnih manjina. Klizav teren, nema šta, kao stvoren za posrnuće i pad u blato. Nije tajna: pripadnici LGBT zajednice omiljene su mete „zaštitnika svekolikog srpstva“ i „svetih porodičnih vrednosti“. Dragojevićeva taktika je jasna. Parada je pokušaj desenzitizacije srpske javnosti, ali ono što iznenađuje jeste ton odabran za jednu ovako ozbiljnu i pipavu temu. 

Parada je pre svega narodska komedija, krcata vulgarnostima i „forama“ koje podilaze najširoj publici. Nema tu puno suptilnosti i takta. S neba pa u rebra, pa ko preživi... Film je predug i povremeno ispada iz ritma (što i ne čudi imajući u vidu trajanje od gotovo dva sata – šteta što se u montaži nije išlo na standardnih 90 minuta), ali je uglavnom duhovit i retko kad dosadan. Da je Dragojević samo želeo da zabavi – uspeh bi bio potpun. Ali, njegove ambicije su veće. Melodramsko finale nema uporiše u onom što prethodi, pa ostaje pitanje zašto kraj nije usklađen sa ostatkom filma. Odgovor je jednostavan: Dragojević želi da u istom pakovanju ponudi populističku razbibrigu i značajan film koji menja svet.

Bez obzira što je Parada ispala bolje od na sličan način šizofrenog Šišanja, ostaje žal što konačni rezultat nije ujednačeniji. Likovi u filmu su previše stereotipni i karikaturalni da bi ih doživeli ozbiljno izvan konteksta komedije. Parada sasvim dobro funkcioniše kao bučna i raspojasna razbibriga, ali posrne svaki put kada poželi da bude nešto više od toga. 



Komentari

  • Gravatar for Stalker
    Stalker (gost) | 11.11.2011. 10.26.06
    to je otprilike to... film je dobar PROIZVOD na tržištu i ništa više? Jel FILM beše neka od umetnosti? Il mi se samo čini...
  • Gravatar for balavander
    balavander (gost) | 11.11.2011. 10.31.15
    značajan film koji menja svet...nikad i nece napraviti dobar film dok ovo pokusavaju
  • Gravatar for Pitaj uciteljicu
    Pitaj uciteljicu (gost) | 11.11.2011. 13.51.24
    Shishanje, Montevideo, Parada. Tri puta sam bio u bioskopu za godinu dana. Drago mi je da jos uvek ima filmova namenjenih publici...Parada je solidan film, ali ne najbolji Dragojevicev kako on to kaze.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 11.11.2011. 14.08.35
    @Stalker Doticni recenzent tretira film iskljucivo kao proizvod i daje ocene na osnovu "lepote" pakovanja. Dokaz za to je i recenzija Tri musketara od pre nekoliko dana: "Gotovo dva sata mačevanja i eksplozija prijaće onima koji u bioskop odlaze kako bi se pre svega dobro zabavili. Tri musketara su pravi bioskopski spektakl koji zadivljuje kvalitetom izrade i uz koji vreme brzo prolazi." Pa onda ocena 7/10. Filmska kritika na Popboksu je oduvek bila (u najmanju ruku) sporna, ali dve ovakve kritike, u ovoliko kratkom periodu, "iz pera" iste osobe su zaista previse... Ono sto mene zanima je da li je film "pro-LGBT", ili je Dragojevic morao da se na GO SPS pravda svom kolegi Milivojevicu...
  • Gravatar for Ime:
    Ime: (gost) | 11.11.2011. 15.10.30
    ovakav film bi bio ok u kinematografijama koje izbace 30 filmova godišnje. ovako samo još jedno srđanovo tezgarenje i kursadžiska estetika, moglo je 10 talentovanih klinaca da snimi svoj prvi film za te pare. go sps i ego bez granica.
  • Gravatar for @Pexa
    @Pexa (gost) | 11.11.2011. 15.51.48
    Vidi se da se ni najmanje ne razumes i film ili da (u najmanju ruku)nemas sirinu. Ne mogu se svi filmove recenzirati na isti nacin zato sto svi filmovi nisu isti.
  • Gravatar for Rin-Tin-Tin
    Rin-Tin-Tin (gost) | 11.11.2011. 16.38.11
    Ha, ha... Tri musketara su 10 od 10.
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 11.11.2011. 17.45.08
    Priča poznavalaca da je Dragojević učestvovao u organizaciji poslednje parade, kako bi imao setove za film, deluje sve uverljivije...
  • Gravatar for Ralle
    Ralle (gost) | 13.11.2011. 15.06.23
    Poruka filma je ok, ali film nema umetničku vrednost :(
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 14.11.2011. 13.51.24
    "Rane" dobar film? Uh, pa to je jedan od groznijih filmova ikada!
  • Gravatar for jovana
    jovana (gost) | 10.03.2012. 20.05.38
    Pliz pišite ko je autor recenzija... šteta je, jer je ova odlično napisana. kratko i u centar.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 19.12.2012. 07.19.00
    film je skroz na mestu. najbolji dragojevićev od "rana" i u top 5 srpskih u ovom veku.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 20.12.2012. 22.40.02
    dobro, motivacija je negde prenategnuta i ovo što zapaža recenzent - taj prelaz na tragični deo priče nije bez vidljivih šavova - ali ovo je, u principu, dobar film.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi