Popboks - GRAD LOPOVA – Ben Affleck - Siguran potez [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.11.2010. 11:06 · 6

GRAD LOPOVA – Ben Affleck

Siguran potez

Nakon zadivljujućeg rediteljskog debija (Gone Baby Gone), Ben Affleck pokazuje dosta rezona i smirenosti, te Grad lopova predstavlja primer razumno postavljenog drugog filma

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: The Town
Scenario: Peter Craig & Ben Affleck & Aaron Stockard (po romanu Chucka Hogana)
Uloge: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, John Hamm, Pete Postelthwaite, Chris Cooper, Blake Lively
Žanr: krimi drama
Trajanje: 125 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Pre samo nekoliko godina, usled niza nepromućurnih odabira projekata u kojima je glumio i romanse sa Jennifer Lopez (sa sve statiranjem u njenom spotu), činilo se da je karijera Bena Afflecka na nizbrdici i da tu nade u preokret nema ni u tragovima. Oskarovski saborac i prijatelj Matt Damon ga je pred očima javnosti savetovao šta mu je činiti da spasi što se još spasti može, a desetina mlađih vedeta već je zauzela mesto starijeg brata Afflecka. A onda se sve preokrenulo. I to sa povodom. Dogodilo se čudo zvano Gone Baby Gone.  Naime, Ben Affleck, čiji su glumački dometi bili predmet čestih polemika i osporavanja, pogodio je pravo u metu – iz rediteljske stolice.

Affleck je izmamio pohvale majstorskom režijom i suptilnošću sa kojom je igradio priču širokih zamaha u slučaju Gone Baby Gone. Mnogima se otelo poređenje sa velikim Eastwoodom iz dana najbolje rediteljske forme. I sve pohvale su bile na mestu – Gone Baby Gone svakako slovi kao jedan od najkvaletnijih rediteljskih debija glumačkih udarnika.

I u Gradu lopova Affleck poseže za odmerenošću i staloženošću kao vitalnim odrednicima svog rediteljskog pristupa. Sa druge strane, upravo je ta opreznost ključna zamerka koja se može izreći ovom ostvarenju koje je, uz svu goruću potrebu za cepidlačenjem, ipak delo sasvim na mestu. Naime, svestan da će teško ponoviti sveobuhvatnost i višeslojnost debija, Affleck je rešio da spusti loptu na zemlju, zauzda krupne ambicije i odigra na sigurno. Taktika koja se možda i može označiti kao boljažljiva i ziheraška, ali koja je svakako urodila plodom i dovela do sasvim zadovoljavajućeg ishoda.

Priča se u Gradu lopova grana u dva pravca koja oslikavaju antagonizovane škole života i njihov sudar u važnom čvorištu. Pratimo grupu pljačkaša banaka u Charlestownu, (Boston) koja planira svoj naredni pohod, a na drugoj strani nastojanja FBI operativaca da ih uhvate na delu. Većina elemenata važnih za tok priča, bivaju jasno predočeni dosta rano u filmu čime Affleck sugeriše rešenost da priču iskoristi kao odskočnu dasku za više i složenije sfere.

Grad lopova zato valja posmatrati kao potentan spoj melodrame (ljubav bankarske službenice koja biva svedok pljačke sa početka ove filmske priče i vođe kriminalne grupe koja je taj poduhvat i izvela) i kriminalističkog filma izvedenog (možda i previše) dosledno u odnosu na kanonske i neizbežne postavke unutar tog podžanra. Affleckov ulaže napor u oslikavanje jasnog sociološkog konteksta priče, pa tako deluje da, i kada se junacima pruži prilika za beg, zapravo ostaju (donekle i dobrovoljni) zatočenici svoje okoline.

Stoičko podnošenje fatuma, ojačano tipično anglosaksonskom proaktivnošću, te jak moralizatorski štih koji dodatno senči i problematizuje čitavu priču jesu odrednice koje daju za pravo onima koji su u Affleckovom pristupu u ovoj rediteljskoj epizodi prepoznali zagledanost u nasleđe Sidneyja Lumeta. Ta ocena stoji na mestu i kada se u obzir uzmu glumačka rešenja unisono povezana svedenošću i vizuelni izraz filma, potpuno saobrazan naglašeno mračnijem i beznadežnijem pripovednom tonu Grada lopova.

Grad lopova nema snagu da zanese kako je to bio slučaj sa Gone Baby Gone, ali jeste zalog za buduća zahtevnija, ambicioznija i manje svakidašnjia ostvarenja ovog reditelja. Affleck je svakako za tako nešto kadar.



Komentari

  • Gravatar for Blejd
    Blejd (gost) | 23.11.2010. 14.35.55
    Kritika potpuno na mjestu i veoma korektan film. Prijatno iznenadjenje, u svakom slucaju.
  • Gravatar for đuka
    đuka (gost) | 25.11.2010. 01.03.32
    Odličan film! Ko ga ne pogleda zbog predrasude prema Afleku, mnogo se zeznuo!
  • Gravatar for Sonja
    Sonja (gost) | 08.12.2010. 17.09.01
    nemam nikakve predrasude (gotovo) ni pre cemu, pa ni afleku. naprotiv... ali, moram reci da sam ipak razocarana filmom, moze biti i zato sto sam vise ocekivala. rupe u scenariju su mnogobrojne, a zavrsetak filma isuvise naivan. ne bih nabrajala i obrazlagala niti jedno, niti drugo, jer zelim da izbegnem spojlovanje. verovatno ima zainteresovanih za gledanje, pa da im ne kvarim uzitak. samo, mnogo je ovo ispod nivoa gone baby. tipski propusti u radnji su mozda podnosljivi u npr. expendables, ali ovako... rekla bih - tek podnosljiva zabava.
  • Gravatar for doroti
    doroti (gost) | 12.12.2010. 20.13.26
    Slažem se sa Sonjom u potpunosti, naročito što se tiče patetičnog robinhudovskog završetka.
  • Gravatar for Brane Radovanovic
    Brane Radovanovic (gost) | 18.12.2010. 17.43.08
    ok
  • Gravatar for LucyWestenra
    LucyWestenra (gost) | 18.12.2010. 19.28.29
    Nisam ni znala da je Aflekova rezija,a ni to da mu je ovo vec drugi po redu,pa sam se dvostruko prijatno iznenadila. Film nije patetican, niti je kraj robinhudovski, niti Aflek iotkoga pravi sveca. Kao sto kaze Zoran, vlo je umeren i vredi ga pogledati.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi