Popboks - PROROK – Jacques Audiard (FEST 2010) - Vidim ti anđela na kraju puta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.03.2010. 11:22 · 4

PROROK – Jacques Audiard (FEST 2010)

Vidim ti anđela na kraju puta

Splin, raskošna kuća u provinciji bez obzira na imovno stanje, chic potenciranje duvanske ovisnosti, dugi, značajniji pogledi i tanjir sa koktelom sireva - tipske su odrednice savremenog francuskog filma. Ali ne i Proroka

Zoran Janković

Ocena:
10


10/10

Originalni naslov: Un prophete
Scenario: Thomas Bidegain, Jacques Audiard
Uloge: Tahar Rakim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi, Reda Kateb
Žanr: zatvorska drama
Trajanje: 155 minuta
Proizvodnja: Francuska/Italija, 2009.

Prorok je već treće remek-delo u rediteljskom opusu Audiarda. U Veoma diskretnom heroju se kroz kombinaciju igranog i kvazidokumentarnog poigrao sa problematičnim nasleđem francuskog otpora nacističkom okupatoru. Otkucaj koji je moje srce preskočilo predstavlja rimejk kakav se retko sreće – već odličan izvornik (Fingers Jamesa Tobacka) je nakon Audiardovog tretmana dobio na uglađenosti, kontemplativnosti i emotivnosti.

Prorok ponovo dokazuje Audriardovu odvažnost, ali i lakoću sa kojom pravi zaokret u odnosu na svoje ranije radove, i to u pravcu izraza najpogodnijeg za predočavanje priče koje se prihvatio. Kako se Prorok da podvesti u okvire surovih socijalnih drama, sasvim logično polazište je, reklo bi se, hladan, hiperveristički jezik dela Alana Clarkea (Scum). Međutim, tamo gde Clarke završava portrete izopštenika iz društva dosežući željenu poentu, Audiard oneobičava karakteristične prikaze kvaziegistencija u surovim društvenim okolnostima uz pomoć poetskog i oniričnog.

On do ekstrema dovodi realističnost koja mu potom posluži kao katapult do viših egzistencijalističko-ontoloških sfera. Njegov junak, sitni kriminalac utamničen na samom početku zločinačke karijere, zblanut, isprepadan, ali i voljan da roni u svom tom mulju postaje vodič kroz zaseban svet maglovitih razlika između ispravnog i opravdanog - u zatvoru ubija da bi se spasao, ali i dokazao, postaje pokorni sluga zatvorenika sa daleko boljim „pedigreom“, posredujući na taj način između dva sveta, i sriče prva slova odraslog života.

Audiardov junak spoznaje zakonitosti života i uprkos okrvavljenim rukama uspeva da zadrži čistotu duše i zgranutost nad surovim poretkom sveta sve manje po meri čoveka. Sa teretom na duši on, sputan u okruženju opipljivog užasa, uspeva da, i gonjen i potpomognut od strane svoje prve žrtve, izraste u diskretnog proroka za jednokratnu upotrebu i sa samo jednom svrhom – da iznađe put svoga spasenja.

Audiard bravurozno barata na oko oprečnim – verizmom i onirizmom, brutalnošću i emocionalnošću. A upravo je takva i gluma Tahara Rahima kome polazi za rukom da pronađe savršenu ravnotežu između spontanosti, inače svojstvene naturščicima i samokontrole profesionalca.

Audiardov zatvor je već viđena, ali time ne manje silovita metafora društva koje, čini se, dobrovoljno klizi put totalitarizma, hijerarhijske ustrojenosti svojstvene najranijim stupnjevima organizovanja društva i kotlu u kom opstanak možda deluje kao najbolja, ali ne nužno i smislena opcija. Zatvor u kom Malek uči najtananije finese mimikrije koincidira sa turbulentnim uličnim nemirima i danima Sarcozyjevog ministrovanja unutrašnjim poslovima, čime reditelj pravi kopču između ličnih i opštijih frontova, dajući Proroku i dimenziju društvene angažovanosti.

Međutim, Prorok je, poput Audriardovih prethodnih ostvarenja, prvenstveno suptilna intimistička drama o neukorenjenosti pojedinca bez obzira na okolnosti, stoga se otvorenija društvena kritika više podrazumeva, nego što se potencira. Malekov svet je dimenzija u kojoj oni koji se drznu da sanjaju bivaju nagrađeni pravom na još jedan san. Iz te perspektive i srećan kraj i naravoučenija možda i nisu prekopotrebni dobitak.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 06.03.2010. 16.29.37
    sjajan prikaz kao i folm,pravo remek-delo,preko neverovatno inteligentne rezije,preko nevidjene glume mladog tahara rakima,tako autenticno,sve na ivici zileta,prosto te film usisa i citavih 150 minuta i ne osetis,delo koje svako mora da pogleda,uz Karandiru,najbolji film o zatvoru,jos jednom odlicna kritika filma pogodio je samu sustinu
  • Gravatar for ert
    ert (gost) | 06.03.2010. 21.06.40
    remek delo savremenog filma..slazem se sa 10/10..
  • Gravatar for Majković
    Majković (gost) | 06.03.2010. 22.39.33
    Super prikaz i super film. Samo ovako nastavite.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.04.2010. 19.43.02
    Prekomerno lucenje endorfina kriticara na ovaj film, prepoznat od strane pravih znalaca, onih u Kanu, zapravo pokriva jednu vrlo bolnu istinu, da je nagradjen jedan ipak samo solidan film, mnogo puta prezvakana tematika, uz vise nego bajkovite momente poput prorockog dara, slepila i nepismenosti glavnog junaka koga zatvor pretvara iz nepripremljenog i naivnog decaka u masinu za ubijanje, narko-bosa, ne bi li ga na kraju ipak iskupila za sve grehe... Kan lagano, ali sigurno koraca stazom Akademije u L.A.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi