Popboks - NOISETTES - Wild Young Hearts [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.05.2009. 14:35 · 2

NOISETTES

Wild Young Hearts

(Vertigo)

Britanske indie uzdanice se na drugom albumu okreću pop zvuku

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10
 

Pre dve godine debitanti Noisettes (Shinghai Shoniwa, Dan Smith i Jamie Morrison) su pobrali hvalospeve za prvenac What’s Time Mr. Wolf?, ali nikako im za rukom nisu polazile dve stvari: da iskorače iz debele senke Yeah Yeah Yeahs i da pohvale opipljivije kapitalizuju.

Tada su čak insistirali na onome "noise" u imenu, a onda su načinili odvažan zaokret sa indierock/postpunk prašenja ka zaslađenom popu. The NOISEttes su tako postali The Noisettes (francuski izraz za lešnik-krem).

NOISETTES

Sa glavama punim čvoruga od lupanja u isti zid, trio je zastao u nameri da prepozna svoje adute - nesvakidašnji vokal Shinghai Shoniwe (inače uposlene i na basu), te melodičnost koja se jasno nazirala i na daleko žustrijem, gnevnijem i bučnijem prvencu.

Ovi aduti uzidani su u temelje albuma Wild Young Hearts, a, preciznosti radi, na tu listu treba dodati i spremnost da se posegne za širokom lepezom pozajmica ne bi li se došlo do krajnjeg cilja – komunikativnog, a sadržajnog i kvalitetnog popa.

Wild Young Hearts poseduje jedan od najzastupljenijih hitova ovog proleća Don’t Upset the Rhythm. Naravno, pitanje je da li bi ovo poigravanje umivenim disco-funk zvukom iz poznije ere uspelo da se nametne bez podsticaja u vidu reklamne kampanje za Mazdu 2.

Srećom, album kao celina ne predstavlja izgovor da se u još jednoj inkarnaciji proda probitačan i uspešan singl. To je jasno već od početne, melanholične i krajnje jednostavne Sometimes, uronjene u nasleđe britanskog ranog pop-folka (bend se kasnije vraća tom izrazu u Atticus), u kojoj Shinghai Shoniwa pokazuje pevački stil - čudnu mešavinu Macy Gray, Skye Edwards (Morcheeba) i Corrine Bailey Rae.

Naslovna Wild Young Hearts je pop iz šinjela Phila Spectora, uz diskretnu posvetu Bucks Fizzu.  Slično usmerenje se čuje i u Never Forget You, koja se može dopasti i poklonicima Amy Winehouse i Vana Morrisona. Uz to, pesma je zaslađena zvonima, gudačima i smehom Shinghai.

Moguću zamenu za Don’t Upset the Rhytm, ukoliko vam iz bilo kog razloga dosadi, možemo naći u Saturday Night, mračnom discu koji prati trag Cansei de Ser Sexy, ali oslobođena posmodernog prenemaganja i cinizma brazilskih indie zvezda. Nešto malo elektronike je prisutno u Beat of My Heart, dok So Complicated predstavlja posvetu rockabilly izrazu. 

Međutim, valja naglasiti da lakoća i brzina kojima se daju prepoznati uticaji u svakoj od pomenutih pesama ne predstavlja i njihov nedostatak. Naprotiv, ako se po strani ostave povremena srljanja u nesuvislost i rimu po svaku cenu (kao u Cheap Kids gde je ostao budalast stih “A million hearts are broken every hour, it’ll be OK, don’t let the milk turn sour”), ovo jeste prefinjena i promišljena kolekcija kvalitetnog melodičnog popa, uvek dobrodošlog.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 26.05.2009. 14.40.49
    Nazalost odustali su od zvuka kakvom su bili naklonjeni na prvencu, ali ipak Wild Young Hearts je najbolji pop album godine bez ikakve sumnje! 9/10
  • Gravatar for stribor jansa
    stribor jansa (gost) | 26.05.2009. 14.59.48
    jedna ejmi vajnhaus, tri ejmi vajnhaus, devet ejmi vajnhaus, dvadesetsedam ejmi vajnhaus, osamdesetjedna ejmi vajnhaus...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.