Popboks - BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (2) - Veče klavira i... Ramba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.10.2008. 16:47 · 2

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (2)

Veče klavira i... Ramba

Za Noć klavira u okviru 24. Beogradskog jazz festivala, sinoć se tražila karta više

Nebojša Marić

Mesto: Kolarčeva zadužbina i Dom omladine, Beograd
Vreme: Nedelja, 26. oktobar 2008.
Organizacija: Dom omladine

Gužva ispred Kolarca, ispunjeni parter i galerija, sa publikom koja stoji sa strane, burne ovacije na samom početku... nesumnjivo su pokazale da je američka pijanistkinja Patricia Barber zvezda večeri, ali i festivala.

Nastup njenog kvarteta je svakako prevazišao zadatu temu. Patricia se postavila kao pravi lider, svirajući uglavnom diskretno i dajući ostalim muzičarima mnogo veći prostor. Takođe, ovaj koncert nije bio klasična promocija poslednjeg albuma The Cole Porter Mix (2008), što je imalo i svojih prednosti. Iako odiše kompetencijom i disciplinom, kroz njega provejava dah privatnosti koji zna da opterereti slušaoca.

Veče klavira... i Ramba

Zbog toga je sinoćnji koncert imao upravo ono što albumu nedostaje - energiju. Na samom početku, bend je pokazao veliku širinu – od uvoda na kontrabasu koji se oslanjao na hromatska rešenja, preko bluz rifa i improvizacije do klavirske sonatine na kraju. U prvom obraćanju publici Patricia je stidljivo rekla kako je repertoar sastavljen od autorskih pesama i obrada. To je sve što je trebalo da znamo.

Periodi kada je u prvom planu bila ritam sekcija, posebno kad je bubnjar vodio bend, potpuno su raspalili salu Kolarca. Energični ritmovi uvlačili su gitaristu i basistu u pravi koloplet kratkih varijacija i rifova. Odmah za njima sledili su mirniji ili meditavni komadi, poput Snow, koji su bili manje ubedljivi. Bosonogu Patriciu i njen bend publika je dva puta vraćala na bis.

Iako je nastup trija izraelskog pijaniste Yarona Hermana pokazao da je reč o velikom talentu, isto tako se moglo videti da on još nije dao odgovore na pitanja smera u kom se kreće. Tako na primer, njegova muzika insistira na slobodnoj formi u kojoj često nema teme u klasičnom smislu. Međutim, sama improvizacija je nedovoljno upečatljiva, pogotovo u poređenju sa drugim aktuelnim evropskim jazz eksperimentatorima.

Veče klavira... i Ramba

Najveći problem predstavlja kontrabasista, suviše statičan (kad je reč o sviranju) i povučen. Iako su poređenja sa Keithom Jarrettom preterana, Hermanova svirka ima svojih draži. Stiče se utisak da što duže ulazi u improvizaciju to su njegova rešenja zanimljivija. Iako se tokom ovog nastupa publika lagano osipala, obrada velikog hita Britney Spears Toxic nije mogla da omane.

U tim trenucima se već prilično popunila bioskopska sala Doma omladine, i sa nestrpljenjem se čekao izlazak na binu Ramba Amadeusa. Car je došao peške, što je moglo da ima i fatalnih posledica budući da su konstrukcije postavljene oko zgrade dovodile do stalnih saplitanja onih manje opreznih.

Veče klavira i... Ramba

Davno je prošlo vreme kad je Antonije Pušić na koncertima vežbao solaže Carlosa Santane i Davida Gilmoura. On već odavno važi za jednog od najboljih srpskih gitarista (u regionalnoj konkurenciji se takođe visoko kotira), a u međuvremenu je nastupio i sa Big Bandom. Zbog toga sinoćnji nastup nije bio veliko iznenađenje.

Koncert je, naravno, obilovao živom komunikacijom sa prvim redovima, sprdačinom i tumačenjem sopstvenog repertoara iz jazz ugla. Od pesama sa najnovijeg albuma Hipišizik Metafizik potpuno jazziranom maniru su najbolje pristajale Urbano, urbano i Holesterol i Rock and roll.Utisak bi bio još povoljniji da je u obradio i neku jazz temu (setite se verzije Automn Leavesa sa KPGS-a)

Dobru zabavu je pokvario cenovnik na šanku, prema kom je vrednost male limenke Lav piva iznosila “samo” 150 dinara.

Kada je reč o muzici, treći dan je bio zanimljiv, iako neujednačen.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for popboks dzezeri
    popboks dzezeri (gost) | 27.10.2008. 16.15.11
    sta se bre folirate, sta je sa drugim danom, niko iz redakcije nije bio?
  • Gravatar for popboks dzelati
    popboks dzelati (gost) | 28.10.2008. 05.47.27
    A kakav je 'jazz' bio to drugo vece, bolje da nije ni bio niko
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji