Popboks - SLUČAJNI LJUBAVNICI – Pedro Almodóvar - Raspojasani Almodóvar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.06.2013. 07:43

SLUČAJNI LJUBAVNICI – Pedro Almodóvar

Raspojasani Almodóvar

Najpoznatiji španski reditelj se uspešno vratio komediji. Posle niza melodrama ponovo je došlo vreme za laku zabavu – ali, naravno, na prepoznatljiv almodovarovski način. Vežite se, polećemo!

Đorđe Bajić

Ocena:
7

Naslov originala: Los amantes pasajeros
Scenario: Pedro Almodóvar
Uloge: Javier Cámara, Cecilia Roth, Lola Dueñas, Raúl Arévalo
Žanr: komedija
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Španija, 2013.

 


Pedro Almodóvar je jedan od najvažnijih živih reditelja, a taj status, nema sumnje, donosi i određeni balast. Od njega se očekuje da snima umetnički bitna ostvarenja, filmove za Oskara i glavni program festivala A kategrije. Almodóvar je, od Kike (1993) pa do sada, ovim očekivanjima i udovoljavao. Imajući to u vidu, pomalo čudi, ali istovremeno i raduje, rediteljeva odluka da se vrati žanru sa kojom je i započeo karijeru ranih 80-ih – komediji.

Slučajni ljubavnici je komedija i to one fele koju najbolje opisuje epitet „urnebesna“, mada je, naravno, i više od toga – može se posmatrati i kao, kako je Almodóvar i sam isticao u intervjuima povodom svog novog filma, metafora savremene Španije pogođene ekonomskom krizom. Gotovo kompletna radnja je smeštena u avion za vreme potencijalno katastrofalnog leta. Točkovi su se zaglavili, pa prinudno sletanje postaje neminovnost. Dok avion kruži i iščekivanju daljih instrukcija i slobodne piste – posada i putnici burno proživljavaju vlastite drame.

Almodóvar uvodi dvadesetak živopisnih likova koje uglavnom glume njegovi provereni saradnici – Cecilia Roth (Sve o mojoj majci), Javier Cámaro (Pričaj sa njom), Lola Dueñas (Vrati se), Blanca Suárez (Koža u kojoj živim)... Tu su, na samom početku, i Almodóvarovi omiljeni glumci - Antonio Banderas i Penélope Cruz, ali oni se oni ovoga puta pojavljuju samo na kratko.

Ono što je neosporno jeste da su se reditelj i glumci odlično zabavljali tokom snimanja, a deo tog raspoloženja se prenosi i na publiku.

Žanrovski i po tonu, Slučajni ljubavnici najviše podsećaju na Almodóvarov prvi dugometražni film – Pepi, Lusi, Bom i druge devojke iz kraja (1980), što znači da je realistilčni ključ u potpunosti odbačen. Film je, baš kao i  Almodóvarov debi, začinjen izdašnim količinama alkohola, droge i seksa, a primetan je i uticaj poetike Johna Watersa kojoj je Almodóvar bio sklon u prvom delu svoje karijere. Preterivanja i satira uglavnom dobro funkcionišu, mada će film, sasvim je izvesno, odbiti deo gledalaca svojom pučkom raspojasanošću i naglašenom LGBT komponentom.

Gej stjuarti, biskeksualni piloti i neurotični putnici (među kojima su i kolebljivi plaćeni ubica, napaljena vidovnjakinja, paranoična dominatriks, sveže oženjen švercer narkotika i drugi begunci od zakona i razuma) omogućuju da ovo filmsko putovanje prođe brzo i bezbolno. Mada svakako ne spada među najbolja i najznačajnija Almodóvarova ostvarenja, Slučajne ljubavnike ne treba poropustiti ako ste poklonik ekscentičnog i sočnog humora.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige