Popboks - VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher - Igrala se deca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.06.2013. 15:51

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Krvava bajka koja uprkos očiglednom trudu ne uspeva da dirne

Sofija Vuković

Ocena:
3

Naslov originala: Violet & Daisy
Scenario: Geoffrey S. Fletcher
Uloge:     Saoirse Ronan, Alexis Bledel, James Gandolfini, Danny Trejo, Marianne Jean-Baptiste
Žanr: Triler
Trajanje: 88 minuta
Produkcija: SAD, 2011.


Teško da je 2010-ih godina šokantno snimiti film u kome dve tinejdžerke rade posao plaćenih ubica da bi kupovale kolače i haljine i očekivati da je sam šok efekat teme dovoljan da privuče pažnju publike i kritike. A onaj ko se upeca, kao vaša naivna kritičarka, može samo da žali što mu se se tih sat i po vremena života nikada neće vratiti. Usmeren ka ljubiteljima stilizovanog nasilja, neočekivanih obrta i nekonvencionalnih likova iz sveta kriminala (čitaj Tarantinovih ranih radova), ovaj film, na žalost, pati od bolnog nedostatka svega što ovakva dela čini uverljivim i zanimljivim.

Ne kažem da nije moguće snimiti film u kome su protagonisti sasvim vidno psihopate, a da gledalac opet uspe da oseti neku empatiju sa njima. Čak bih rekla da je u tome umeće pisca/reditelja. Vajolet i Dejzi u tom smislu ne pruža mnogo. Pre bi se moglo reći da je ovaj film neka vrsta stilske vežbe, pritom ne preterano uspele. Niko ne može da ospori šarm glavnih glumica (Ronan, Bledel), ali da li je scenario previše mršav (nema ni jedne zabavne ili inteligentne opaske u ovom filmu, a silno se trudi, a da ne pričam o nebrojenim nelogičnostima), ili je naredba reditelja bila „glumite ravno“, tek, praznina je jedino što izbija iz njihovih krupnih plavih očiju. Kada se pojavi James Gandolfini alias Toni Soprano situacija postaje nešto bolja, jer em je njegov lik temeljnije napisan, em on znatno uverljivije nosi tu ulogu. Ipak, stokholmski sindrom koji on razvija i nesuvisli obrti koji odlažu jedini mogući kraj nisu dovoljni da ispune čak ni nešto ispod sat i po trajanja, a prave napetosti nema usled nedostatka ozbiljnog antagoniste.

Dakle, sem ako ne nalazite zadovoljstvo u tome da gledate dve devojčice sa pištoljima (a scenario ostavlja utisak da su uloge pisane za još mlađe glumice, jer devojke od 18 godina ne voze tricikl i ne opsedaju se više toliko tinejdžerskim idolima kao ove dve), ili ste vatreni obožavaoci lika i dela Jamesa Gandolfinija nema nikakvog razloga da gledate ovaj film. Šteta, jer premisa je zapravo obećavala.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

AMERICANA NIGHT U DOMU OMLADINE

Fin neki svet

Izveštaji

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji