Popboks - DAVID MITCHELL - Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 27.05.2013. 14:53 · 1

DAVID MITCHELL

Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta

Još nisu čestito ni utihnule ovacije na račun Toma Tykwera i brata i sestre Wachowski što su tako vešto u filmski medij prepakovali prilično zahtevni Mitchellov 'Atlas oblaka', a stari i novopridošli poštovatelji ovog spisatelja pred novim su izazovom – prevodom jednog od friškijih romana Davida Mitchella, a tamo 604 stranice odlične proze. I zamamne avanture pride.

Zoran Janković


Na planu same radnje Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta (u izdanju Lagune, a u prevodu Nikole Pajvančića) je priča o epizodi iz kolonijalnog života na Dalekom istoku; roman predočava nekoliko leta u životu predstavnika holandske trgovačke kolonije u blizini Nagasakija na prelazu iz osamnaestog u devetnaesti vek. I mada nama, samodovoljnim svedocima mahnitog dvadesetog veka, ta era izgleda kao istorijski manje prevratnička i uzbudljiva, Mitchell sa podosta lakoće uspeva da i najzadrtije ubedi u suprotno. Osim nadgornjavanja tada najznačajnijih kolonijalnih sila Evrope po dalekim adresama, Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta se u značajnoj meri, a čime stupa u srodstvo sa ipak znatno mračnijom Endovim Ćutanjem, bavi i progonom hrišćana u tadašnjem Japanu.

Na prvi pogled ovo delo, gotovo potpuno lišeno transcendentalnosti Atlasa oblaka, bi se mirne duše moglo podvesti pod istorijski roman u oblandi društvene hronike, a upitne istorijske egzaktnosti (što nije ni sporno, budući da je reč o fikciji), ali time bi se grubo zanemario dobar deo implikacija i kvalitativnih dometa ove Mitchellove proze. Ovaj roman je, uz sve pomenuto, i istorija jednog lutanja i još jedno podsećanja blagotvornog, pa i dragocenog dejstva koje upečatljivo koncipirani i predstavljeni karakteri imaju po širi narativ. Osim toga, Mitchell ovde o istom trošku održi i majstorsku radionicu na temu suverene i svrsihodne šetnje kroz žanrove i njima svojstvene i prilaghođene stilove. Tome treba pridodati i kranje suptilno u delo sprovedeno umeće kojim David Mitchell dovoljno fokusiranom čitaocu ukazuje na  mudro i ravnomerno posejane i u tkivo same priče inkorporirane reference na naš sadašnji geopolitičko-istorijski trenutak.

Sve pomenuto još jednom bez rezerve svedoči o zbilja unikatnom Mitchellovom pripovedačkom daru, ali u isti mah ukazuje šta se zbiva i šta je sve moguće na samim visovima aktuelne anglosaksonske proze glavnog toka, visovima kojima David Mitchell svakako već poduže, a sa punim pokrićem u postignućima pripada.



Komentari

  • Gravatar for rako
    rako (gost) | 03.06.2013. 18.08.30
    Njegov "Atlas oblaka" je fenomenalna knjiga a i film je bio solidan mada su ga kritičari a i publika sahranili. Nisam ni znao da ima novu knjigu - hvala za recenziju !!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi