Popboks - DIVERGENTNI – Veronica Roth - Distopija za tinejdžere [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 15.08.2013. 14:40 · 3

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Prvi roman mlade američke književnice se koncepcijski i tematski nadovezuje i naslanja na Igre gladi, ali ide i nekoliko koraka dalje.

(Urban Reads, 2013)



Radnja Divergentnih je smeštana u nedefinisanu budućnost, u grad Čikago čiji su stanovnici razvrstani u pet odvojenih frakcija (Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni). Frakcije se međusobno slabo mešaju, a među pojedinim čak postoji i otvorena netrpeljivost. Šesnaestogodišnja Beatrice „Tris“ Prior odrasla je u porodici Nesebičnih, ali na Dan odabira odlučuje da napusti svoju frakciju i pristupi Neustrašivim. Odvojena od porodice, tinejdžerka mora da prođe niz zahtevnih testova kako bi obezbedila svoje mesto u Neustrašivima. Tris će na putu koji je odabrala steći mnoge nove prijatelje i neprijatelje, a nabasaće i na prvu ljubav - misterioznog mladića po imenu Četiri...

Stil Divergentnih prilagođen je mlađoj čitalačkoj publici. Roman je napisan veoma jednostavno, sav je u dijalozima i kraćim unutrašnjim monolozima glavne junakinje, sa tek ponekim šturim opisom. Prava polovina romana predstavlja zagrevanje, služi kako bi se čitalac privikao na specifičnosti date distopije i upoznao brojne junake koji je naseljavaju, a onda, negde oko polovine, kreće prava stvar.

Dok stil svakako nije jača strana Veronike Rot, ona svakako ume da postavi zanimljivu i dinamičnu priču. Naivnosti i početničkih omaški ima, ali, bez obzira, roman se lepo čita, uzbudljiv je i otvara apetit za nastavak. Divergentni se koncepcijski i tematski nadovezuju i naslanjaju na uspeh trilogije Igre gladi, ali idu i nekoliko koraka dalje. Za razliku od Suzanne Collins, Veronica Roth se ne plaši da „razbije nekoliko jaja“ kako bi umutila što ukusniju „kajganu“ – u njenom svetu niko nije siguran, pa roman donosi nekoliko iznenađenja netipičnih za književna dela koja pripadaju young adult kategoriji.

Ovaj distopijski roman za mlade je prvo izdanje mlade beogradske izdavačke kuće Urban Reads. U izdavačkom planu nalaze se i nastavak - Pobunjeni, a očekuje se i skoro objavljivanje Groznice tame Karen Marie Moning, kao i, što bi moglo biti posebno zanimljivo, prve knjige scenaristkinje/režiserke Lene Dunham (serija Girls) – kolekcije eseja Not That Kind of Girl.



Komentari

  • Gravatar for anabel
    anabel (gost) | 21.08.2013. 12.38.02
    Valja ipak reci da je prevod sramotan,a prelom neprihvaljivo los.
  • Gravatar for Dolores
    Dolores (gost) | 21.08.2013. 20.27.51
    Ja sam imala potpuno suprotan dojam - prijevod je više nego dobar u odnosu na siromašni engleski kojim je roman pisan.
  • Gravatar for Vanja
    Vanja (gost) | 21.08.2013. 22.19.04
    Reče osoba koja ne zna da se ostavlja razmak posle zareza. Stvarno ne kapiram malicioznost, čitao sam original na engleskom, to je light literatura za mlade i dosta je uzbudljivo i pitko, ali kao što piše u prikazu, nije neki stil. Baš sam obratio pažnju na prevod i sasvim je u redu, a ponegde je i unapredio knjigu. Prelom može biti čitkiji, ali sve se uči, ipak piše da je ovo njihovo prvo izdanje. Pre bih pohvalio spisak naslova koji su u planu, posebno Lenu, nego što bih odmah pljuvao .
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige

MIRJANA OGNJANOVIĆ & SLAVKO KRUNIĆ

Nesanica za dvoje

Knjige