Popboks - LAVENT AKMAN - BABA ZULA - Aşık i orijentalni dub [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 18.04.2013. 07:09 · 1

LAVENT AKMAN - BABA ZULA

Aşık i orijentalni dub

Veoma smo srećni i uzbuđeni što ponovo dolazimo u Beograd. Uvek osećamo veliku sreću kada dolazimo na Balkan. Ova regija poseduje poseban duh i energiju.

Aleksandar Pavlić

Vlada Živanović

 

Levent Akman (na fotografiji gore prvi sa desne strane), jedan od osnivača psihodeličnog turskog sastava BaBa ZuLa, koji će u subotu u okviru Todo Mundo world music festivala (18-20. april) svirati u beogradskom Domu omladine, za Popboks objašnjava kako je nastao oriental dub, koliko je bitan aşık i koje autore iz Srbije voli da sluša.

 

Kako ste došli na ideju da stvarate muziku koja je mešavina orijentalnih i modernih zvukova, muziku koju ste nazvali “Oriental Dub“?

Živimo u Istanbulu, gradu izmešanih uticaja u kojem živi oko 15 miliona ljudi. U njemu ima mnogo dobrih ali i loših dešavanja. Takođe, Istanbul je jedini grad koji se nalazi u Evropi i Aziji. Na istoku i na zapadu. Upravo pod uticajem tih raznih energija mi smo izabrali mešavinu orijentalnog i modernog zvuka. Ovaj zvuk dolazi iz Istanbula i ovakvo razmišljanje je sasvim normalno.  Mi ne volimo imitacije u muzici, ali na žalost mnogi izvođači se trude da imitiraju zapadnjačke klišeje i prodaju svoje duše nizašta. Što se tiče grupe BaBa ZuLa, od početka smo stvarali muziku u koju smo verovali i nikada nismo izgubili hrabrost.

 

Da li je ovakvo prilagođavanje orijentalne muzike modernim trendovima jedan od načina da muzički žanr (orijentalna muzika) preživi i dodatno proširi publiku?

Da, svakako. Publika nije glupa, ona oseća šta je dobro i kvalitetno. To je kao neka vrsta instinkta koji ljudi osećaju negde duboko u sebi. Mi se trudimo da dopremo do te dubine, a to što nas sve više prihvataju čini nas veoma srećnim.

Gde nalazite inspiraciju prilikom stvaranja pesama za grupu BaBa ZuLa?

Pronalazimo je u svakodnevnom životu.

Da li ste upoznati sa balkan beat scenom, kao i pop-rock autorioma iz Srbije? Da li vam se dopadaju neki izvođači?

Shantel  je naš dobar prijatelj. A sviđaju nam se i Električni orgazam, Rambo Amadeus, Disciplin A Kitschme, Bajaga i Instruktori, Voodoo Popeye i Beogradski Sindikat.

Koji su vaši muzički uticaji?

Nikad ne zaboravljamo svoje muzičke korene. Sviđa nam se turska folk muzika ali je nikad ne kopiramo u našim kompozicijama. Koristimo tradicionalne folk instrumente kao što su saz, drvene kašike i tarabuku. a takođe nam je veoma važno i aşık razmišljanje i filozofija.

Koji su trenutno vaši omiljeni world music i rok izvođači?

Uglavnom pratimo savremenu kolumbijsku muziku, kao i autore koji su okupljeni oko projekta Future Sounds of Buenos Aires. Od rokera bismo izdvojili album Jeffa Becka You Had It Coming.

Da li pored pesama sa vašeg najnovijeg albuma Gecekondu pripremate još nešto za vaš nastup na festivalu Todo Mundo u Beogradu? Šta može da očekuje beogradska publika? Kako se osećate u vezi predstojećeg nastupa u Beogradu?

Veoma smo srećni i uzbuđeni što ponovo dolazimo u Beograd. Uvek osećamo veliku sreću kada dolazimo na Balkan. Ova regija poseduje poseban duh i energiju. Uvek to osetimo kada smo ovde. Imamo nekoliko novih pesama, a neke od njih ćemo odsvirati u Beogradu. Beogradska publika je vrlo prijateljski nastrojena i energična. Mnogo su nam nedostajali. Vidimo se uskoro!



Komentari

  • Gravatar for čempresi, kapije, kamene kuće
    čempresi, kapije, kamene kuće (gost) | 18.04.2013. 08.43.27
    Murat Ertel je Hendrix i Koja na sazu. Vrh.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

LONG NIGHT FESTIVAL U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Duga dobra noć

Izveštaji

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA

Sve smo radili „na drva“

Intervju

GORIBOR: ŽELJKO LJUBIĆ PITI i ALEKSANDAR STOJKOVIĆ ST

Imali smo sreću da budemo potpuni autsajderi

Intervju

GORAN VASOVIĆ - EVA BRAUN

Srbiji nedostaju autori

Intervju