Popboks - THE HOST - Andrew Niccol - Patetični paraziti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.04.2013. 07:29 · 1

THE HOST - Andrew Niccol

Patetični paraziti

Dok poznavaoci tinejdžerskih romana znaju šta ih čeka, ljubitelji filmova reditelja Andrewa Niccola biće neprijatno iznenađeni jer je 'Domaćin' ubedljivo najlošiji film u njegovoj karijeri.

Ljubisav Panić

Ocena:
3

Scenario: Andrew Niccol po romanu Stephenie Meyer
Uloge: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel
Žanr: Horor/Akcija/
Trajanje: 125 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013

 

Stephenie Meyer, autorka Sumrak sage, tvrdi da je inspiracija za njene romane potekla od sna jer nikada nije gledala filmove i čitala literaturu o vampirima. Roman Domaćin, navodno, prethodnicima takođe ne duguje ništa. To što, kao i ekranizacija Andrewa Niccola (Gattaca), neodoljivo podseća na kultne Kradljivce tela, mora se ostaviti po strani – Domaćin je nastao na dosadnom putovanju Meyerove, koja je vreme ubijala smišljajući priče o vanzemaljcima, nameračenim da okupiraju tela i ono malo ljudi što je uspelo da im umakne. Krajnji dometi filma prepunog rupa u zapletu su takvi da je spisateljici možda najbolje verovati na reč; klasici ionako ne zaslužuju poređenje s ovako lošim ostvarenjima.

Reditelj i scenarista Niccol nije se potrudio da odgovori čak ni na pitanje kako su vanzemaljski paraziti, sličniji pahuljastom semenu iz Avatara nego pravoj pretnji iz kosmosa, uopšte uspeli da nasele prvo ljudsko biće, s obzirom da im je za to potrebna hiruška intervencija, dok je i motiv jednog od njih – Wande, da sluša savete Melanie, čije je telo, ali ne i svest okupirala, krajnje neopravdan.

Šizoidna situacija o dve junakinje zarobljene u istom telu nije ostavila mnogo prostora glavnoj glumici Saoirse Ronan da pokaže talenat primećen i nahvaljen još u filmu Pokajanje. Umesto rešenja u Gollum/Smeagol stilu, Niccol je odlučio da Ronanova glumi samo Wandu, dok je Melanie svedena na sinhronizaciju s veoma iritirajućim posledicama. Njihov dijalog, često posvećen bizarnom ljubavnom četvorouglu, sve je samo ne glas dramaturškog razuma. Likovi su toliko očajno osmišljeni, rečenice patetične, a radnja dosadna da film nema čime da se pohvali osim vizuelno raskošnim prikazom polja pšenice u pećini.

Iako Meyerova priprema nastavak romana, ljubitelji sedme umetnosti trebalo bi da imaju na umu da je prava mešavina ljubavi i horora, koja se tako dugo očekivala od ekranizacija autorke Sumrak sage, konačno tu. Domaćin je, naime, takva degradacija voljenog žanra da je to zaista jezivo.



Komentari

  • Gravatar for e niccol
    e niccol (gost) | 13.04.2013. 00.20.52
    Zar je moguce da je snimio gori film od "In Time" / koji je bio mega smece. Od filma "Gattaca" nije snimio nista vredno, a uvek ocekujem od njega da se vrati na prevu stazu. Bolje da pise scenarije a drugi da reziraju mozda mu se posreci kao sa Truman-om.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

THE PAPERBOY - Lee Daniels

Pu(č)ki verizam

Filmovi

IVICA I MARICA: LOVCI NA VEŠTICE - Tommy Wirkola

Krvavi debakl

Filmovi

NAKON ZEMLJE - M. Night Shyamalan

Od babuna do pijavice

Filmovi

ČOVEK OD ČELIKA - Zack Snyde

Šta je to na nebu? Pola grada

Filmovi

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi