Popboks - FEST 2013 (2) - Ljubav je sve, Kauboj, Hajd Park na Hadsonu i Anđeoski deo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.02.2013. 12:37

FEST 2013 (2)

Ljubav je sve, Kauboj, Hajd Park na Hadsonu i Anđeoski deo

Umesto glavnih naslova opterećenih velikim očekivanjima, par nepretencioznih ali hvaljenih evropskih filmova za nedeljno popodne.

Sofija Vuković





Ljubav je sve (Den skaldede frisør)

Režija: Susanne Bier
Uloge:  Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia
Žanr: Komedija/romansa
Trajanje: 116 minuta
Proizvodnja: Danska, Švedska, 2012.

Ne dajte da vas kičerozan srpski (i engleski) naslov zavara (prevod originalnog, Ćelava frizerka, daleko bolje dočarava i temu i ton filma), iako je novi film danske rediteljske zvezde Susanne Bier pravi ženski film za puštanje suza, u njemu nema ničeg kičeroznog. Kao što Susanne voli i rado čini u svojim filmovima, i ovde nam predstavlja praktično savršenog protagonistu, Idu (Trine Dyrholm), koja se suočava sa nemalim životnim izazovima (karcinom dojke, raspad braka), a pritom ne gubi duh niti menja svoja čvrsta moralna načela, i za sve to na kraju biva nagrađena. Neka vrsta savremene, ženske verzije Jova. To na kraju deluje pomalo previše bajkovito i ponekad se moramo zapitati „Šta je ovoj ženi i zašto bar na momenat ne izgubi živce“, ali glavna glumica je toliko divna, a njena interakcija sa apsolutnom suprotnošću, nervoznim i naizgled ledenim biznismenom Filipom (Pierce Brosnan, koji ovde isporučuje retko iskrenu i kvalitetnu izvedbu) toliko zabavna da se ušećerenost kraja da oprostiti. Ne u nivou njenog prethodnog bisera U boljem svetu (2010), ali dostojno autorke i vrlo prijatno bioskopsko iskustvo.

Ocena: 7/10



Kauboj (Kauwboy)

Režija: Boudewijn Koole
Uloge: Rick Lens, Loek Peters, Cahit Ölmez
Žanr: Drama
Trajanje: 81 minut
Proizvodnja: Holandija, 2012.

Dirljiv ali ne preterano originalan film o dečaku (Rick Lens) koji raste bez majke sa introvertnim i povremeno nasilnim ocem (Loek Peters) pa izlaz za svoju usamljenost nalazi u prijateljstvu sa mladuncem čavke, koje otac, naravno, ne odobrava. Da bi ponovo ostvarili međusobni kontakt, oni će proći niz konfliktnih situacija, od kojih su neke toliko uznemirujuće, tako da gledaocu može pasti na pamet „U Holandiji bi do sada neko zvao socijalno“. Sukobi su, takođe, prikazani prilično jednosmerno, imamo tipičan sudar anđeoskog, idealizovanog deteta (bar na početku) i roditelja kod koga naizgled nema ničeg pozitivnog. Ipak, percepcija situacije se potpuno menja kroz zanimljiv obrt, i kraj, ako i nije u potpunosti neočekivan, iznenađuje u pojedinim aspektima.

Ocena: 6/10


 

Hajd Park na Hadsonu (Hyde Park on Hudson)  -  ( 2012.)

Režija: Roger Michell
Uloge:  Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams,  Samuel West, Olivia Colman, Elizabeth Marvel
Žanr: Biografski/komedija/drama
Trajanje: 94 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2012.

Iako se na prvi pogled čini da pred sobom imamo osećajnu ljudsku priču tipa „i predsednici su ljudi“, do sredine filma ćete se zapitati „O čemu se ovde zapravo radi“, jer nije najjasnije šta bi ovde trebalo da bude poenta, sem ako to nije da je šarm F.D. Roosevelta (Bill Murray) uspevao da reši sve, od problema sa mnogobrojnim ljubavnicama do zategnutih odnosa SAD-a i matične im Engleske. Roger Michell je inače poznat po snimanju razvučenih filmova sa nejasnom porukom (ne da svaki film treba da ima poruku, ali ako je nema onda bi bar trebalo da bude zabavan za gledanje) i ovo je još jedan primer toga. Ovaj film nije iritantno loš, samo se njegovih sat i po čine kao ceo dan, a lepi pejzaži, dobri glumci i povremeni vickasti momenti nisu dovoljni da ga izdignu iznad mediokritetstva. Traćenje vremena, sem ako niste istoričar-entuzijasta.

Ocena: 5/10



Anđeoski deo (The Angels’ Share)

Režija: Ken Loach
Uloge: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Riggins, William Ruane, Roger Allam
Žanr: Komedija/drama
Trajanje: 101 minut
Proizvodnja: Škotska, Francuska, Belgija, 2012.

Duhovito poigravanje u domenu „heist“ filma (dakle zaplet se vrti oko krađe nečega skupocenog, u ovom slučaju neprocenjivog viskija) i varijacija na temu „simpatične bitange u potrazi za parama“, novi film Kena Loacha je bajka o Aladinu na sivim ulicama Glazgova. Kažem bajka, jer je jasno još na početku da se naš glavni junak nalazi u takvoj situaciji da ga samo čudo iz nje može izvući. Robbie (Paul Brannigan) je sitni kriminalac i siledžija, koga samo ljubav prema devojci i novorođenom sinu navode na pomisao da treba da promeni takav život, a već je toliko zaglibio da je za njega izlaz, kao što sam već rekla, naučna fantastika. Možda bi bilo uverljivije da je svoj novootkriveni talenat za prepoznavanje različitih mirisnih i ukusnih nota u viskiju upotrebio da na pošten način dođe do nekog posla, da imamo neki „preko trnja do zvezda“ rasplet, umesto instant-rešenja. Ipak, gorenavedene bitange su toliko simpatične da ćete svim srcem navijati za njih, a scenario je pun sirovog humora (za dečake) i emotivnih momenata (za devojčice), tako da će mnogim gledaocima pružiti par zabavnih sati, a ako ne i odgovor na smisao života, onda bar veru da uz malo truda isti može postati bolji čak iako se nalaziš na njegovom dnu.

Ocena: 7/10



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji