Popboks - HOW TO DRESS WELL - Total Loss [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.01.2013. 10:37 · 2

HOW TO DRESS WELL

Total Loss

(Weird World Records)

Siguran pretendent na mesto na listama deset najboljih albuma u prošloj godini, a, uz to, upadljivo posezanje za istom mustrom po kojoj je izveden i prethodnik. Ali ko zna zna, a i, čini se, i znaće

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 


Od odrednica često ume glava da zaboli i one nemigrenične. Tako ne bi pogrešili oni koji bi muziku koju Tom Krell stvara i predočava pod firmom How To Dress Well označili kao neo-soul, quiet-storm novijeg kova ili electro-soul. Ne bi pogrešili, ali bi im, sva je prilika, dobar deo suštine koja i izaziva ovu terminološku nezgodu, izmakla. U duhu tolerancije, recimo da je zvuk koji nam stiže od strane ovog vrsnog talenta ponajpre liči na futuristički soul.

Prethodni album (Love Remains) već je rečito govorio da Krellov zvuk možda u podjednakoj meri duguje i glanotokovskom soulu osamdesetih i devedestih i tehnološko-izvođačkim mogućnostima i spoznajama novog milenijuma. Problem pri recenziji ovog albuma predstavlja Krellova rešenost da dosta otvoreno i doslovno ponovi formulu sa debi izdanja. To ga u izvesnoj meri dovodi u analogiju sa The xx koji su posegnuli za sličnim zahvatom na drugom im albumu, a sa kojima se uostalom Krell može dovesti u izvesnu stilsku vezu.

 Ali, ono što je značajnije, nasuprot svih tih nedoumica i ograda stoji činjenica da je Total Loss jednostavno odličan album. Osoben i zreo rad, te precizan odraz sada već potvrđene genijalnosti autora, a uz to skladna zbirka pesama koje će konzumente zadugo još uhoditi ne samo Krellov falsetto, već i silovita emocionalnost i zbilja unikatno poimanje tradicije i muzike ovog našeg trenutka. Neki će lako i IF It Was U prepoznati nasleđe Bobbyja Browna, istima ili drugima će, pak, instrumentalna World I Need Won't Be Without You (Proem) zaličiti na Sigur Ros ili Mum, većini će udarna Cold Nites zazvučati kao ponajbolje od kanonskog trip-hopa iz najzdravijih mu dana, Set It Right će svojim nabrajanjem dragih, a preminulih izazvati i daleku asocijaciju čak i na numeru Ljuta sam, nezaboravni antihit naše Baby Doll... ali svi će se kanda saglasiti da je reč o izvanrednim pesmama i delovima izvrsnog albuma, kao stvorenog za dugu konzumaciju i još duži nezaborav.

U neku ruku, ovo je i revolucija, i to, da retkost bude veća, revolucija sa dušom.  



Komentari

  • Gravatar for emotional collapse
    emotional collapse (gost) | 10.01.2013. 19.13.20
    !!♥♥!! ... tokom slusanja zadesice vas potpuni fizicki i emocionalni kolaps u obliku bolne depresije koja obično sledi...te stoga razmislite!!
  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 10.01.2013. 21.27.38
    Izuzetan album. U svakom pogledu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi