Popboks - DIANA KRALL - Glad Rag Doll [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.12.2012. 15:07 · 3

DIANA KRALL

Glad Rag Doll

(Verve)

Još jedan pokušaj Krallove da izbori još malo nadžanrovske slobode, još jedan pokušaj i još jedan očekivani trijumf, prosto, pogodak usred mete

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 




Dobar deo neprolazne zavodljivosti popularne kulture počiva u stalnim, najčešće posve slučajnim preklapanjima ponude iz njenih različitih odeljaka. Tako je negde istovremeno sa novim izdanjem i novim prevodom Regtajma, tog izvrsnog romana E. I. Doctorowa, pred ako ne srećnijim, a ono berićetnijim delom sveta Diana Krall predstavila novi album, satkan mahom od novog viđenja tradicionalnog ragtime zvuka.

Kako je reč o jednoj od retkih zvezda jazza sadašnjice sa neospornim crossover potencijalom za pridobijanje i publike sklonije uže shvaćenoj pop-muzici, Diana Krall se kreće unutar primetno omeđenog manevarskog prostora. I srećom, u svesti odvažnih međe su tu da budu prevaziđene, a Glad Rag Doll je damin novi pokušaj da izbori nešto slobode i friškijeg vazduha. Koncept je jednostavan – u pitanju je jedan od mogućih izbora poznato-priznatih trenutaka muzički bolje prošlosti, a producentska palica je predata u ruke nepogrešivog T-Bonea Burnetta.

Ako se tome dodaju učešće supruga Elvisa Costella i silina probranih instrumentalista, ovaj album je naprosto bio predodređen za visoke domete. I zaista teško je proceniti u kom se izdanju Diana Krall bolje snašla - u elegičnoj naslovnoj pesmi, u blago distoziranoj obradi klasika Betty James I'm Little Mixed Up, u izvrsnim komadima starozavetne Americane, vrhunskim numerama Lonely Avenue i Let It Rain, naglašeno melanholičnom i suptilno raštimovanom valceru Prarie Lullaby, letargičnom swingu Here Lies Love,  superiornim setnim draguljima čistijeg džez izraza Used To Love You, But It's All Over Now i Just Like A Butterfly Caught In The Rain, znalački iznijansiranoj Wide River To Cross...I treba li uošte to naglašavati – sama vokalna interpretacija je u svakom pogledu vrhunska – raznovrsna, pouzdana, diskretna i opuštena.

Ako već treba cepidlačiti, jedina mana ovog izdanja je što dosta brzo postaje kristalno jasno da se radi o istinski vanserijskom albumu. Jednostavno rečeno, ovaj „samit na vrhu“ je u potpunosti ispunio velika očekivanja sledbenika Krallove i Burnetta i inih upućenih, i biće prava šteta ako ona brojnija, a manje strpljiva publika, nekim čudom, ne reaguje na ovu mastoriju od albuma sa jednakim oduševljenjem.



Komentari

  • Gravatar for Rizzo Ruža
    Rizzo Ruža (gost) | 17.12.2012. 21.53.10
    biometrijska fotografija
  • Gravatar for Волим је али...
    Волим је али... (gost) | 19.12.2012. 14.37.05
    Албум је благо речено досадан.
  • Gravatar for dosadna je
    dosadna je (gost) | 29.12.2012. 02.56.51
    dosadna je .....po meni ne moze da se meri sa Patriciom Barber ili Eliane Elias svi njeni albumi su isti
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi