Popboks - MEDA - Seth MacFarlane - Ta divna plišana napast [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.09.2012. 11:15 · 5

MEDA - Seth MacFarlane

Ta divna plišana napast

Scenarista / producent / glumac / reditelj Seth MacFarlane stekao je slavu zahvaljujući kontroverznoj animiranoj seriji Family Guy, a ove godine potpisuje jedan od najvećih bioskopskih hitova 

Đorđe Bajić

Ocena:
9


9/10

Originalni naziv: Ted
Scenario:  Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Uloge: Mark Wahlberg, Mila Kunis i Seth MacFarlane (glas medvedića Teda)
Žanr: Komedija
Trajanje: 106 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Na prvi pogled, Meda ne deluje baš previše originalno. Setimo se filmova Harvi (1950) i Ne tupi, Frede (1991), serije Vilfred (2011) i drugih slično koncipiranih komedija o nestašnim izmišljenim prijateljima. Ipak, Meda sadrži jednu bitnu varijaciju na temu. Naime, meda Ted nije izmišljen. On je stvaran u okvirima MacFarlaneovog filmskog sveta. John (Wahlberg) nije jedini koji može da komunicira sa plišanim medvedićem, njega mogu da vide i čuju i svi ostali. Ovo Medu gura u domen fantastike, ali i otvara mogućnosti za brojne urnebesne momente. 

Godina je 1985. Želja usamljenog dečaka se obistinjuje: igračka koju je dobio na poklon od roditelja oživljava. Čitava nacija je zapanjena ovim čudom i Ted postaje slavan. Premotajte tridesetak godina unapred. Nekadašnja senzacija, raspričani plišani medvedić, ne zanima više nikoga. Tedova zvezda je izbledela, ali ne i prijateljstvo sa Johnom. Njih dvojica i dalje žive zajedno i uživaju u gledanju filmova, šalama, a pošto se odraslo, i u duvanju. Al’ ne lezi vraže... Životni porazi su ostavili trag na medvediću. Ted se ofucao, postao ciničan, vulgaran i lenj. Nezadovoljna situacijom, Johnova devojka Lori (Kunis) postavlja ultimatum: ili ona ili plišana napast. Naravno, John popušta i siroti Ted mora da pakuje kofere... Dakako, tu filmu nije kraj... Urnebes tek počinje... I to kakav!

Meda je, između ostalog, priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi, kidnapovanju, seksu sa plišanom životinjom i prostitutkakama koje fiziološke potrebe obavljaju ispred televizora u dnevnoj sobi. Humor je lascivan, pa film svakako nije pogodan za decu bez obzira što je jedan od glavnih junaka od pliša. Nemojte se prevariti. Ovo nije još jedna Priča o igračkama, već komedija namenjena punoletnoj populaciji, a pre svega onima koji su odrastali tokom '80-ih. Naime, Meda je takođe i film nostalgije. Posvete '80-im su brojne (posebnu pažnju obratiti na scenu u kojoj se čuje I Think We’re Alone Now u izvođenju Tiffany, nezaboravna je), a specijalni naklon dobija kemp klasik Flash Gordon (1980) koji postaje svojevrsni lajtmotiv MacFarlaneovog filma. Zahvaljujući tom nostalgičnom sloju, Meda dobija na šarmu i kvalitetu, pa iz kategorije „vrlo dobar“ prelazi među odlikaše. 

Raspoloženi glumci takođe doprinose pozitivnom utisku. Mark Wahlberg je opušten i simpatičan kao nikada ranije. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači Mila Kunis (Vesele sedamdesete, Samo drugarski), dama koja pored lepote poseduje prirodnost i neosporan talenat za komediju. Zanimljivo je da su Wahlberg i Kunis već jednom delili veliki ekran: pre četiri godine su glumili u traljavoj adaptaciji čuvene video igre Max Payne. Reditelj/scenarista Seth MacFarlane daje glas Tedu, a u važnim epizodama se pojavljuju Joel McHale (glavni baja u sitkomu Community) i uvek pouzdani Giovanni Ribisi. Pevačica sa glumačkim ambicijama Norah Jones glumi samu sebe i zahvaljujući ovom kameu, sasvim je izvesno, steći će brojne nove obožavaoce.

Seth MacFarlane uspeva da u svom dugometražnom rediteljskom debiju postigne uspešan balans između gross outa i melodrame, a to je postignuće koje zavređuje svaku pohvalu. Meda je istinski odlična komedija, u pitanju je vrsta filma koja se zbog tvrdog R humora neće prijati svima, ali je svakako više onih koji će u njemu uživati. Odavno u bioskope nije stigao jedan ovako dobar repertoarski film.



Komentari

  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 27.09.2012. 17.55.52
    Ted je kralj. Vrlo dobra recenzija, samo umjerena, ja sam tri puta do sad gledao u bioskopu i svaki put se jos vise smijao nego prethodni, kako filmu tako i sokiranim roditeljima koji su doveli djecu da gledaju simpa medvjedica. Ovako dobru komediju Holivud nije ponudio jos od kultnog "Bad Santa"
  • Gravatar for nole
    nole (gost) | 28.09.2012. 01.51.26
    Nemojte se zavarati film je nevidjena glupost. Ok - meda pusi drogu i juri zenske pa sta. Los scenario moja ocena 3
  • Gravatar for federer
    federer (gost) | 28.09.2012. 19.57.15
    Nole, ne zavaravamo se, koga boli uvce za scenario! Komedija je smijesna ili nije, moze je deset nobelovaca pisati ako nije duhovita. Ova jeste, namjerno glupe(ne i lose) price i duhovitog humora. A to je bio jedan od ciljeva a drugi je bio da se uhvate "strucnjaci" za scenario i reziju trazeci dramsku dubinu tamo gdje je nema i ne treba da bude...
  • Gravatar for pravo ime filma je...
    pravo ime filma je... (gost) | 19.10.2012. 02.16.31
    BEDA. za retardirane generacije.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 18.56.10
    Najbolja americka komedija u poslednjih nekoliko godina, ostra, satiricna, viseslojna, politicki nekorektna i nadasve zabavna i urnebesna. Zahteva poznavanje muzike, filma i pop-kulture da bi se shvatila na pravi nacin. Fenomenalni Ribizi. Skoro me neki film nije naterao da idem u bioskop triputa. 11/10!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi