Popboks - MAX PAYNE – John Moore - Late Goodbye [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.11.2008. 11:50 · 8

MAX PAYNE – John Moore

Late Goodbye

Ogromne mogućnosti koje je filmadžijama nudila fenomenalna dvodelna igra (u maniru grafičkih novela i noar filmova) potpuno su upropašćene njenom adaptacijom u jedan od najbanalnijih filmova godine

Dejan Stojiljković

Ocena:
4


4/10
 

Scenario: Beau Thorne (prema motivima istoimene video-igre Remedy Entertainmenta i 3-D Realms Entertainmenta)
Uloge: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Chris "Ludacris" Bridges, Olga Kurylenko
Žanr: drama, akcioni, kriminalistički, noar, horor
Trajanje: 100 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Max Payne više je od još jednog holivudskog promašaja sa solidnim učinkom na blagajnama. On je rečit dokaz nesposobnosti tamošnjih filmadžija da bar na trenutak razumeju koncept modernih video-igara, među kojima je Max Payne jedna od pionirskih. Ono što im se nudilo na tanjiru vrlo loše je prevedeno na jezik velikog platna.

Kada se 2001. pojavio Max Payne, potpuno je razbio dotadašnje stereotipe o video-igrama kao jeftinoj zabavi za instant-zaborav. Priča o zavisniku od pejnkilera, paranoičnom njujorškom policajcu kojem je mafija ubila porodicu, na retko realan i retko upečatljiv način vodi igrača u surovi svet podzemlja.

Misteriozna droga, nazvana po nordijskim anđelima rata Valkirima, širi se ulicama poput epidemije i Max Payne (prezime nije slučajno odabrano) jedini je čovek koji se usuđuje da krene u rešavanje ove misterije. Njegovi motivi isprepletani su bizarnim snoviđenjima, ne baš uobičajenim moralnim principima i prostom žeđi za osvetom.

Sve to njegovom liku daje posebnu oštricu, koja se najbolje manifestuje kroz monologe koji vode igrača kroz priču, a poseban efekat ima povezivanje poglavlja/ nivoa kroz strip-table u maniru grafičkih novela Sin City ili 100 Bullets. Drugi deo The Fall Of Max Payne je posebno intrigantan – u njemu su kreatori i scenaristi otišli još dalje stvorivši jednu od najbizarnijih i najemotivnijih priča od kada je sveta video-igara.

Maltene ništa od toga nije preneseno u film. Maxova potraga za ljudima koji su mu ubili porodicu zbrkani je neo-noar pastiš garniran ponekad zaista impresivnim vizuelnim efektima, ali oni su ujedno i jedina svetla tačka filma. Radnja je iskasapljena nelogičnostima i nemotivisanim akcijama i svedena na grube crte. Film često deluje zbunjujuće i banalno i, kako vreme odmiče, lagano se pretvara u papazjaniju raznoraznih stilova i poetika koje se na kraju slivaju u ispodprosečan krimić s predvidljivim krajem.

Stiče se utisak da je režiser John Moore, u želji da podražava vizuelni koncept video-igre (istovremeno koketirajući sa stilovima režisera poput Alexa Proyasa i Kristophera Nolana), izgubio ambiciju da napravi nešto više od obične krimi-priče, a najveća žrtva svega toga bila je inače odlična fabula koju imaju oba dela video-igre.

Mark Wahlberg uopšte nije bio loš izbor za ulogu Maxa Paynea (mada se mnogi slažu da je za nju idealan bio Michael Madsen), no i njegovo upinjanje da iz loše napisanog scenarija izvuče nešto više ostalo je neuspešno. Zbog toga je, nažalost, Wahlberg i najveća žrtva ovog filma, naročito ako imamo u vidu koliko mu leže uloge čvrstih momaka. O Mili Kunis, koja je pokušala da odigra harizmatičnu Monu Sax – nećemo. Ostatak glumačke ekipe obavio je posao rutinski, koliko su im to nevešti scenaristi dozvolili.

Max Payne je režirao čovek kojem mnogo bolje leži vizuelizacija nego dramaturgija." U tome upravo leži najveći problem ovog filma. Dobar krimić čvrsto oslonjen na pravila žanra, začinjen elementima misterije, horora i noara, pretvoren je u neubedljiv kompromis sa PG-13 rejtingom, haotičnu zbrku od filma koja, sem dobrog vizuelnog koncepta i Wahlbergovih pokušaja da se uzdigne iznad loše napisane uloge, ne nudi gledaocima skoro ništa više.Komentari

 • Gravatar for Sofija
  Sofija (gost) | 14.11.2008. 13.26.54
  dejane,potpisujem sve sto si napisao. :(
 • Gravatar for tozzinjo
  tozzinjo (gost) | 14.11.2008. 15.50.23
  . ne znam. meni je madsen idealan za preacher-a vishe nego za max pejna. ali mila kunis (kunicc) je katastrofa. ima na "cvece zla i naopakog" recenzija "mehe krljica" :) odlichna je. preporuchujem.
 • Gravatar for dzonson
  dzonson (gost) | 14.11.2008. 17.55.48
  valjda ce uskoro biti neki rimejk, dostojan imena igre. prvo su upropastili hitmena, pa sad i ovo. i ova ocena je previsoka za ovakvo djubre od filma.
 • Gravatar for Milosh
  Milosh (gost) | 14.11.2008. 23.01.20
  Krš film. John Moore je zaista loš reditelj, a za to što u filmu valja na vizuelnom planu je najpre zaslužan odličan direktor fotografije Jonathan Sela (slikao i Midnight Meat Train).
 • Gravatar for bljak2
  bljak2 (gost) | 15.11.2008. 17.30.59
  "Max Payne (prezime nije slučajno odabrano)" ...dok ime jeste :P
 • Gravatar for nikolina
  nikolina (gost) | 17.11.2008. 14.54.39
  bravo dejane..fim je shit !
 • Gravatar for Vlado
  Vlado (gost) | 24.11.2008. 14.50.00
  film bi bio bolji da je olga poživela još malo
 • Gravatar for schommy
  schommy (gost) | 09.02.2009. 13.03.22
  Cvrc!To je to! Da nismo nešto drugo očekivali? Tko voli...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi