Popboks - NICK HALLAM – THE HEAD, STEREO MC'S - Duh je sačuvan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 29.05.2012. 07:17

NICK HALLAM – THE HEAD, STEREO MC'S

Duh je sačuvan

Imamo energije, stižemo napaljeni, bićemo stopostotno spremni i očekujemo da se svi koji se pojave u Kragujevcu dođu sa istom količinom energije, jer ćemo onda imati žurku
 

Marko Nikolić

 

Kao u hitu Eda Maajke, oni su uvek Rado viđeni, kao u parafrazi zaboravljene pesme dua Crystal Method – They keep coming back. Odnos grupe Stereo MC's i Srbije prevazilazi uobičajenu kurtoaziju i usiljenu srdačnost kao samorazumevajuće norme muzičke industrije. Postoji nešto više od toga, onaj neopisivi osećaj, ono zbog čega se muzika i sluša.

Prilika da se još jednom na delu uverimo u ove krupne reči desiće se 15. juna kada će ova grupa biti glavni izvođač druge večeri kragujevačkog Arsenal festa. Jedan od dvojice osnivača benda, DJ i producent grupe Nick Hallam ili jednostavnije The Head, bio je veoma relaksiran i raspoložen za priču u telefonskom razgovoru za Popboks.

Srbija: Čini mi se da smo prvi put bili 2001, nastupali smo u sportskoj dvorani koja je bila dupke puna. Bilo je vrlo uzbudljivo, nikad ranije nismo svirali tu, publika je bila sjajna i imamo fantastičnu uspomenu na taj koncert. Svaki put kada smo svirali u Srbiji istinski smo uživali. I na Beer festu i na dočeku Nove godine pre nekoliko godina.

Rad sa manjim etiketama: Više nam se sviđa da radimo na taj način, sa manje ljudi koji otežavaju čitav proces rada na objavljivanju ploče. Što ih manje ima, sa manje sranja se bakćeš, ako me kapiraš. (smeh) I znaš šta, upravo radimo na još jednom albumu, skupljamo trake sa raznih strana, to će biti klupski album koji radimo u saradnji sa čovekom koji se zove Jay Robinson. Taj album ćemo izbaciti za nekoliko meseci. Sve vreme pokušavamo da stvaramo raznovrsnu muziku i uživamo u tome, crpeći još više energije.

Gee Street Records: Rob i ja smo krajem osamdesetih pravili muziku, odlučili smo da je objavimo a nismo bili baš načisto kako se to radi. Rob je znao jednog tipa, Jona Bakera, za koga mi se čini da je u to vreme imao studio na West Endu.  Zajedno sa njim i jednim didžejem, Richiejem Richom, odlučili smo da pokrenemo sopstvenu izdavačku kuću i napravili smo mali studio na tom mestu koje se nalazilo na putu čije je ime bilo Gee Street, to je u istočnom Londonu. Krenuli smo sa štampanjem naših ploča i njihovim raznošenjem po prodavnicama. Zatim smo potpisali ugovor sa Islandom, Richie je nastavio da objavljuje izdanja, potpisali smo Jungle Brothers, Queen Latifah i PM Dawn. Onda je Jon prebacio etiketu u Ameriku, potpisao Gravediggaz i još neke aktove, mi smo u to vreme bili prezauzeti obavezama u grupi da bismo radili i taj posao, pa smo ga pustili da on to vodi. I znaš šta, to je bilo odlično iskustvo, imati svoju etiketu, jer se na taj način najbolje upoznaš sa tokom čitavog procesa.

Hip hop: Taj zvuk nas je inspirisao da počnemo da radimo našu stvar. muzika nam se u međuvremenu razvila u nešto malo drugačije od hip hopa, našli smo naš zvuk koji je proizvod prirodnog razvitka. Nije se desilo da sedimo u studiju i razmišljamo “E moramo da imamo hit ploču” ili nešto tome slično, samo smo želeli da radimo našu muziku i ona je prošla.

Tajna svežine: Mislim da smo sačuvali duh, ostali smo privrženi našoj ideji, kao ljudska bića smo ostali verni sebi. Bez obzira što smo prodali dosta ploča u prošlosti, težili smo da nastavimo da radimo muziku koja u sebi ima onaj pravi “osećaj”, ono u šta verujemo.

Omiljeni saradnici: Bilo je dosta interesantno na samim počecima kada smo se još upoznavali sa remiksovanjem i radili trake za ljude kao što su Jungle Brothers. Mi volimo tu grupu, oni imaju odlične vokale, inspirativni su, sa njima smo “ispekli zanat” miksovanja. Oni su se ponovo aktivirali, radili su skoro neke nastupe, Afrika je nedavno proveo kod nas nekoliko meseci, radili smo klupsku stvar sa njim koju ćemo uskoro objaviti. On je “gladan” muzike, i trenutno radi razne trake sa mnogo različitih ljudi.

Didžejing: Rob je DJ, on se time dosta bavi. Ja sam DJ u bendu. Šta slušam? Dosta stvari, mnogo dubstepa ali tu sam jezivo slab sa imenima, da budem iskren. (smeh)

Kragujevac: Imamo energije, stižemo napaljeni, bićemo stopostotno spremni i očekujemo da svi koji se tamo pojave dođu sa istom količinom energije, jer ćemo onda imati žurku!



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.