Popboks - SUPER 8 – J.J. Abrams - Naslov ne laže [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.07.2011. 07:08 · 1

SUPER 8 – J.J. Abrams

Naslov ne laže

Iz kuhinje J. J. Abramsa i Stevena Spielberga stiže nostalgični naučno-fantastični spektakl za čitavu porodicu

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10

Scenario: J.J. Abrams
Uloge: Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanning, Ron Eldard
Žanr: naučna-fantastika
Trajanje: 112 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

Glavna snaga filma J.J. Abramsa (Nemoguća misija 3, nove Zvezdane staze) je u tome što nije u pitanju tipičan letnji hit za brzu konzumaciju i još brži zaborav. Abrams je ovoga puta pokušao nešto drugačije. Prvo i osnovno, Super 8 govori o odrastanju u američkoj zabiti krajem sedamdesetih; to je priča o porodici, prijateljstvu, prvoj ljubavi i filmskom zaluđeništvu. Istina, u sve to je upleten i ogromni vanzemaljac koji voli da se sladi ljudskim mesom. Čisto da ne bude dosadno.

Abrams (scenario i režija) i Spielberg (producent) su se ovog puta namerili da snime film nostalgije. Atmofera poznih sedamdesetih uspešno je rekreirana, ali se otišlo i korak dalje. Naime, dramaturgija filma je starog kova. Akcione scene su spektakularne (posebno se izdvajaju železnička nesreća negde pri početku, i veliko finale na koje otpada poslednja trećina filma), u to nemojte sumnjati, ali je vidan Abramsov pokušaj da stvori što uverljivije likove za čiju će sudbinu gledaoci strepeti. Osvežavajuće je što je u bioskope konačno stigao jedan skup naučno-fantastični film u kome CGI nije pojeo sve ostalo.

Dileme nema - Super 8 je ljubavno pismo upućeno Stevenu Spielbergu. Imajući u vidu da je Spielberg producent, to se može učiniti pomalo neukusnim, ali dobronamernost i kvalitet filma nas sprečavaju da Abramsu zamerimo što se tako otvoreno naklonio svom uzoru čiji je uticaj očigledan (Super 8 je mešavina Gunisa, I-tija i Bliskih susreta treće vrste). Doduše, Abrams se nije ograničio na Spielbergov rediteljsko-scenarističko-producentski opus. Super 8 je krcat pop-kultirnim referencama. U filmu se, na primer, mogu videti posteri filmova Noć veštica i Zora živih mrtvaca, glavni junaci snimaju amaterski horor koji je inspirisan Romerovim zombi naslovima (ovaj duhovtiti omaž se može u celini videti tokom odjavne špice, pa nemojte žuriti sa napuštanjem sale), pojedini aspekti priče podsećaju na Kingovo remek-delo To... Da se ne lažemo - Super 8 ne nudi ništa što već nismo videli. Bez obzira što reciklira već postojeće šablone, film uspeva da se uvuče pod kožu zahvaljujući neistrošenim licima, nadahnutoj režiji, kvalitetnoj produkciji i spremnosti da pomeri granice PG-13 rejtinga.

Glumačka ekipa zaslužuje poseban pasus. Petnaestogodišnjem Joelu Courtneyu ovo je prva uloga. Mladi glumac se fino snašao u cipelama glavnog junaka koji, posle tragične smrti majke, pokušava da izbalansira odnos sa svojim introvertnim ali brižnim ocem (glumi ga Kyle Chandler, poznat kao trener Taylor iz nedavno okončane serije Friday Night Lights). Debitant je i simpatični bucko Riley Griffiths, dok od omladinaca najduži staž ispred kamere ima Elle Fanning, sestra (za sada) slavnije Dakote. Fanninogova je izvanredna kao i bunotvna Alice, jedina curica u filmskoj bandi, pa je posle ove uloge sasvim izvesno da joj se osmehuje lepa karijera.

Kao film nostalgije i omaž kraju sedamdesetih-početku osamdesetih, Super 8 pogađa u sred mete. Uz to, ovo je jedan od onih retkih slučajeva, kad već sam naslov daje do znanja kakav je film. Super 8 je super i zaslužuje ocenu 8.



Komentari

  • Gravatar for lanmi
    lanmi (gost) | 21.07.2011. 07.15.26
    Mnogo glup i patetican kraj. 5.5/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi