Popboks - PLAĆENICI - Sylvester Stallone - Poslednji akcioni heroji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.08.2010. 11:57 · 20

PLAĆENICI - Sylvester Stallone

Poslednji akcioni heroji

Na ovako nešto smo dugo čekali – testosteronski spekatakl u kome će se okupiti akcione legende koje su nas svojim vratolomijama zabavljale poslednjih 30 godina

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: The Expendables
Scenario: Dave Callahan i Sylvester Stallone
Uloge: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li
Žanr: akcija
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

U poslednjih desetak i kusur godina na bioskopskom repertoaru nema puno žestokih ortodoksnih akcijaša nalik onima koji su žarili i palili 80-ih i 90-ih. Znate već princip – odvažni heroj čeličnih mišića koji se suprostavlja armiji korumpiranih i zlih, sve to u najboljem maniru američkog B filma - bez nepotrebnog filozofiranja i komplikovanja. Čista akcija veća od života od koje vam bude puno srce.

Danas, akcioni filmovi pokušavaju da svoje žanrovsko poreklo zamaskiraju (najčešće lažnim) intelektualizmom i/ili su toliko zagušeni kompjuterskim efektima da fizička spremnost glumaca koji u njima nastupaju postaje potpuno nevažna. Tvrdi akcijaši “stare škole” prognani su na DVD/Blu-ray tržište, pa se danas najkvalitetniji i fizički najspremniji akcioni heroji mogu pronaći među skrajnutim tabadžijama kao što su Scott Adkins (Undisputed III i The Tournament) i Michael Jai White (Blood and Bone, Black Dynamite).

Posle uspeha sa poslednje dve režije (Rocky Balboa i Rambo, nastavci čuvenih serijala koji su ga i proslavili), Sylvester Stallone sa Plaćenicima pokušava da započne novu akcionu franšizu koja počiva na veoma jednostavnoj kombinaciji: akcija starog kova (minimum kompjuterskih efekata, maksimum tabačine 1-na-1) i što veća koncentracija akcionih starova na jednom mestu.

Naravno, Sly je i ovoga puta za sebe rezervisao glavnu ulogu, ali je glumačkoj podeli dodao brojna prepoznatljiva imena iz sveta akcionog filma. Pre svih, tu su legende Arnold Schwarzenegger - Slyev najveći takmac na blagajnama tokom 80-ih i Bruce Willis koji je od ove dvojice tokom 90-ih, zahvaljujući serijalu Umri muški, preuzeo titulu najpopularnijeg akcionog heroja. Nažalost, njihove uloge su svedene na jednu jedinu scenu u kojoj se povavljuju zajedno sa Stalloneom, ali činjenica da je po sredi prvi filmski kadar koji dele ove akcione legedne (i vlasnici lanca za brzu hranu Planet Hollywood) je po sebi razlog za poskakivanje na bioskopskim sedištima. Ipak, od ovog spoja očekivalo se više od par verbalnih varnica između likova koje glume Schwarzenegger i Stallone.

Znatno veću minutažu dobija Jason Statham – jedan od retkih glumaca koji je u poslednjih deset godina ostvario uspešnu i kontinuiranu akcionu karijeru na velikom platnu  (serijali Transporter i Crank, Trka smrti…). On je Lee Christmas, desna ruka vođe plaćenika koje predvodi Barney Ross (Stallone). Ekipu plaćenika upotpunjuju kineska akciona zvezda Jet Li kao skočni comic relief Ying Yang, kršni Šveđanin Dolph Lundgren (u glumačkom smislu najprijatnije iznenađnje filma) kao problematični Gunner Jensen i dvojica široj publici slabo poznatih rmpalija (Randy Couture i Terry Crews). Znači, sve sama momčadija spremna za pucnjavu, akrobacije i pesničenje. Istina, vidno je da su Stallonea sustigle godine, ali se stari momak još uvek dovoljno dobro drži da bi izneo nekoliko adrenalinom nabijenih akcionih sekvenci – doduše uz svesrdnu pomoć prijatelja.

Osnovni problem Plaćenika je neinspirativan i nedovoljno fokusiran scenario (toliko zvezda na jednom mestu neizostavno deli pažnju) koji u završnici ne isporučuje očekivani prasak. Naime, negativci u ovom filmu jednostavno nisu dorasli udarnoj postavi. Eric Roberts i David Zayas (Dexter) ne znaju da se biju, tako da Steve Austin i Gary Daniels nemaju pomoć potrebnu da bi se ubedljivo suprostavili Slyu i kompaniji.

Stallone je želeo da se u filmu pojave i Kurt Russel, Wesley Snipes, Jean-Claude van Damme i Steven Seagal,  ali do saradnje ipak nije došlo. Bilo bi veoma prikladno da je Sly obezbedio i, makar kratka, pojavljivanja glumaca kao što su Chuck Norris, Michael Dudikoff ili Vin Diesel. To bi zaista upotpunilo ugođaj. U zbiru, Plaćenici pružaju sasvim dobru B zabavu u oblandi skupog A filma, ali nisu ultimativni akcioni film kao što su fanovi priželjkivali. No dobro, biće prilike da se to ispravi u neminovnim nastavcima.



Komentari

  • Gravatar for Ratomir
    Ratomir (gost) | 27.08.2010. 13.20.26
    Fali samo da se kaze u koji bioskop MORAMO da odemo, jerbo ovo stvarno vise lici na reklamu nego li na bilo kakav prikaz, kritiku, esejcic, misljenje...
  • Gravatar for Mačak Obama & FCS
    Mačak Obama & FCS (gost) | 27.08.2010. 15.31.30
    Šta je ovo sad? Čovek ne može ni da bude iskreno ponet filmom. A i ne mogu da pronađem u tekstu neki preteran hvalospev. Kaže da je dobar ali ne i onoliko dobar koliko je očekivao.
  • Gravatar for Proverena informacija
    Proverena informacija (gost) | 27.08.2010. 18.08.21
    Drugar mi rek'o da je bezveze. Pomenuo je da je jedna scena okej, tipa Švarc ulazi u crkvu i to je to.
  • Gravatar for dza
    dza (gost) | 27.08.2010. 19.24.35
    Gledo. Krsh. Negativci nisu dorasli pozitivcima. Jet i Miki nepotrebni. Scena s njima trojicom marketinski trik. Svarci star, Stalone umoran, Brus pokido. Dobra ideja, realizacija ocajna 2/10.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 27.08.2010. 21.58.59
    Ja sam oduševljen filmom. 10/10.
  • Gravatar for Fokner
    Fokner (gost) | 28.08.2010. 09.23.14
    Film je do jaja.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 28.08.2010. 13.19.37
    Ne mogu da verujem da ovo neko smatra dobrim filmom! Skup klisea vec milion puta vidjenih i grupa matoraca koji imaju problema sa reumom. Nisam patriJota da kritikujem odnos prema Srbima, ali ta prica o Bosni pokazuje sav besmisao ovog filma.
  • Gravatar for Morticia
    Morticia (gost) | 28.08.2010. 14.53.31
    Ako mene pitate filmu ništa ne fali. Dobra akcija stare škole sve je lepo objašnjeno u tekstu. Još iz trejlera je očigledno o čemu se radi ne znam zašto bi neko išao da gleda ako ne voli ovakve filmove.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 28.08.2010. 22.44.48
    ja sam razocaran ovim filmom. imajuci u vidu nameru autora, nisam ocekivao neki trilerski zaplet, ali ovo predstavlja sramotu za zdrav razum. film ima toliko rupa, da je to neoprostivo cak i za neki film b produkcije. aj' da malo spojlujem - npr. generalova cerka najpre iz potpuno nepoznatih razloga sprecava oca da ubije narko bosa, uzrocnika svih zala na ostrvu, a onda ta ista cerka (navodno pod pretnjom bosa i njegove desne ruke) trci ka helikopteru ispred svojih mucitelja, drzeci jednog od njih za ruku! elem, ova papazjanija za ocenu 7!? strasno!
  • Gravatar for Objašnjenje
    Objašnjenje (gost) | 29.08.2010. 10.09.33
    Kćerka ne dozvoljava ocu da ubije Erika zato što ne želi još smrti, to nije njen fazon. Što se bežanije tiče - ona beži da bi izbegla eksplozije, da sačuva glavu na ramenima. Ne tvrdim da je scenario nešto posebno inteligentan ali film je zabavan. Ne treba tražiti dlaku u jajetu.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 29.08.2010. 11.26.10
    E odusevi me sa Dudikoffom,glasam i ja za njega.Mogao bi i onaj lik sto je glumio Van Damove protivnike,onaj sto pomera tits gore-dole...ko bese on?
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 29.08.2010. 19.00.29
    nema potrebe objasnjavati neobjasnjivo i pravdati tragikomediju. pa nismo na nekom message boards-u gde polemisemo o inception, shutter island ili a single man. ovo je smejurija! ali, ajd jos malo... cerka koje je netom silovana ima gandi-stav!? interesantno, nije se zgrozila kad sa slajem i stetamom pobi vod vojnika. i kakav je upste odnos otac-kcerka? gotovo svaka scena ovog filma je nebulozna. grupa ubica odrice se dolfa, jer je hteo da vesa gusara? boze moj, pa on je pravi varvar. ili - dvojica amera dolaze na ostrvo od 6k stanovnika da izvide situaciju i onda odluce da li da prihvate zadatak!? poseduju borbeni avion koji parkiraju u kraju... a ratnicke boje specijalne garde? a narko bos koji ima 2 telohranitelja? a zamak koji se rusi, ali ne i kula u koju su se slaj i ekipa upravo skrili? tuga...
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 29.08.2010. 20.14.24
    Film ne bih isao da gledam ni da mi plate kartu i plate taxi do bioskopa i nazad do kuce. I jos da mi posle filma nameste situaciju da se mazim sa Marijom Karan. Holivudsko ispiranje mozga.
  • Gravatar for Svemirko
    Svemirko (gost) | 29.08.2010. 21.02.31
    Simo, za tebe nisu ovakvi filmovi. Ne znam zašto si Plaćenike uopšte i gledao.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 30.08.2010. 18.51.58
    @svemirko pa mozda zato sto ne mozes da znas koliko je film los, dok ga ne pogledas? mislim, vec sam napomenuo da nisam ocekivao remek-delo, ali sam eto mislio da ce ova garnitura i raspoloziv budzet stvoriti kako-tako gledljivu celinu, koja ce moci da se "proguta" kao neka celovecernja zabava, pri tom ne delujuci previse retrogradno na moj mentalni sklop. ocekivao sam ja i poznatu propagandu i 500+ ubijenih mrskih neprijatelja i poneki gaf u produkciji... medjutim, salt & a-team su za ovo potencijalni dobitnici oskara.
  • Gravatar for Eh Bajicu,
    Eh Bajicu, (gost) | 31.08.2010. 10.03.57
    7/10 za ovo, khm, to filma kritika?
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 31.08.2010. 22.14.02
    Recenzija je sustinski na mestu, a mislim da vecina ljudi nije posla u bioskop sa adekvatnim ubedjenjem. Ovo je trash, i treba ga tako i posmatrati. Kao takav, on je uspesan, mega tresh, sa nikad dosad sakupljenom plejadom raspalih glumaca B i visoke produkcije. Dakle, nema tu nikakvih ocekivanja da cete dobiti ''Let iznad kukavicjeg gnezda''. Pucnjava, tuca, sakacenje, krv do kolena, otrcane fraze, patetika, sve sto cini jedan tresh treshem, je tu. Sta smo trazili, to smo i dobili. Nista vise. Nista manje. Odlicno zanrovsko ostvarenje. Ni prineti ozbiljnom filmu. To niko nije ni trazio.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 07.09.2010. 09.48.45
    oko cega se vi raspravljate? ovaj film i nije snimljen da bude remek dijelo vec bih prije rekao da je to omaz filmovima iz 80 i 90 -tih kad je vecina ovih glumaca palila i zarila holivudom. vas je izbor hocete li gledati ovaj film ili ne ja nisam nista ni ocekivao od filma tako da me nije ni razocarao nesto a ni odusevio,nakon pola godine niko se nece sjecati da je snimljen ovaj film
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 25.09.2010. 09.21.14
    @IL & the rest nema potrebe da mi diskutujemo o tome ko je sa kakvim ocekivanjima docekao i pogledao ovaj film i sta je on postigao u pogledu toga. radi se o tome da se recenzija, kritika i ocena ne mogu postavljati na takvim, subjektivnim osnovama, vec na objektivnoj platformi koja filmsko delo moze posmatrati iskljucivo u pogledu njegovog kvaliteta. jedino tako, dok se mozda ne uvede neka pod_ocena, zanrovsko ocenjivanje i sl. dakle, 7 i kusur za ovaj film - ne stoji! "lepa zabava" za nekog, "spektakl" za drugog, snobizam i kiceraj za treceg, ali realno - ovo je za 4,5 do 5!
  • Gravatar for The Fountain
    The Fountain (gost) | 01.10.2010. 11.29.27
    JEDINA svijetla tacka ovog "ostvarenja" je Jason Statham.SVE ostalo, pocevsi od jadne i bijedne, bolno neuvjerljive i usiljene "glume", pa do debilno nemastovitog "scenarija", ne zasluzuje komentar... Inace, maksimalno su mi tragicni likovi po kojima ovaj produkt predstavlja svojevrsni omaz akcionim klasicima i dobru zabavu.That truly hurts...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi