Popboks - POSLEDNJI VLADAR VETROVA – M. Night Shyamalan - Kad dunem i vatru sunem... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.08.2010. 11:12 · 5

POSLEDNJI VLADAR VETROVA – M. Night Shyamalan

Kad dunem i vatru sunem...

Kada se razgrne magla megalomanskih ambicija, ostaje delce lišeno smisla, a i privlačnosti

Zoran Janković

Ocena:
2


2/10

Originalni naziv: The Last Airbender
Scenario: M. Night Shyamalan
Uloge: Noah Ringer, Dev Patel, Nicola Peltz,  Jackson Rathbone, Shaun Toub, Cliff Curtis
Žanr: dečiji, avantura
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Pitanje koje to odrednice nekoga čine autorom još uvek ostaje bez preciznog odgovora.

Recimo, filmove M. Nighta Shyamalana je lako prepoznati. Gotovo svi naslovi u njegovoj filmografiji očitavaju značajan broj traženih zajedničkih sadržalaca (motivi koji se ponovljaju i prepoznatljiv svetonazor). Ako po strani ostavimo solidno Šesto čulo, filmove koje su usledili ujedinjuju budalasti zapleti, popcorn metafizika za početnike i obavezni, a sasvim proizvoljni preokret u poslednjim minutama poslednje rolne. Po tom aršinu Shyamalan je autor. Problem je što se jedino krajnjom leksičkom gimnastikom filmovi kao što su Nesalomivo, Znaci, Selo, Gospa iz vode i Pretnja mogu podvesti pod termin filmskih dela za pamćenje. A to se od autora nekako samo po sebi i očekuje.

Iako Shyamalan u svim svojim filmovima teži unikatnosti, sva pomenuta dela zastaju na koti krupnih ambicija, a mršavog krajnjeg učinka. Tako stoje stvari i sa njegovom najnovijom režijom – Poslednjim vladorom vetrova. Shyamalan njime debituje na planu zadatih tema (reč je o filmskom preratku animirane serije Avatar: The Last Airbender), istovremeno se vraćajući na početnu fascinaciju zakonitostima dečijeg filma (za Šesto čulo ga je preporučila simpatična komedija na temu odrastanja Wide Awake). Ipak, i u izmenjenim okolnostima, Shyamalan ne daje povod za pohvale.

Njegovo viđenje Poslednjeg vladara vetrova preuzima sumnjivu mitologiju televizijskog izvornika – u svetu budućnosti teškom mukom koegzistiraju četiri plemena određena pripadnošću nekom od četiri osnovna elementa (vazduh-voda-zemlja-vatra), išćekujući  dolazak odocnelog spasitelja u vidu Avatara koga će prepoznati po tome što će on demonstrirati veštine svojstvene svakom od tih kvazinaciona. Nema sumnje, reč je o još jednoj u dugom nizu preformulacija teističke postavke o skorom dolasku Izabranog. To postaje očito već nakon što se odvrti pisani uvod na samom početku filma.

Naravno, ovakvi zapleti i ovakvo simplifikovano poimanje je u skladu sa pretpostavljenim kapacitetima ciljane (malodobne) publike. Problem koji je ovde daleko izraženiji je, međutim Shyamalanova nevoljnost, a reklo bi se i nesposobnost da tako postavljenu osnovu izdigne na viši značajski nivo, što bi bio prirodan sled događaja pri avanzovanju u prestižniji filmski medij.

Shyamalan se drži onoga što mu je blisko, te naglasak stavlja na tu i tamo posejane dijaloške razmene među likovima koje ukazuju na navodnu zaumnost i metaforičnost priče o Avataru. Ostatak filma popunjava neinspirativno koreografisanim akcionim sekvencama u kojima je najmanji problem odsustvo krvi i napetosti, a daleko veći neinventivnost sa kojom suizvedene scene borbe, i to u trenutku kada je barem taj aspekat filmova visoke lige značajno uznapredovao. Lišen i te vizuelne superiornosti, Poslednji vladar vetrova nema bogznašta drugo da ponudi osim niza opštih mesta, traljavo vođene radnje unutar tipske priče i ne baš maštovitih ukrasa poput velikih hrčaka koji lete, plamenih lopti, vode koja u trenu popstaje ledena zapreka i slično.

Naravno, ovo je film koji se prvenstveno obraća deci, ali sudeći po gotovo nemoj i nesumnjivo mlakoj reakciji mališana prisutnih na projekciji, Shyamalan je omanuo i na tom frontu. Detetu, koje valja voleti i razumeti, mora se ponuditi i izazov lišen podilaženja da poimi ono iole teže shvatljivo ili ga barem zabaviti dotada neviđenim. To je tajna svih uspešnih filmova namenjenih mlađima, a taj jednostavni nauk ne mogu da prenebregnu ni autori, bili oni neosporni ili zamlate upitnog umeća poput Shyamalana.



Komentari

  • Gravatar for Mačak Obama & FCS
    Mačak Obama & FCS (gost) | 30.08.2010. 10.48.59
    Ovaj film je zaista loš. Umesto njega pogledajte Plaćenike.
  • Gravatar for Morticia
    Morticia (gost) | 30.08.2010. 15.47.43
    Naši filmovi za decu su mnogo maštovitiji od ovog mućka. Polgedajte Agija i Emu umesto Gospodara vetra da vidite kako se to radi.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 31.08.2010. 13.42.18
    ... i sad neko ko film kao sto je The Proposal oceni sa 5/10(!!!), bez ikakvih problema, nicim izazvan (osim subjektivnim osecajem u svoju strucnost), iskoristi film za decu da popljuje celokupan Shyamalanov opus...
  • Gravatar for Igica
    Igica (gost) | 31.08.2010. 15.25.42
    Sve je ovo tačno, osim da je Unbreakable loš film.
  • Gravatar for The Fountain
    The Fountain (gost) | 01.10.2010. 13.08.00
    Reci za klasik poput Sestog cula da je samo "solidan", dovoljan je razlog da ne nastavim sa citanjem ovog teksta...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi