Popboks - AN EDUCATION – Lone Scherfig - Obrazuj me [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.02.2010. 13:15 · 10

AN EDUCATION – Lone Scherfig

Obrazuj me

Kako odrasti, a pogrešno ne srasti? Kako ostati knjiški moljac, a spoznati i dobar provod? Sve je to izvodljivo, samo uz nekoliko pogrešnih koraka i pravo obrazovanje

Zoran Janković

Ocena:
9


9/10

Originalni naziv: An Education
Scenario: Nick Hornby (po memoarima Lynn Barber)
Uloge: Carrey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Cara Seymour, Rosamund Pike, Emma Thompson
Žanr: arhetipska drama o odrastanju
Trajanje: 95 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2009

Čak i u stanju vidnog zamora materijala, britanska kinematografija je i lane uspela da iznedri nekoliko kvalitetnih ostvarenja. Najprobitačnija mesta u toj grupici, bez sumnje, zauzimaju nostalgiični podvizi Rok barka i An Education.

Oba ova naslova karakteriše pogled unazad, preko (umornog) ramena na dane kada je svakolika represija možda bila ogoljenija, ali je barem tinjala nada da je ovaj naopako ustrojen svet ipak donekle moguće menjati. Dok u jedra Rok barke snažno duva starovremenski rock’n’roll kao kičma pop kulture, autori An Education za pravac kretanja biraju svojevrsni intimni dnevnik o odrastanju mlade duše.

Jenny, šesnaestogodišnji knjiški moljac, uzorna učenica i viđeni budući student najprestižnijeg univerziteta odrasta pod stakenim zvonom pokorne majke i oca opčinjenog malograđanskim uslovlavanjima. Prvi potres u predvidljivoj svakodnevici života u umrtvljenom londonskom predgrađu predstavlja početak veze glavne junakinje sa tridesetogodišnjim bonvivanom. Jenny počinje da preispituje kako vlastite želje, tako i ustrojstvo sveta oko sebe.

Skandinavska rediteljka Lone Scherfig (Italijanski za početnike) i scenarista Nick Hornby (kome već duže vreme ne cvetaju ruže na osnovnom bojnom mu polju lepe književnosti) se, uz  sasvim očekivano filigranski preciznu rekonstrukciju britanskih šezdesetih godina prošlog veka, odlučuju na praćenje prepoznatljivog šnita kada su filmovi ovog tipa i ovakve sadržine u pitanju.

Usresređenost autora na primenu i tumačenje ključnih arhetipova na kojima počivaju najuspeliji filmovi ove sorte dovodi do utiska da An Education nastoji da zauzme poziciju majke svih srodnih filmova i potpunog meta-filma. Na sreću, vodećim kreativcima to i polazi za rukom.

Ovo bi bila tek uspela, mada puka postmoderna igrarija kulturnim nasleđem da se rediteljka nije postarala da temelje pripovesti dodatno ojača iskrenom emocionalnošću. Na sreću, rediteljka ostaje sa ove strane granice koja razdvaja sentimentalnost i slatkastu metiljavost. Zato se nemiri i sva posrnuća neodoljive glavne junakinje opiru utisku već viđenog i zadobijaju jasne konture snažne drame o odrastanju gde su pogreške čak i poželjne, kao miraz koji kasnije ponosno unosimo u buduće, ispravnije izbore.

Engleski neodređeni član u nazivu sugeriše suštinu ovog ostvarenja, a to je da su priče poput ove zapravo opšta mesta, neizbežna, ali i draga. Mlada Carrey Mulligan tumačenju lika očaravajuće heroine upravo tako i pristupa, te će je samo neko čudo i velika nepravda sprečiti na putu ka barem nominaciji za Oskara. Ostali glumci verni su eksponenti sublimacije ideje-vodilje ovog projekta koja bi se dala naći pod krilaticom UK gold.

An Education pokazuje da se i na zadate teme da sročiti nesvakidašnje dobar sastav. Uz ovakvo obrazovanje, ulepšavanja i jezičke vratolomije u CV-ju samo su izlišno preterivnje.



Komentari

  • Gravatar for Maja Miloš
    Maja Miloš (gost) | 05.02.2010. 21.05.07
    Odličan film.
  • Gravatar for Maja Uzelac
    Maja Uzelac (gost) | 06.02.2010. 10.00.54
    Ditto!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 06.02.2010. 18.54.22
    Jedinstven, stvaran, caroban i kratak!
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 06.02.2010. 21.37.17
    Biser od filma. Priča može da deluje kao jedan veliki kliše, ali često se ispostavi da život i jeste kliše. Svaka nova generacija čini iste greške. U AN EDUCATION-u prikazana je jedna takva tipska greška. Ali način na koji je dočarana je poseban.
  • Gravatar for srki
    srki (gost) | 07.02.2010. 11.04.11
    Sjajan film zausta, imao sam osmeh na licu tokom celog filma. Alfred Molina vrhunski je odigrao svoju ulogu.
  • Gravatar for martin iden
    martin iden (gost) | 08.02.2010. 13.06.08
    Mislim da je ovo prvi put da su komentari isti, odnosno pozitivno. Film je pravi dragulj, uzivao sam ga gledajuci, i slushajuci odlichan O.S.T.
  • Gravatar for Larry
    Larry (gost) | 10.02.2010. 11.51.20
    'Italijanski za početnike', iste rediteljke, je bio beznačajan, nepodnošljivo patetičan i bljutav filmić.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 10.02.2010. 20.41.44
    Dosadna "coming of age" melodrama. A mogao sam lepo da gledam nešto od Frankenhajmera.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 14.04.2010. 19.44.28
    'Italijanski za početnike', site rediteljke je film za svaku preporuku.
  • Gravatar for djole haubica
    djole haubica (gost) | 22.01.2013. 02.20.08
    meni se film nije ni najmanje dopao
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi