Popboks - GLASNIK – Oren Moverman - Imamo dobru i lošu vest... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.01.2010. 12:20 · 8

GLASNIK – Oren Moverman

Imamo dobru i lošu vest...

Najuspeliji ovogodišnji izdanak posrnulog američkog nezavisnog filma, donosi tihu, a žestoku antiratnu priču

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Naziv originala: The Messenger
Scenario: Alessandro Camon & Oren Moverman
Uloge: Ben Foster, Woody Harrelson, Samantha Morton, Steve Buscemi, Jena Malone
Žanr: mučna drama
Trajanje: 105 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009

Ovaj nesrećni svet je mesto sazdano od tuge u raznim pojavnim oblicima, nade ima tek na kapaljku i spasa nam nema, poručuje Oren Moverman, cenjeni scenarista (I’m Not There), u svom rediteljskom debiju Glasnik.

Naravno, nije reč o otkriću istine koja je do pojave ovog filma bila teško spoznatljiva, ali Moverman je uspeo da je sineastički umešno artikuliše. Njegov stil bi se možda najlkaše dao opisati kao spoj histeričnog realizma Todda Solondza i silovite melanholije Atoma Egoyana (premda lišene apstraktne kontemplativnosti).

Glasnik primetno tihim glasom i sporim, ali odmerenim ritmom pripoveda jednostavnu priču o multidimenzionalnosti ljudskog egzistencijalnog bola. I to onog opipljive sorte. Ben Foster u potpunom i zrelom underplay-u tumači lik mladog vojnika-povratnika iz pakla okupiranog Iraka sa ozbiljnim duševnim tegobama kome dopada najgori mogući posao u mirnodopskim uslovima. Na njemu je da, pod supervizijom starijeg saborca potonulog u razvrat, histeriju i alkoholizam (Woody Harrelson), izveštava o smrti vojnika njihove najbliže. Fosterov lik jedan pakao zamenjuje drugim, a razlike su tek u nijansama. Opipljiva životna opasnost ovde je zamenjena bolom čija se iskrenost i zasnovanost ne da relativizovati i ušminkati.

Čime je to Glasnik uspeo da se nametne u već narastajućem talasu manje-više uspelih ostvarenja sa iste adrese i na srodne teme? Kao prvo, Moverman ne soli pamet, time što bi imenovao krivce i inspiratore. Ovakva odluka mu prti stazu ka drugoj prednosti – potuno ubeđen da su uzroci sunovrata u beščašće i neljudskost i neupućenima sasvim jasni, autor se u potpunosti okreće sagledavanju mučnih posledica. Nakon svih studija koji će ovu, još jednu u dugom nizu epizoda u priči o bezumnom intervencionizmu i grandomanskom ekspanzionizmu zadržati u vrzinom kolu uzroka i prauzroka, neko će morati da pokupi i srču. I da prenese glas o opipljivim žrtvama i golim okom vidljivijoj šteti.

Po epizodičnoj strukturi čije zamke, na sreću, ipak uspeva da prevlada, Glasnik asocira na remek-delo The Hurt Locker Kathryn Bigelow. Ipak, Moverman nije reditelj klase neprikosnovene majstorice, te sasvim jasno svoj izraz utemeljuje u klasičnijoj, tišoj i intimističnijoj drami sa druge strane fronta.

Glasnik je upečatljiva drama jednostavnog pristupa i ostvarenje čiji se sveopšti ton na ivici šapata, a koji ipak sluti pravcatu oluju savršeno rimije sa nenametljivošću junaka čiju muku na ovako ubedljiv način pripoveda. Glede novog rediteljskog imena, ovo je zbilja dobra vest za preneti onima kojih se tiče.



Komentari

  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 15.01.2010. 13.22.57
    Odgledao, veoma zadovoljan. Jedino je trebalo mozda spomenuti i "In the Loop" koji je ipak najpametniji i najuspesniji politicki film koji se pojavio 2009-e godine.
  • Gravatar for Bata
    Bata (gost) | 15.01.2010. 14.00.13
    Film je do jaja...Opasan!
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 15.01.2010. 17.58.37
    Tek se spremam da pogledam "remek-delo" The Hurt Locker, pa onda i ovo... Odlicna postavka, u svakom slucaju. Doduse, mnogo bi efektnija bila u slucaju da je Amerika izgubila sve te ratove na Bliskom Istoku. Sto opet implicira da bi ovakva postavka mnogo efektnija bila, ako bi se radnja premestila u... znate vec koju zemlju. Ali, avaj, autori u toj zemlji nemaju smisla za nista snaznije od "Srce je mudrih u kuci zalosti". Nista vise od dobrog naslova, dakle.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 15.01.2010. 19.15.57
    Meni se takođe dopao. Prava drama.
  • Gravatar for Toni Kostadinov
    Toni Kostadinov (gost) | 16.01.2010. 06.28.25
    "In The Loop" je skockan od TV serije "The Thick of It". Slazem se da je odlican, ali i ocenom za film "Hurt Locker". Moj favorit za 2009. godinu je onaj sa Kraljem Erikom, a zove se "A Looking For Eric".
  • Gravatar for Maksum
    Maksum (gost) | 19.01.2010. 21.08.53
    Najbolji antiratnifilm posljednje dvije decenije sa veoma jakim castigom, gdje mladu udovicu ne glumi neko poput Megan Fox, nego obična pretila Amerikanaka
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 19.03.2010. 09.27.37
    Ubedljivo najbolji film 2009 !!! Bez premca, mocna drama, bez patetike, udara u sustinu stvari. Trebalo je imati cohones, pa snimiti film o ovome. Vudi Harelson nikad jaci! 9/10
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 29.03.2010. 05.01.19
    dosadan film, bezveze skroooooooooooooooooooooz. Mozda moze da se koristi u predizborne svrhe, ali ja kao neko ko voli film sa tim stvarno nemam nikakve veze...uzdravlje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi