Popboks - GRIZZLY BEAR - Veckatimest [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.06.2009. 14:15 · 10

GRIZZLY BEAR

Veckatimest

(Warp)

Kvartet iz Bruklina na trećem albumu koristi reverb, hor i pucanje žica kao sredstva za još dublje putovanje kroz istoriju plesa, popa i rocka

Dario Stajić

Ocena:
7


7/10
 

Indie rokeri iz Sijetla Minus the Bear  sviraju od 2001. godine i izdali su četiri albuma za Suicide Squeeze Records. Indie poperi Seabear iz Rejkjavika debitovali su 2007. za Morr Music sa The Ghost That Carried Us Away. Panda Bear  je alter-ego Noah Lennoxa iz baltimorske/njujorške skupine Animal Collective pod kojim uzima pilule i deklamuje barokne, neopsihodelične freak folk šlagere.

U veoma oštroj konkurenciji najpopularniji indie medo štedo zove se – Grizzly Bear. Čitaocima ovog sajta ovaj bubašparac je poznat još iz razgovora koji je sa Danielom Rossenom (gitara, vokal) i Christopherom Bearom (bubnjevi, vokal) pre dve godine vodio dopisnik iz Sijetla Mirko Mandić.

GRIZZLY BEAR

Neki poseban uvod u istorijat i način rada projekta Edwarda Drostea koji je, posle prvorođenčeta Horn of Plenty (2004) iz dua sa Bearom na Yellow House (2006) prerastao u kvartet (u bend su došli Rossen i producent/multiinstrumentalista Daniel Rosen), nije potreban.

Nakon neobičnog EP-ja Friend (2007), na kom se nalaze razapeti između vlastitih (de)kompozicija, saradnje sa Dirty Projectorsima i Beirutom u obradi pesme Aligator, kao i obrade njihovih pesama koje su između ostalih ponudili Band of Horses (Plans), CSS (Knife) i Atlas Sound (takođe Knife), usledila je nešto duža diskografska pauza.

Teško je snaći se među ovolikim životinjskim imenima. Čak je i Atlas Sound kasni pseudonim iza kog se krije Bradfor James Cox, lider Deerhuntera (dakle “deer-hunter”). U svakom slučaju, organski mirisi i zvuci netaknute prirode izviru i iz Veckatimesta (2009).

Album su sigurno mesecima pre oficijelnog izlaska čuli i počuli svi koje zanima. Inostrani web-portali, novine žedne “novih-starih imena”, relevantnih imena koja traju duže od tri LP kruga, potrošili su tone svetlucajućih slova i crnog olova za kanonade zvezdica i ispaljivanje hvalospeva.

Indikativno je da naslovne stranice mesečnika nekad pretežno posvećenih nezavisnim scenama danas krase Pink Floyd, Neil Young, The Who, Nick Cave. Dakle, ili mrtva imena ili imena koja su još u stanju da prodaju muziku za slušanje kod kuće.

U toj konkurenciji i u tom kontekstu danas treba posmatrati značaj koji se pridaje novom albumu Grizzley Beara.

Nespornu istrajnost i težnju ka trajnim vrednostima tekstualno povremeno naizgled narušavaju, a zapravo podvlače pojedine reči kao što su, recimo, naslov dream pop minijature Cheerleader (aranžmane za Brookyn Youth Choir koji osim u ovoj, peva i u I Live With You i Foreground, kao i za duvače napisao je “savremeni” kompozitor Nico Muhly). Isto važi i za pominjanje telefona u All we Ask:

“In this old house
I m not alone in the bedroom,
a telephone.
You made a call and I just stood by” 

Zvučna panorama, zahvaljujući udvojenim vokalima Daniela Rossena i “karakterističnom” producentskom potpisu Chrisa Taylora, okreće se još više nego na Yellow House ka poslednjim proizvodu iz gnezda Department of Eagles In the Ear Park (2008). Za ipak nešto komercijalniji pristup najzaslužniji su gudači, koji su angažovani u čak pet pesama.

Ukoliko im to zakoni tržišta dopuste, albumi ova dva benda će sigurno pružiti obilje materijala za iščitavanje, otkrivanje i istraživanje nekih narednih pokolenja.

Na decentniji i ne tako iritantno ekscesan način u odnosu na Black Lipse na albumu Let It Bloom, GB na Veckatimestu koriste reverb za još dublje putovanje kroz istoriju plesa, popa i rocka. Stakato pucanjava i cepanje gitarskih žica usred lagane mazurke održavaju tenziju kod slušaoca. 

GB su pompom oko novog albuma okupirali medijski prostor, zbog čega su u drugi plan nezasluženo potisnuta kvalitetna izdanja manjih bendova (poput Slow Dance sastava Jeremy Jay ili Rules majstora citata The Whitest Boy Alive). Osim toga, međutim, Veckatimestu se ne može ama baš ništa više zameriti.

Ako zaboravite da ga izvadite iz plejera, preti vam opasnost da se zimski san protegne sve do kasnog proleća.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Medo Brundo
    Medo Brundo (gost) | 08.06.2009. 13.59.58
    Posle odgledane fenomenalne reklame sa Medom Štedom, čitanje ostatka teksta mi je većinom bilo uzaludno.
  • Gravatar for Medo Brundo (opet, jer ste VI to tražili
    Medo Brundo (opet, jer ste VI to tražili (gost) | 08.06.2009. 14.44.01
    I, da, pročitao sam da je naziv albuma Vermacht. Medo Štedo FTW!
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 08.06.2009. 16.03.06
    Kako mrzim naziv indi rock... Šta to uopšte znači... To nije žanr.... Punk Rock je žanr, Hard Rock je žanr, Southern Rock je žanr... Indi Rock je naziv za nešto što niti smrdi niti miriše... U najvećem broju slučajeva... Zašto to onda ne nazvati prosto muzika, pa kome se svidi... Ovako kritičari stvaraju famu kako to nešto ima neke kriterijume, pa kao svi oni koji zadovoljavaju te kriterijume su indi rokeri, iako znamo da to dolazi od indipentents labels... U najvećem broju slučajeva reč je o autistično arogantnim undergraund grupama koje smatraju da su toliko izuzetne da ne treba da izdaju za mejnstrim izdavačke kuće... Kao da tom činjenicom automatski dobijaju sertifikat kvaliteta, a dobro znamo da je 90 indi rok grupa čisto smeće, u najboljem slučaju reciklirano.... Kao da jedan od najvećih bendova u istoriji rnr - Led Zeppelin - nije bio mejnstrim... Ovi današnji indi rok bendova, koliko god da su nezavisni, za milion godina neće moći da stvore makar i jedan kvalitetan album poput albuma koje su Zeppelini stvarali...Dosta više pljuvačine po hip hopu, sada je malo vreme da se hejtuje indi rok... :-)
  • Gravatar for Bubašparac...
    Bubašparac... (gost) | 08.06.2009. 16.45.20
    ...je bolji!
  • Gravatar for Odaljavamo se od teme...
    Odaljavamo se od teme... (gost) | 08.06.2009. 18.05.24
    ...a tema je Medo Štedo.
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 08.06.2009. 19.58.07
    indi rok svakako nije pravac ili zanr muzicki. to je samo dobar termin, koji zvuci ug, za napaljene klince skovan od strane dokonih kriticara. isto kao i avangard. ali ovo je jako dobar album
  • Gravatar for gelba
    gelba (gost) | 08.06.2009. 20.50.04
    3,4 vrhunske pesme...ostalo vrlo diskutabilno...while you wait for the others-jedna od pesama godine
  • Gravatar for Kralj ponoci
    Kralj ponoci (gost) | 09.06.2009. 01.59.45
    Два достојанствена такмаца, рекао бих. Чини ми се да Медо Штедо има бољи флоу, а и феноменални фанк семпл Јин Јанг енд Д Стрит Генг Причерса из 1389. (почеци њујоршког генгста репа, вођа лагао да је учествовао у Косовском боју, зарад јачег стрит креда) доприноси утиску. Са друге стране, евидентно је богатији лирички дојам Бубашпарца, и чини се да је хедонистички бит из првог р'н'б хита Не клепећи нанулама Царице Милице и Ансамбла Бистрик одрадио посао.
  • Gravatar for celicni znoj
    celicni znoj (gost) | 09.06.2009. 10.18.07
    rac-q: "Dosta više pljuvačine po hip hopu, sada je malo vreme da se hejtuje indi rok... :-)" malo si se zaneo, a i indi nema ko da brani. niko se ovde ne lozi na taj izraz sem dokonih kriticara. koji normalan bend kaze za sebe da je indi?
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 09.06.2009. 11.37.11
    Pa namera mi je bila upravo da skrenem pažnju na blesavu potrebu kritičara da svemu prilepe neku etiketu, a osim toga ne treba ni zanemariti postojanje potrebe brojnih bendova da zbog nekakvog intelektualnog elitizma, šta li već, sebe smatraju štaro nezavisnima... kao što neko reče u nekom od komentara na album Green Days-a... Nema ništa loše u tome da neko proda miilion primeraka svog albuma, pod uslovom da muzika sadrži barem minimalnu dozu autentičnosti... Nisam baš siguran da ovaj album ispunjava te kriterijume, ali možda ja nemam uho za nijanse...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.