Popboks - ARNALDUR INDRIĐASON - Močvara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 24.05.2013. 07:37

ARNALDUR INDRIĐASON

Močvara

Srpski prevod najpoznatijeg romana Arnaldura Indriðasona pojavio se kao treća knjiga u Bookinoj ediciji Žanr u kojoj su do sada objavljeni triler Kad jaganjci utihnu i horor Rozmarina beba. Neupućeni bi mogli pomisliti da Močvara ne može da parira ovim čuvenim romanima, ali to nije slučaj. U pitanju je izvanredno žanrovsko delo, nezaobilazno štivo za sve poklonike kvalitetnih krimića.

Đorđe Bajić

(Booka)



Arnaldur Indriðason je u Srbiji slabo poznat, ali je na rodnom Islandu već deset i više godina velika književna zvezda. Sve čitaniji i izvan skandinavskih zemalja, hvaljen  i nagrađivan, Indriðason je slavu stekao upravo zahvaljujući krimiću Močvara (2000) po kome je Baltasar Kormákur snimio film Grad tegli (2006). Bez obzira što je u pitanju treći roman iz serijala o inspektoru Erlenduru, Močvara sasvim lepo funkcioniše kao samostalno delo.

Indriðasonov junak, inspektor Erlendur, razapet je između slučaja na kome radi (ubistvo šezdesetogodišnjeg kamiondžije, serijskog silovatelja) i nevolja u privatnom životu (trudna kćerka narkomanka). Dok neumilosrdni pipci prošlosti stežu vratove likova i uvlače ih u smrtonosni glib, Erlendur se upušta u borbu sa vetrenjačama koja će ga odvesti do gorkog, ali istovremeno i katarzičnog razrešenja.

Glavni aduti Indriðasona su stil i način na koji konstruiše priču. Stil je pitak, mada nikada trivijalan (pozitivnom utisku, naravno, doprinosi i prevod Tatjane Latinović), pa se Močvara lako i brzo čita – bez obzira što se definitivno ne radi o tipičnom konfekcijskom krimiću za jednokratnu upotrebu. Indriðason kao i većina njegovih kolega koristi whodunit matricu, ali je varira, nadograđuje i prilagođava vlastitom senzibilitetu. Roman je izuzetno mračan, skandinavska melanholija provejava na svakoj stranici, ali dobro postavljena misterija stalno podiže napetost i ne dozvoljava da priča postane dosadna ili banalna. Naprotiv. Indriðason ne preza da se u svom romanu pozabavi nekim prilično škakljivim temama, ali sve to sa puno takta i neospornog književnog umeća. U tri reči: istinski krimi klasik.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige