Popboks - Festival Sedam veličanstvenih: SEARCHING FOR SUGAR MAN – Malik Bendjelloul - Hladne činjenice i topla srca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.02.2013. 14:48 · 5

Festival Sedam veličanstvenih: SEARCHING FOR SUGAR MAN – Malik Bendjelloul

Hladne činjenice i topla srca

Velika Nina Berberova je već u naslovu svog autobiografskog spisa (Kurziv je moj) naglasila ono što smatra najvažnijim posedom, a ovaj izvrsni dokumentarac (i jedan od kandidata  za Oskara) stoji kao veličanstveni spokomenik u slavu neprolaznih moći fusnote

Zoran Janković

Ocena:
9
Zoran Janković


9/10

Originalni naziv: Searching For Sugar Man
Scenario: Malik Bendjelloul
Učestvuju: Rodriguez,  Steve Segerman, Dennis Coffey, Eva Rodriguez, Mike Theodore
Žanr: Dokumentarac
Trajanje: 86 min
Proizvodnja: Švedska/UK, 2012

 

 


Searching For Sugar Man je naprosto film koje poseduje sve – emociju, intrigantnu temu, zanimljiv ugao gledanja, priču sa širim društvenim implikacijama, izvanredan tempo, sveopšti šarm, nadahnute sagovornike... i pregršt sjajne muzike. Sudeći po ovom i sličnim skorašnjim uzorcima, a po analogiji sa tvrdnjom koja kaže da su „serije danas novi filmovi“, može se izreći ocena da su danas (i) dokumentarci dostojna zamena za igrani film, koji je, sveukupno gledano, i dalje u lako uočljivoj krizi.

A ovo ostvarenje kao da baštini ponajbolje iz obe te tradicije – priča o višedecenijskoj potrazi nekoliko južnoafričkih pop-entuzijasata za herojem njihovih mladosti iz doba najdekadentnije i najokrutnije faze aparthejda u sebi nosi podosta maštovitosti i začudnosti ponajpre karakteristične za igrane filmske strukture. Sa današnje tačke hitrih informacija, instant (sa)znanja i posledičnog sveprožimajućeg cinizma, prosto se čini neverovatna priča o američkom izvođaču koji početkom davnih sedamdesrtih godina prošlog veka nije ni bio svestan svog golemog uticaja i popularnosti u napaćenoj Južnoafričkoj Republici, baš kao što ni njegovi brojni i gorljivi poklonici nisu znali išta više o svom idolu. Osim muzike koja ih je nadahnjivala na bunt i blažila muku življenja u neuslovima neprikrivene diktature.

Čim se pomire sa gotovo neverovatnom (a posve tačnom i u stvarnosti utemeljenom) premisom, gledaoci mogu da se prepuste emotivno kompleksnoj i retko dubokomislenoj i višeznačnoj priči o potrazi za a razrešenjem misterije o na drugom kontinentu zaturenom, a važnom dela identiteta.  Mada film donekle izgubi na intenzitetu kada dođe do pojašnjenja velike enigme koja je okruživala zlosrećnog trubadura Rodrigueza, a što bi bila i jedna jedina zamerka ovom izvanrednom ostvarenju, teško je sve do isteka poslednjeg kadra ostati imun i hladan na silinu emocija kojom (inače debitant) Bendjelloul boji ovu očaravajuću i potresnu priču o decenijama dugom putu ka susretu veličanstvenog muzičara i onih kojima njegovo stvaralaštvo znači znatno više nego što obično biva u popularnoj kulturi.

Posmatran kao rockumentarac, Searching For Sugar Man je odličan rad, meren aršinimna društveno angažovanog dela ovo je vanserijski uspelo ostvarenje, a na planu nepatvorenosti emocije koja je naprosto dominantan utisak ovde, reč je o naprosto briljantnom prikazu značaja fusnota u istoriji sveta i privatnih nam života. 



Komentari

  • Gravatar for MARTIN MYSTÈRE
    MARTIN MYSTÈRE (gost) | 02.02.2013. 20.52.36
    Odličan film. Baš odličan!
  • Gravatar for Vuk
    Vuk (gost) | 02.02.2013. 21.18.16
    ... a odlicna i kritika...
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 04.02.2013. 18.51.06
    Woistinu odlican film.
  • Gravatar for dijasporac
    dijasporac (gost) | 05.02.2013. 07.27.30
    Genijalan film. Nevjerovatna prica sa puno emocije. Najbolji muzicki dokumentarac koji sam pogledao u zivotu. Koliko mi je poznato film je prosle godine (2012.) dobio glavne nagrade na Sundance film festivalu i na IDFA (Festival dokumentarnog filma Amsterdam). Ne bi me iznenadilo ako osvoji i Oskara. Definitivno je zasluzio.
  • Gravatar for
    LaleNbg | 17.02.2013. 18.53.44
    Dobar film, kao sto kaze i recenzija, ima sve sto film treba da ima. Prijatno iznenadjenje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi