Popboks - STVARNOST PLUS – Istina ili pravda (Happy TV) - ...Zar ja kao dete da se potucam po sudu? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 15.01.2013. 10:42 · 2

STVARNOST PLUS – Istina ili pravda (Happy TV)

...Zar ja kao dete da se potucam po sudu?

Oproštajni tekst u domaćem zabatu ovog serijala baviće se možda najsumanutijem, ali i najnespretnijem izdanku stvarnost plus loze – u slavu parničenja sročenom emisijom Istina ili pravda na televiziji Happy

Zoran Janković

Zoran Janković
 

 


Život je vazda pun enigmi, a jedna od najefemernijih, ali i najtvrdokornijih misterija čije se logičko razrešenje ni ne nazire je vitalnost televizije Happy. Pukim brojkama mereno, gledanost većeg dela ponuda ove televizije je blizu statističke greške, a, što je gore i važnije, osim piplmetara program Happy TV slabo opaža i pučanstvo. Međutim, tamošnje udarne igle slabo za to mare – nema ambicioznih zahvata, nema zvezdastih transfera, nema prevratničkih ideja..., Happy TV naprosto tera po svom, ostajući verna kombinaciji niskokaloričnosti, nezanimljivosti i irelevantnosti. Barem za tu doslednost im sleduje ponešto uopštenog i u rezonu ne baš utemeljenog respekta.

Što se tiče doprinosa ove televizijske kuće krovnoj temi ovog ciklusa tekstova, osim neuništive Lude kuće tu je i slično postavljena pararijaliti emisija naslovljena Istina ili pravda. Već sam po sebi zbunjujući naslov (nije najjasnije čemu ta oprečnost 'istina ili pravda') krije emisiju koja, reklo bi se, ima duboko korenje u stvarnosti ili makar ovdašnjem većinskom doživljaju iste. Parničenja su bezmalo nacionalni hobi i svakako omiljena razbribriga onih koji to sebi mogu da priušte. Dakle, u slučaju ove emisije, čiji autori su obećali da će se baviti „običnim ljudima i neobičnim problemima koji se uglavnom završavaju na sudu”, te da će „kroz emisiju prikazati gledaocima ko su parničari, koji su njihovi problemi i kako i zašto završavaju na sudu“, za početak pričamo o dovoljno stvarnosnim osnovama.

Problem nastaje (i očitava se brzo, već pri prvom gledanju) jer autori očito nisu raskrstili šta bi njihova emisija mogla i trebala da bude – lažni rijaliti, sprdnja na pravne i sudske teme, kritika ovdašnjih dominantnih naravi, osujećeni show sa pevanjem i humorom u pokušaju ili brzopotezna ilustracija u stvarnosti opaženog. Stoga Istina ili pravda ne biva ništa od toga, već jednostavno dosta nevešta, neosmišljena i ne preterano zabavna emisija na televiziji koja naprostio kipti od programa tog i približnog dometa.

Problemi su maštoviti u jednakoj meri u kojoj se mašta uopšte da povezati sa prosečnim svetonazorom i esnafskim veštinama ogromne većine ovdašnjih TV kreativaca, a među obrađenim temama su internet prevare, posvađani supružnici, nadgornjavanja majke i sina oko novopridošle nekretnine, incident u vozilu GSP-a, zavađeni poljoprivrednici, gosti prenaglašenog apetita za trpezom... Istina ili pravda je, uz sve to, osmišljena kao remiksovana sudnica modernog doba sa sve gostujućim predsedavajućima porote (a porotu, kako tvdi produkcija tvrdi, čine “svršeni studenti Pravnog fakulteta u Beogradu”), ali ti vrli gosti mahom stižu iz ešalona ražalovanih zvezda, poznatih u besomučnom pokušaju i estradnih pregalaca kojima je ova i ovakva Srećna televizija jedino utočište i sigurna kuća.

Na planu tema, možda je najsočnija i najsumanutija bila epizoda koja se ticala spora komšija koji su se zakrvili jer jedan od njih u svom stanu u beogradskoj višespatnici drži kozu (video iznad). Sam slučaj jeste zanimljiv i dovoljno ilustrativan za ovdašnje gradske i paragradske naravi, te je kao takav nudio dosta potencijala za zabavan osvrt na teskobu suživota sa onima koji su nam igrom sudbine dopali u neposredno susedstvo. Međutim, autori i izvođači radova Istine ili pravde očigledno ne znaju šta bi sa dobrom idejom sve kad im ona padne u krilo, te se i ta epizoda završila u neduhovitim doskočicama i karikaturalnim preterivanjima. Naravno, sva je prilika da je preambiciozno i u zdravom razumu neosnovano očekivati znatno više od emisije tog kalibra, ali prosto je neverovatno kako su autori ovog pararijalitija uspeli da omanu da poentiraju sve i kada su nabasali na podatan pelcer. Tako se zastalo tek na povremenim zanimljivim pasažima (poput tridesetikusurgodišnjaka koji se žali da zbog nesnosnog smrada te diskutabilne koze, a uprkos vlastitoj divnoj naravi, kako će uostalom posvedočiiti i njegova (zbog neoženjenog sina na ivicu rastrojstva dovedena) mama, i fakultetskoj diplomi, nikako ne uspeva da privede mladu u svoj inače komforni stan u istom tom oblakoderu), a Istina ili pravda će i u tom izdanju dobaciti do svog sneveselog proseka.

Istina ili pravda ne poseduje (naravno, lažiranu) mahnitost Lude kuće, parničare i svedoke tumače „glumci“ čije su fizionomije dobro poznate iz ostalih emisija ove sorte, uz to ostavlja utisak emisije čiji bi autori i učesnici radije delali nešto drugo, scenografija i opšta postavka sugerišu da pesma i studijska simulacija derneka samo što nije krenula, i kao takva, ova emisija svakako predstavlja najslabiju kariku u lancu koji smo ovde izvoleli nazvati Stvarnost plus.

 

Povezano:

 



Komentari

  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 15.01.2013. 19.02.52
    Odličan tekst!
  • Gravatar for Stari Roker
    Stari Roker (gost) | 16.01.2013. 00.45.45
    Autor zaslužuje beneficirani radni staž kao i Cane zato što recenzira ovo đubre koje se u današnjem vremenu zove nekakvom emisijom.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi