Popboks - UBIJ IH NEŽNO – Andrew Dominik - O žanru, bitku i biću [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.01.2013. 09:34 · 7

UBIJ IH NEŽNO – Andrew Dominik

O žanru, bitku i biću

Dominik je i ovim svojim delom dosta odvažno testirao strpljenje publike – ljubitelji žanrovski čistih filmova dobili su letargičnu moralističku dramu čiji autori na prvom mestu nastoje da proniknu u suštinu žanra

Zoran Janković

Ocena:
7
Zoran Janković


7/10

Originalni naziv: Killing Them Softly
Scenario: Andrew Dominik (po romanu George V. Higginsa)
Uloge: Brad Pitt, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn, Richard Jenkins, Ray Liotta, Sam Shepard, James Gandolfini
Žanr: Retro-krimi
Trajanje: 97 min
Proizvodnja: SAD, 2012

 

 

Da su , nekim slučajem, Brad Pitt i njegov sada već omiljeni arthouse reditelj Andrew Dominik zabasali u koji od američkih bioskopa na čijem je repertoaru bio njihov zajednički rad teško da bi se lepo proveli. Naime, nekoliko meseci pre premijere publika je trailerom ubeđivana da im sleduje eksplozivna akcija sa podosta grafičkog nasilja i pregršt prizora puškaranja filmičnim oružjem krupnijeg i razornijeg kalibra.

Međutim, one koji su naseli na izazov tako sročenog trailera, sačekala je mračna i naglašeno kontemplativno obojena drama na temu neumitnosti sudbine. Otud i podosta rezignacije američkog gledateljstva koje je ovoj drugoj saradnji Dominika i Pitta dala poštenu kino-šansu. Ako po strani ostavimo (gotovo uvek, barem delimično) izneverena očekivanja, Ubij ih nežno je zanimljiv i atipičan rad, koji kao takav naprosto štrči iz aktuelne ponude.

Mada, ruku na srcu, nakon mračnjačkog antivesterna Kukavičko ubistva Džesija Džejmsa bilo je pomalo naivno očekivati bučniju i brzopotezniju akciju od ovog dvojca. Baš kao i u prethodnom američkom mu radu Dominik je i ovde posegnuo za zahvatom stvaranja filma-eseja na temu izabranog žanra. U tom smislu Ubij ih nežno je potpuno uspelo ostvarenje. Mada ostavlja povoljan utisak sagledavan i kao nasiljem obilato garnirana drama, a ponajbolje se drži kao adaptacija romana (autor romana Koganov zanat, po kom je ovaj film snimljen, filmofilima je poznat kao inspiracija za takođe osvetnički Prijatelji Edija Kojla reditelja Petera Yatesa).

Dominik je dosta verno, a filmski efektno, na platno preneo Higginsovu priču o paru zlosrećnih protuva koji nakon uspele pljačke učesnika skupe partije pokera postanu mete strpljivog i enigmatičnog plaćenog ubice. Higginsov roman je šezdesetih kada je objavljen predstavljao malu inovaciju (reč je o romanu gotovo u potpunosti izatkanom od dijaloga); Andrew Dominik tu stranu izvornika zadržava, dodajuću i izvesnu kosinu u odnosu na opštepoznate postavke žanra.

U tom smislu, Dominik uspeva u najvažnijem – stvara ubedljiv filmski svet i pokazuje da odlično barata suštinom žanra, potom priču prevodeći u vode u dobroj meri beskompromisnog i, uprkos prisustvu vazda „zvezdastog“ Brada Pitta, ne toliko pitkog i komunikativnog filma, čiju istinsku prirodu su se prekookeanski distributeri tako jarko upeli da zatome.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.01.2013. 15.56.13
    Ovo je jedan od najdosadnijih filmova u poslednjih 10 godina, cak moze konkurisati i ''Slomljenom cvecu''. Uzasno!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 13.01.2013. 15.57.03
    Ovo je jedan od najdosadnijih filmova u poslednjih 10 godina, cak moze konkurisati i neprevazidjenom ''Slomljenom cvecu''. Uzasno!
  • Gravatar for boki
    boki (gost) | 15.01.2013. 22.31.31
    meni licno "slomljeno cvece" je oskarovski film u poredjenju sa ovim da ne kazem sta...
  • Gravatar for Her Flik
    Her Flik (gost) | 15.01.2013. 23.53.50
    Polako, polako, shtedite pljuvacku, trebace vam za neki drugi film. Gledao sam juce ovu filmchinu bre. Odlican, devet od deset....ma shta tu tupim - deset od dest, A zavrshne reci najopasnijeg momka u filmu (ako se dobro secam: America is not a country, America is just a business. You fucking pay me) nije nesto shto se svakodnevno cuje u lepoj zemlji koju jos uvek iz nekog razloga nazivamo Holivud.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 20.01.2013. 08.38.59
    Film je spor, ali definitivno nije smece. Realan prikaz hipokrizije trulog drustva. Kako je meni, tako je i tebi, kao. Pricam ti pricu... Slazem se sa ocenom 7/10
  • Gravatar for Ares
    Ares (gost) | 24.01.2013. 18.21.25
    Ljudi koji su očekivali jeftinu akciju a nisu je dobili i treba da pljuju. Nisu dobili The Expendebels 7 nitu su očekivali da će ovaj film da ponudi toliko toga u odnosu na filmove Čak Norisa i JCVD. Pljujte braćo, niko vas nije zadovoljijo ! Gde je "rokačina bez mozga" i šta se desilo sa punch linovima koje je Švarci izgovarao pre nego što ubije nekog kolumbijca? Alo, ako oćete zabavu sa dosta ROKANJA - pravac u igraonicu na partiju kauntera ili quake (barem je u moje vreme to bilo popularno). Dolazim iz generacije koja je odrasla na akcionim scenama junaka filma THE EXPENDABLES. Odrastanje i sazrevanje je valjda krivo što sam poželeo da pogledam nešto drugo u bioskopu. Film koji ima priču, likove i koji može da mi pruži zabavu na inteligentan način. Mnogi moji prijatelji su me odvraćali od filma uz komentare tipa - Nebitan film, samo je fotografija dobra. Valjda je u meni problem? Da izvršim lobotomiju pa da i ja stanem u red za novi film Jenifer Lopez.
  • Gravatar for
    YokoOvoOno | 06.02.2013. 14.33.46
    Zanimljiv zaplet. Kritika savremenog društva je dosta prizemna, prilagoćena gledaocu akcionih filmova, šta li... Ali što junaci pričaju, ne zaklapaju, kao da nema sutra. Uz manje dijaloga bio bi mnogo bolji film.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi