Popboks - JAGODIĆI – Miroslav Lekić (TV serija i knjiga) - Još jedno parče makovnjače [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 15.11.2012. 14:17 · 5

JAGODIĆI – Miroslav Lekić (TV serija i knjiga)

Još jedno parče makovnjače

Serija Sva ta ravnice je bila zanimljiv, mada ne u potpunosti uspešan eksperiment. Lečić i Milosavljević su odlučili da publici ponude još jednu porciju kostimirane melodrame sa triler prelivom. Na male ekrane stigli su Jagodići

Đorđe Bajić

Đorđe Bajić
 

 

Scenario: Đorđe Milosavljević
Glavne uloge: Dejan Lutkić, Gordan Kičić, Ivan Bosiljčić, Dragan Nikolić
Sezona: 2
Broj epizoda: 12
Žanr: misterija
Trajanje epizode: oko 60 minuta
Originalni kanal: RTS
Proizvodnja: Srbija, 2012.

 

Pre oko dve godine prikazana je Sva ta ravnica, a sada je vreme za nastavak, za Jagodiće. Umesto na Pinku, serija se prikazuje na RTS-u, a ovoga puta je izostalo učešće famoznog Nenada Čanka (po motivima njegove knjige nastalo je prvih 12 epizoda). Bez obzira, ako se izuzme izmena naslova (verovatno neophodna zbog ugovora sa Pinkom), sve drugo je ostalo manje-više isto. Miroslav Lekić se ponovo latio režije, Đorđe Milosavljević je napisao još jedan scenario krcat intrigama. Udarna glumačka ekipa (Lutkić-Kičić-Nikolić-Bosljčić) je i drugi put na okupu, s tim da je u novoj sezoni, bar na uzorku od prve tri epizode, uloga Dragana Nikolića znatno reducirana (tata Jagodić više nije u centru zbivanja, već je poslat na remont u Slankamen), dok je Bosiljčićeva proširena (sada je po značaju izjednačen sa Lutkićem i Kičićem - valja iskoristiti popularnost koju je stekao glumeći u Šotrinim serijama).

 

Zanimljivo, sve mane i vrline prisutne u prvom ciklusu i dalje su tu. Da krenemo od onog što ne valja. Pre svega: sveprožimajuća tromost. Serija je prespora, iritira navlačenje minutaže. Prva epizoda je posebno mučna, scene su dužene do granice izdržljivosti (taktika je sledeća: jedan lik nešto kaže, onda kamera natenane beleži reakcije svih prisutnih, pa tako u krug). Sve one naviknute na kvalitetne strane serije odbiće spori ritam Jagodića. Ako, na primer, napravite bizaran eksperiment i jednu za drugom pogledate prve epizode novih sezona Jagodića i Američke horor priče, primetićete razliku kao između neba i zemlje. Nije stvar samo u parama. Jagodići su retro ne samo po setingu, već i po pristupu. Ipak, ovo je XXI vek, televizijski standardi su porasli. Dinamičnija montaža bi svakako dosta pomogla, ali bi to onda smanjilo broj epizoda – pa samim tim i novac koji se dobija po minutu prajmtajm programa. Trojica glavnih glumaca i dalje glume kao da nisu u istoj seriji. Lutkić (Jovan) forsira što dublji glas, Kičić (Branko) prodaje beogradski šmekeraj, dok popularni Bos (Lajko) značajno gleda i pravi duge pauze između rečenica.

Što se pohvala tiče, prvu zaslužuje Đorđe Milosavljević. Iako su mu neki zamerili na neuverljivosti dijaloga, njihova arhaičnost ne smeta – tim pre što je radnja Jagodića smeštena u 1929. godinu. Milosavljević i dalje insistira na srpskoj gotik matrici, što omogućava prodor dobrodošlih horor/triler elemenata. Sve bi to bolje funkcionisalo da je zgusnutije, ali bez obzira, scenarista se trudi da u svaku epizoda ubaci poneki šok – za sada se glavna misterija vrti oko ubice koji sa pokladnom maskom na glavi plaši i brijačem masakrira paore; a tu je još nekoliko potencijalno zanimljivh podzapleta (anarhisti, prizivanje duhova). Naravno, ne nedostaje ni romanse. Kako su gotovo svi ženski likovi iz Sve te ravnice poubijani, u Jagodićima se pojavljuje buket novih dama. Iz prve sezone ostale su jedino epizodne Marišneni (Gorica Popović) i Goluba (Sonja Damjanović), dok je naprečac, u prologu, uklonjena ranije ključna Milica (Ivana Popović). Od friških ljubavnih interesa tu su lepa Helena (glumi je Nina Janković, poznata iz Montevidea), raspuštenica Aida (Mir-Jam veteranka Sloboda Mićalović), poslu predana Klara (Slavica Vučetić) i zavodljiva Sofija (Zorana Bečić), dok Nataša Ninković glumi spiritistkinju Borjanu Vranješ.

Kuriozitet serije je i to što njeno prikazivanje prati publikacija istoimenog romana. Laguna je već objavila Jagodiće: Pokladne vatre, prvi tom planiranog troknjižja, a slede Jagodići: Kaštel u ravnici i Jagodići: Maske i lagumi. Novelizacije, naravno, potpisuje Đorđe Milosavljević koji je za svoj prvi roman Đavo i mala gospođa dobio nagradu Isidora Sekulić. Scenarista Milosavljević, jasno je, želi da se proširi delokrug delovanja i nastavi plovidbu književnim vodama. Doduše, stilska nadahnutost prisutna u Đavolu... je ovoga puta uglavnom izostala. Trotomni Jagodići su nastali preradom postojećeg scenarija, bez nekih većih dorada/izmena. To rezultira razvučenim narativom sa previše nepotrebnih dijaloga. Prva trećina serije i Pokladne vatre idu gotovo paralelno, razlike su minimalne, nastale verovatno zbog nedostatka novca tokom snimanja (tako je, recimo, iz serije izostala produkciono zahtevnija scena u kojoj Branko tone u raskvašenu zemlju na groblju). Novelizacija Jagodića će oduševiti najvatrenije poklonike serije, mada je jasno da je ovoga puta komercijalni aspekt u potpunosti zasenio umetničke pretenzije. Sudeći po Laguninoj TOP 40 listi, roman Jagodići: Pokladne vatre nije loše startovao - bolje je prodavan od novog dela Isidore Bjelice. Da li će Jagodići uspeti da nadmaše gospođu Vilmu ostaje da se vidi u nekoj sledećoj epizodi. Jesu Jovan i Branko smrt za žene, nije sporno, ali izgleda da je ta Vilma neki baš tvrd orah.



Komentari

  • Gravatar for 2981
    2981 (gost) | 15.11.2012. 20.35.10
    ''Artur Vajs, profesor komparativne književnosti u Virdžiniji, iznenada dolazi do saznanja o tajnama porodične prošlosti. Zaintrigiran neobičnim otkrićem, odlučuje da se zaputi u zemlju predaka, Srbiju, gde upoznaje rođaku Gizelu i dobija misteriozna pisma svoje bake Vilme i Isaka Vajsa, koja mu otkrivaju istinu o neobičnoj sudbini porodice Vajs. Iz lavirinta Vilminih strasti i palanačkih intriga, Artur dolazi do odgovora na životna pitanja koja su ga mučila godinama.'' - ovo je brate vrh. dem pazarim oma.
  • Gravatar for Exitus Letalis
    Exitus Letalis (gost) | 12.08.2013. 02.43.48
    Ne bih se složio sa vama oko nekoliko stvari. Da, serija je spora, ali ne možete zamjeriti jednoj krimi seriji. Poredite je sa nekom 'visokobudžetnom' serijom kao što su 'Američke horror priče'. Pa kao prvo, nije isti žanr, kao drugo, ta serija je snimljena da plaši GMO klince. Ako želite vidjeti šta su prave horror serije pokušajte sa Kinom ili Japanom. Nego, da se mi vratimo krimi/misterija žanru, ne znam da li ste ikada pogledali filmove rađene po romanima kraljice krimića Agathe, ako jeste onda svakako znate da te vaše osude ne piju vode jer su daleko, daleko sporije i potpuno je logično da će prikazivati svaku gestu prisutnih jer je pobogu KRIMI serija. To je stvar 'subliminalnih poruka' kako bi inače isprepletali priču. Glumačka postava je takođe odlična. Mlada Hajračekova me je prijatno iznenadila. :)
    • Gravatar for Tami[
      Tami[ (gost) | 12.08.2013. 08.46.13
      Serije po romanima Agate Kristi su radjene po prinicipu - jedna epozoda jedna slucaj. Misterija je zbijena u 45 ili 90 minuta. Koliko traju Jagodici? Šest puta toliko. Očigledno navlačenje i navlačenje i navlačenje minutaže.
  • Gravatar for Exitus Letalis
    Exitus Letalis (gost) | 12.08.2013. 19.38.01
    Knjige od Agathe su mnogo kraće nego Jagodići, i ne prate nikakve ljubavne priče. Pokušala Doduše, pokušala je ona i sa ljubićima, nije joj išlo, pa je kasnije iz krimića potpuno iskorijenila romansu. Možda ima navlačenja u nekim momentima, ali je izdržljivo. Ima serija sa daleko više retardacija u radnji.
    • Gravatar for  Tami[
      Tami[ (gost) | 12.08.2013. 20.08.49
      Milosavljević je napisao tri romana (zapravo jedan roman podelio na tri dela zbog prodaje). Čak i ako kažemo da je saga o Jagodićima tri puta duža od prosečnog Agatinog romana, serija opet ne bi trebalo da ima više od 6 epizoda. Duplo manje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige