Popboks - PAL SLETAUNE - Vrisak iz druge sobe [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.08.2012. 11:30

PAL SLETAUNE

Vrisak iz druge sobe

Iako je, istina, za pohvalu što nije posegao za često izrabljivanim krajem bez ikakvih odgovora, norveški reditelj nije uspeo da odmakne dalje od upotrebe šizoidnih žanrovskiih prikaza, ostavljajući utisak da je devedeset i šest minuta filma samo izgovor za zanimljivu i napetu završnicu

Ljubisav Panić

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: Babycall
Scenario: Pål Sletaune
Uloge: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild 
Žanr: Triler
Trajanje: 96 min
Proizvodnja: Norveška/Švedska/Nemačka, 2011.

 

Holivudski razigrana Noomie Rapace nije zaboravila svoje evropske korene. U filmu Vrisak iz druge sobe, reditelja Påla Sletauena, glumi Annu, zlostavljanu i uplašenu ženu, opsednutu bezbednošću svog osmogodišnjeg sina. Van Prometeja i Šerloka Holmsa Rapace je, očigledno, spremna da uloži mnogo više glumačkog truda, kojim marljivo iznosi film na svojim plećima. Međutim, kao što je to često slučaj u njenoj karijeri, priča u kojoj se (s)našla prosečnih je dometa i neodlučnih stremljenja.

 
Sletaune ima smisla za efektnu režiju i to dokazuje već prvim kadrom, ali mnogo propusta pravi u scenariju koji je takođe potpisao. Turobne i na momente snolike atmosfere, s junacima bez pametno osmišljenih prepreka i motiva, Vrisak grca u dosadnom narativu. Pukim praćenjem unezverene glavne junakinje, hiljadu puta dokazana mana dobre dramaturgije ovde još jednom izbija u prvi plan – vrlo brzo postaje jasno ko je glavni negativac ovog trilera, iako se reditelj svojski trudi da kreira nerešive zagonetke u osnovi jeftinim spisateljskim zahvatima. Sateran u ćošak sopstvenim rupama u scenariju, Sletauneu nije preostalo ništa drugo nego da s gledaočevom pažnjom koketira izazivanjem radoznalosti, lošim seciranjem posledica opsesivnih briga roditelja i suvišnim, verističkim oslikavanjem paranoje, što i čini.
Iako je, istina, za pohvalu što nije posegao za često izrabljivanim krajem bez ikakvih odgovora, norveški reditelj nije uspeo da odmakne dalje od upotrebe šizoidnih žanrovskiih prikaza, ostavljajući utisak da je devedeset i šest minuta filma samo izgovor za zanimljivu i napetu završnicu. Ona je, baš kao i ostatak filma, obojena nijansama koje se posle Milenijum trilogije lako mogu proglasiti dobrim, ali ustajalim nordijskim stilom fotografije – nizom sivih, pažljivo osvetljenih kadrova, što je možda i najbolji dokaz posezanja za poznatim u ovom trileru bez većih ambicija.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi