Popboks - ČELIČNO NEBO – Timo Vueronsola - Mesec, zvezdice i... svastika [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.06.2012. 07:49 · 6

ČELIČNO NEBO – Timo Vueronsola

Mesec, zvezdice i... svastika

Čelično nebo je film koji zbunjuje neozbiljnošću kojom autori pristupaju aspektima priče koji su svakako mogli biti dovedeni red, kao i nesposobnošću da spoznaju i iskoriste goleme potencijale izuzetno intrigantne početne postavke

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: Iron Sky
Scenario: Michael Kalesniko
Uloge: Julia Dietze, Gotz Otto, Peta Sergeant, Christopher Kirby, Udo Kier
Žanr: SF ekstravaganca
Trajanje: 93 min
Proizvodnja: Finska, Nemačka, Australija, 2012.

 

Posebnu glavobolju recenzentima umeju da zadaju filmovi u kojima je lako primetna disproporcija između uglavnom razoružavajućeg zanosa i krajnjeg rezultata. A Čelično nebo, od pre nekoliko sedmica i u srpskim bioskopima, je upravo film te fele. Gledalac teško da će moći da ostane ravnodušan prema upadljivoj zaigranosti autora nad početnom dosetkom i njenim pojavnim  mogućnostima, baš kao što će teško moći da zanemari krupne nedostatke koji Čelično nebo u finalnom obliku neoprostivo lako očitava.
Poseban problem predstavlja to što Čelično nebo posrće i pada na planovima koje je bilo izvodljivo uprizoriti i doterati.  Za početak, recimo, izobilje CGI rešenja, osim na nekoliko mesta, deluje sasvim prihvatljivo i ako ne uzimamo u obzir ipak skroman i za ovakav projerkat nedostatan budžet od 7,5 milona evra kao izgovor za relativizacije i gledanje kroz prste. Na tom planu, na planu vizuelnog izraza film deluje sasvim zadovoljavajuće, pa tim pre zbunjuje traljavost na planu scenarija, njegovih uporišnih tačaka, fokusa i sveukupnog vođenja priče.

Istini za volju, početna premisa (zamajac priče koji kreće od paraistorijske činjenice da su nacisti u sam osvit velikog poraza dospeli na Mesec, gde su izgradili moćno utvrđenje i osnovali koloniju sa svim ključnim odrednicama svakodnevnog društva zapadne provinijencije) jeste inovativna i zanimljiva. Tim pre čudi odluka scenarista i reditelja da gotovo pretrče preko evidentnih, a izdašnih potencijala ovog dela priče da bi, čime ova omaška postaje pogubnija, krenuli putem satire o političkom ustrojstvu i suštinskom licemerju američke vrhuške. Tako smo umesto daleko potentnijih i zanimljivijih prizora života nacista i potomaka im na marsovskoj adresi dobili potpuno promašenu, nimalo duhovitu i sasvim neuspelu satiru na temu ionako skrajnute Sare Palin i sličnih joj.
Upravo se na toj tački lomi krajnji utisak o dometima i kvalitetima ovog ostvarenja. Čini se da je geekovska ostrašćenost ustuknula pred iole ozbiljnijim pristupom filmu. Vueronsola olako odustaje od vanserijskih mogućnosti priče kojom se ovde bave i dosta nepromišljeno hrli put rutinskog i, u biti, ni najmanje efektnog spoofa. Prava šteta, jer polazna postavka Čeličnog neba je nudila znatno više, a i Vueronsola se pokazao sposobnim da  izgradi dovoljnu dinamičnu filmsku priču koja tek tu i tamo ozbiljnije ispada iz ritma, a, kao što je već istaknuto, Čelično nebo ostavlja utisak tehnički ispravnog i vizuelno maštovitog filma. Listi nedostataka treba dodati svakako i na trenutke kataklizmički lošu glumu gotovo čitavog ansambla (sa izuzetkom Gotza Ottoa čija filmografija jasno pokazuje da dolazi iz druge priče i svakako više lige), a problematičan je i muzički skor za koji su se, nadahnuti Wagnerovom baštinom, postarali Laibachovci. Naprosto, osim onoga što se čuje u samoj završnici filma, prisustvo firme Laibach ovde ne opravdava očekivanja, jer njihov muzički skor za Čelično nebo ogromnim delom ostaje na nivou konvencionalnog i gotovo nezametljivog.
Čelično nebo je primer filma koji se desio autorima na tački na kojoj oni još nisu bili zreli za obim priče koju su sami stvorili, ali koji istovremeno pruža dovoljno razloga da se obrati pažnja na ovo rediteljsko ime u bliskoj budućnosti. Naravno, ako uspe da očiglednu zaigranost stavi u funkciju dobrog filma u većoj meri nego što je to ovde pokazao. 
 


Komentari

  • Gravatar for zakk
    zakk (gost) | 07.06.2012. 16.39.39
    "Na tom planu, na planu vizuelnog izraza film deluje sasvim zadovoljavajuće, pa tim pre zbunjuje traljavost na planu scenarija, njegovih uporišnih tačaka, fokusa i sveukupnog vođenja priče." Opisao si svaki domaći film iz ovog veka. :)
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 08.06.2012. 11.55.52
    Scenario je originalan, humor ostar i gadja u samo kosku satiruci od satire. Ovakav film je pravo osvezenje i vise nego dovoljno ''iskoriscava svoje potencijale''za razliku od ove recenzije...
  • Gravatar for fric
    fric (gost) | 09.06.2012. 18.55.56
    e, meni je zanimljiv ceo ovaj retro-future fazon. čak je i popboks objavio da su Laura 2000 čak uradili neku lažnu naslovnu numeru za novi film hajrudina krvavca(!?). ptpuno genijalno.
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 10.06.2012. 20.25.29
    "Na tom planu, na planu vizuelnog izraza film deluje sasvim zadovoljavajuće, pa tim pre zbunjuje traljavost na planu scenarija, njegovih uporišnih tačaka, fokusa i sveukupnog vođenja priče." Opisao si Prometeja, s tim sto je vizuelni izraz bravurozan i vece su pare slupane.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 12.06.2012. 15.00.06
    Uspavao sam se na 1/3 filma. Čvrsto.
  • Gravatar for tozza
    tozza (gost) | 22.06.2012. 06.25.22
    kakav originalan scenario? citao sam makar 5 ovakvih knjiga, jedna je, ja mislim i od dzejmsa rolinsa...ledao sam i neki film prije mozda pola godine o nacistima koji dolaze iz sredista zemlje i ostalo... kakav ostar humor i satiranje od satire? nema ovde "satiranja od satire" ovo je DO SADA najveca DOSADA"
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi