Popboks - PETER COYNE - THE GODFATHERS - Nosimo odela jer to znači da ozbiljno pristupamo poslu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 19.03.2012. 13:20 · 1

PETER COYNE - THE GODFATHERS

Nosimo odela jer to znači da ozbiljno pristupamo poslu

Koncert u Novom Sadu prošle godine je bio neverovatan, zbog čega se radujemo svirci u Beogradu. Sviraćemo “best of” materijal, ali ćemo izvesti i nekoliko novih pesama

Jelena Maksimović

Londonski bend The Godfathers nastupa u Beogradu na Long Night festivalu (24. marta) nakon 22 godine od prvog koncerta u našem glavnom gradu. Nastali u drugom talasu post-panka u Britaniji, The Godfathers su prvi uspeh postigli u Americi krajem osamdesetih, singlovima She Gives Me Love i Birth School Work Death, ali potencijal nisu pretvorili u mainstream status. Ponovo su se okupili 2008 i od tada se očekuje novi materijal. O datumu izlaska novog albuma, turneji i tome šta čeka beogradsku publiku, pričali smo sa frontmenom benda Peterom Coyneom.

Popboks: Bend je snimio živi album Shot Live At The 100 Club 2010, nakon čega ste najavili početak rada na novom albumu. Da li ste blizu objavljivanja novog materijala?
Peter Coyne: Radili smo na novom materijalu, ostalo nam je da snimimo još sedam pesama i da objavimo album, što će se desiti nadam se tokom ove godine. Jedna od pesama, koju ćemo izvesti i u Beogradu, je naša posveta grupi Ramones, zove se I Can’t Sleep Tonight i često je izvodimo uživo. Iako sviramo naš klasični repertoar, uživamo da sviramo i nove stvari, pošto je i nama i publici to mnogo uzbudljivije.
Tradicionalno organizujete svirku na Dan zaljubljenih koja se zove Saint Valentine’s Day Massacre. Kako ste počeli sa tim koncertima?
Započeli smo te koncerte 1986, a sve se desilo slučajno, pošto smo svirali koncert na Dan zaljubljenih i ljudima se to dopalo pa smo sledeće godine organizovali svirku namerno na taj dan. I od tada smo to radili svake godine. Uglavnom smo svirali u Londonu na taj dan i kada smo ponovo okupili bend 2008. nastupili smo u našem omiljenom prostoru – Forumu. Sledeće godine smo svirali u Čikagu tog dana i toliko je bilo dobro, da su nas zvali da nastupimo i godinu dana kasnije, kada smo bili u klubu Metro, jednom od najboljih klubova u kojima možete da svirate u Americi. Vratili smo se u London 2010, a sledeće godine smo bili u Njujorku, tako da sada menjamo mesta na kojima ćemo nastupiti tog dana u zavisnosti od turneje na kojoj se nalazimo. 
Prvi put ste svirali u Srbiji 1990. u Beogradu, a prošle godine ste nastupili u Novom Sadu. Kakav utisak nosite sa tih nastupa?
Mogu samo da kažem da je publika u Srbiji fantastična. Ljudi su divni. Dug je period između koncerata – 21 godina. Koncert u Novom Sadu prošle godine je bio neverovatan, zbog čega se radujemo svirci u Beogradu. Sviraćemo “best of” materijal, ali ćemo izvesti i nekoliko novih pesama.
Na Long Night festivalu nastupate sa Buzzcocks, da li su oni uticali na vas na neki način?
Volim Buzzcocks, išao sam na njihove koncerte kad sam bio klinac. U pitanju je jedna od mojih omiljenih grupa. Upoznao sam njihovog gitaristu Stevea Digglea, on je sjajan momak. The Godfathers i Pete Shelley (pevač benda) su nastupili zajedno jednom, ali nismo nikada svirali na istom mestu sa celim bendom. Jedva čekam da ih vidim uživo. 
Počeli ste da se bavite muzikom osamdesetih, a u to vreme bendovi su uglavnom bili pod uticajem panka. Kod vas je taj stav primetan u singlu Birth School Work Death, da li prepoznajete tu pankersku energiju kod trenutno aktuelnih bendova?
Ima dosta energičnih bendova, ali kao da nema dobrih pesama. Nedavno sam u jednom intervjuu spomenuo The Black Keys, njihov album El Camino je sjajan. Oni i nisu toliko mlad bend, ali su napravili odličnu ploču.

 
Šta je najviše uticalo na zvuk grupe The Godfathers?
Ne samo pank, mi volimo različite vrste muzike – rockabilly, psihodeličnu muziku, elektronsku muziku. Zatim muziku iz filmova, ono što radi Enio Morricone i John Barry. To su sve različiti žanrovi. Ponekad ti uticaji dospeju u pesme koje sviramo, ali uglavnom ne. Uživamo u svim tim vrstama muzike kao fanovi. 
Postoje dve naslovne strane albuma More Songs About Love and Hate – na jednoj je fotografija benda, na drugoj su Elizabeth Taylor i Richard Burton. Zašto ste izabrali ovaj glumački par?
Naslovna strana sa Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom je original. Njihov odnos predstavlja naslov albuma More Songs About Love and Hate, voleli su se, ali su imali komplikovan odnos, nekoliko puta su se rastajali, nekoliko puta su se venčali. U pitanju je pravi britanski par. Da smo objavili album sa tom naslovnom stranom u Americi bili bi tuženi, jer nismo imali dozvolu da koristimo sliku Elizabeth Taylor i samo tamo album je objavljen sa fotografijom benda na naslovnoj strani.
U spotovima, na fotografijama, ali i na bini, uvek ste obučeni u odela. Koliko vam je važan imidž?
Nije nam imidž toliko bitan. Kad smo obukli odela, to znači “ozbiljno pristupamo poslu”. Mnogi misle da nosimo odela zbog naziva benda, koji upućuje na mafiju, ali to nije razlog. Moj brat i ja smo oduvek nosili odela, čak i u prethodnom bendu u kom smo svirali – The Sid Presley Experience. Želimo da budemo elegantni na bini. Na izvestan način, odela daju identitet našem bendu, razlikujemo se od ostalih bendova.  
Kakvo je iskustvo svirati sa rođenim bratom u istom bendu?
Nekada je super, nekada je grozno. Tako je uvek sa braćom. Volim svog brata, on je uz mene čitav moj život. Ali se ponekad previše svađamo, to je normalno kad dva brata sviraju u bendu. Recimo kao u slučaju braće Davies u The Kinks, Everly Brothersa, braće Reid u Jesus and Mary Chain.


Komentari

  • Gravatar for deda ti si lud
    deda ti si lud (gost) | 20.03.2012. 21.22.09
    sećam se prvi put kad su dolazili podsećao me likom na stipu šuvara...to je bilo dovoljno da odem na cert.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.