Popboks - PINA - Wim Wenders (1) - Sanjajući isti san [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.12.2011. 08:59 · 3

PINA - Wim Wenders (1)

Sanjajući isti san

Wenders nastoji da prenese Pininu poruku, a to je da život treba neprestano igrati i dozvoliti umetnosti da ga preoblikuje

Nikola Gocić

Ocena:
10


10/10

Naziv originala: Pina
Scenario: Wim Wenders
Uloge: Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante
Žanr: dokumentarni, drama
Trajanje: 106 minuta
Proizvodnja: Nemačka, Francuska, 2011.

Nakon dvadesetak godina poznanstva sa Philippinom "Pinom" Bausch, Wim Wenders je 2009. započeo rad na dokumentarcu o ovoj umetnici. Međutim, pet dana nakon što joj je dijagnostikovan rak, ona je iznenada preminula. Reditelj je odlučio da prekine snimanje, ali se na nagovor njene porodice i prijatelja ono nastavilo i tako je nastao idiosinkrazijski arthouse mjuzikl posvećen Pini, koji putem ličnih, poetičnih i dirljivih izjava članova Plesnog teatra Vupertal (Tanztheater Wuppertal) "dokumentuje" svet i ljude onakvim kakvim ih je ona videla.

Pulsirajuću konstrukciju niza upečatljivih avangardnih performansa različite dužine trajanja, koji istovremeno odišu i stamenom snagom i bestežinskom gracioznošću, sačinjavaju četiri dominantne celine - segmenti ključnih predstava u Pininoj karijeri. U dramatičnom, erotičnom i visceralnom Le sacre du printemps, pozornica je prekrivena smeđim tresetom i prikazuje mitološku priču žrtvovanja device bogu proleća. Tokom završnice (kada odabrana oblači crvenu haljinu), plesačice u bež spavaćicama i plesači u tamnim pantalonama izazivaju strahopoštovanje svojom nezaustavljivom žestinom i raskalašnošću.

Za Prolećnim obredom sledi Café Müller, nazvan po kafiću u Solingenu gde je Bauschova odrasla, a koji se odigrava između rasutih delova crnog kafanskog mobilijara u depresivnom, sivom okruženju, sa dve mesečarke kao glavnim likovima. Otelovljujući podsvest i injektirajući je u stvarnost, jedna od njih prkosi pokušaju isprva dobronamerne, a potom nasilne promene ponašanja u sceni zagrljaja dvoje katatoničnih ljubavnika, koja donosi dašak poremećene veselosti u "priču".

Minimalistički Kontakthof, u kome je opisana situacija u plesnoj školi s početka XX veka, spaja dva istovetna nastupa u izvođenju igrača različitih generacija - starih amatera i mladih profesionalaca. Čak i onda kada u prologu stoje i zure u zamišljeno ogledalo, proizvodeći tek poneki gest, moguće je kroz izraze lica i zamišljene poglede osetiti sputane vibracije unutar njihovih tela, koje kasnije eksplodiraju u sekvenci podivljalog flertovanja.

Vraćanje prirodi u Punom mesecu (Vollmond) postignuto je potapanjem asketske scenografije koja sadrži samo ogroman kamen i tek poneku stolicu. Slobodni poput mališana kojima je na igralištu apsolutno sve dozvoljeno, akteri se u potpunosti predaju vodi, dopuštajući joj da ona preuzme kontrolu nad njima, izražavajući boje emocija koje ih pokreću i kanališući neumitnu i nesputanu energiju Autorke...

Tokom kraćih, ali podjednako raskošnih i opčinjavajućih plesnih tačaka, implementiranih u vupertalsku svakodnevnicu, odnosno u park, industrijski kompleks, prometnu raskrsnicu ispod visećeg tramvaja i halu sa bazenom ispunjenim plivačima, Wenders nastoji da prenese Pininu poruku, a to je da život treba neprestano igrati i dozvoliti umetnosti da ga preoblikuje. Uporedo sa njegovom neskrivenom poniznošću pred eksperimentalnim medijumom koji ovde istražuje, njene koleginice i kolege prenose značenja sadržana u hipnotišućim pokretima i pritom briljiraju u svakom datom trenutku, stremeći ka savršenstvu i sanjajući isti san...



Komentari

  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 30.12.2011. 16.38.54
    Odlican film. Za svaku preporuku.
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 01.01.2012. 23.46.04
    sjajna kritika izuzetnog fima,neverovatne poetike,sve je toliko predivno,etericno,wenders se vratio nastavio jos jednim remek-delom,posle izuzetnog Palerma,film koji se treba pogledati u bioskopu,samo za sladokusceee
  • Gravatar for Lucy Westenra
    Lucy Westenra (gost) | 11.02.2012. 23.54.18
    Како лепо речено...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi