Popboks - PREOSTALO VREME – Andrew Niccol - Vreme je za novo vreme [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.12.2011. 09:49 · 2

PREOSTALO VREME – Andrew Niccol

Vreme je za novo vreme

Distopijski neo-noir, futuristički retro-chic, hollywoodski A film sa tezom i Timberlake koji ne pocupkava… smesa kakvu ume da spravi kanda samo Andrew Niccol

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

  

Naziv originala: In Time
Scenario: Andrew Niccol
Uloge: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, Olivia Wilde, Johhny Galecki
Žanr: distopijski neo-noir
Trajanje: 109 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

 

Petnaestak godina unazad kada je Srbija nakon prve rate popuštanja međunarodnih sankcija ponovo učila da diše barem na škrge na manje bitnim planovima života, bioskopski repertoar je naprosto vrveo od ostvarenja koji su predstavljali čudnu smesu zaostalog gradova i friških hollywoodskih senzacija. Vatrenim filmofilima u toj silini nadražaja brzo je za oko zapao sada već kultni film Gattaca debitanta Andrewa Niccola. Gattaca je i u Srbiji bila umereni hit i do dana današnjeg mnogi je se sa radošću sećaju; nije za čuditi jer to je ostvarenje prosto plenilo zavodljivom stilizacijom, upečatljivom atmosferom distopijskog beizlaza, efektnim zanatskim pakovanjem, a na sve to, Gattaca je bila i film sa tezom. Što je, naravno, prava retkost među repertoarskim filmovima u okviru kojih je i Gattaca stigla pred nas.

Sada je 2011. godina, čemer na sve strane, naš brod tone li tone, pa propast bioskopske mreže i promaja bezidejnosti i manjka naslova koja definiše stanje repertoara dođu još i ponajmanji problem. Andrew Niccol je ponovo to; posle nešto duže pauze skrojio je i ponudio novi film. Retki će se iznenaditi što je ponovo izabrao distopiju kao osnovnu odeždu, a izvesno rimovanje sa pominjanom ( i neprežaljenom) Gatakom se krije i u naglašeno mladoj i estetski izazovnoj glumačkoj podeli (1997. izbor je pao na Ethana Hawkea, Umu Thurman i Judea Lawa, a sada su tu Justin Timberlake, Amanda Seyfried i Cillian Murphy).

Međutim, nije pravično sud o dometima Preostalog vremena donositi kroz puku komparaciju sa Gatakom ; ponajpre stoga  što ona baca senku i nasve potonje naslove iz Niccolove rediteljske biografije. Niccol je lutao – Simone je predstavljao zanimljiv ekces, ali ne preterano artikulisan film u celini, dok je Lord of War predstavljao tematski iskorak, ali je na putu do titule odličnog filma zastao ponajpre stoga što je Niccol prebrzo ogolio ciljanu poentu. Preostalo vreme ponovo u žižu dovodi neke od ovih i drugih Niccolovih boljki, ali i sam po sebi uspeva da se nametne kao zanimljiv i sasvim upotrebljiv naslov.

Kao prvo, osnovna premisa (o društvu bliske budućnosti u kojoj su obespravljeni i uamljeni plebejci primorani da trguju vremenom i tako produžavaju svoju neveselu egzistenciju i veru u varljivo bolje sutra) u sadejstvu sa Niccolovom  neskrivenom fascinacijom nasleđem film-noira zlatne ere jeste intrigantna u meri koja je dovoljna da prikrije infantilnost takve postavke. Kao drugo, nakon obznanjivanja te zamisli kao pogonskog goriva za sve likove  i njihovo delanje u ovoj priči jeste izvedeno dovoljno filmski vešto. Tako da već samo ove dva aspekta čine Preostalo vreme vrednim ostvarenjem koje uz nešto postranja ipak  uspeva da štrči u odnosu na aktuelna hollywoodske ponude.

Ipak, ne može se zažmuriti pred povremenom nekonsekventnošću retro-chica kojim je opcrtan futuristički svet Preostalog vremena, a Niccol još jednom pokazuje da nije potpuno imun na pomalo izlišno ponovno ilustrovanje onoga što je ranije tokom filma već bilo posve jasno predočeno. Otud i izvesne elipse, posebno u segmentima potere i jurnjave sa vremenom i zlokobnim gopodarima sudbina potlačenih. 

Ipak, Niccol se iskupljuje razoružavajućom maštovitošću i izvesnim poletom u opštoj izardi pred kojom je teško odoleti. Istovremeno, ključni autor ovog ostvarenja zavređuje pohvalu jer tokom 110 minuta skupog filmskog vremena uspešno balansira na ivici dečije zaigranosti dosetkom i serioznosti kakva je nužna za jednu ovakvu priču i autora njegovog kalibra. Krupan adut predstavlja i mlađana i očigledno motivisana i nadahnuta glumačka postava u kojoj prednjače Timberlake koji sa dosta strplenja kali zanat za hollywoodskog leading man-a u skorojoj budućnosti, i Amanda Seyfried, koja se odlično snašla u dosta generički postavljenoj, a prvoj joj ulozi fatalne žene.

Preostalo vreme je film čiji autor još jednom osvaja odvažnošću, pre svega jer ovde nema usiljenog upinjanja da se prikriju slabosti autorskog pristupa. I mane i kvaliteti se vrlo brzo očitaju, a pri završnom vaganju vrednosti ipak odnesu prevagu. Tako Niccol na simboličnoj ravni ipak odnese pobedu nad kletom rekom vremena koje ponestaje kako njegovim junacima, tako i nama sa ove strane kino-platna. 

 

 



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 07.12.2011. 09.49.32
    ok ideja, ali ovaj posterboj je toliko odvratno iritantan da nisam mogao da predjem preko toga. batalio posle 20 minuta
  • Gravatar for Superhik
    Superhik (gost) | 01.01.2012. 12.30.10
    Iznenađujuće dobar film, čak ni Đastin nije loše odigrao ulogu. Da, film ima tezu sličnu Gataki, ali vrlo suvislu: bogati imaju pravo na privilegije, život, zdravlje, lepotu i večnu mladost, a sirotinja može da crkne. U drugom sloju, In Time dotiče se tema sličnih legendarnom SF filmu Zardoz - čovek nije stvoren da bude besmrtan, besmrtnost bi ga degenerisala. Jednom rečju, film vredan gledanja do kraja, mada je kraj malo utopijski. Naročita simpatija estetici - stilizovani automobili iz 1970-tih kidaju!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi