Popboks - ZARAZA – Steven Soderbergh - Čik kini ako smeš! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 18.11.2011. 10:15 · 4

ZARAZA – Steven Soderbergh

Čik kini ako smeš!

Nekada su čuda moguća – na primer da zažalite što američki rediteljski superstar nije izučio ponuđeno u jednom odličnom, a tematsko-žanrovski srodnom filmu

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

Scenario: Scott Z. Burns
Uloge: Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Marion Cottiard, Kate Winslet, Jennifer Ehle, Bryan Cranston, Gwyneth Paltrow, John Hawkes
Žanr: medicinska drama katastrofe
Trajanje: 106 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

 

Pre no što se prepustio ne toliko filmičnim davanjima oduška vlastitoj, dobrano zahuktaloj mizantropiji, savetničkim ispomoćima u resornom ministarstvu, reciklaži starih scenarija i ništa friškijih nerelazivonih filmskih ideja po prestoničkim pozorišta, Goran Marković je uspeo da u svom rediteljskom opusu naniže nekoliko ozbiljnih, relevantnih i kvalitetnih ostvarenja. Među valjanima se svakako izdvajaju Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa i Već viđeno, dok bi se epitet remek-dela bez mnogo premišljanja mogao pripisati ostvarenjima Majstori, majstori i Variola Vera.

Taj poslednji pomenuti predstavlja i Markovićevu vezu sa Soderberghom o čijem najnovijem filmu je ovde reč. Soderbergh je jedan od najradinijih, ali i najosobenijih filmskih autora sa severnog dela američkog kontinenta; premda se u njegovom filmografiji može naći svačega (istinskih remek-dela poput Veoma opasne romanse i King of the Hill, neporecivo zanimljivih i/ili značajnjih ostvarenja Kafka, Seks, laži i video-trake , Underneath i Englez, izlišnih brljotina tipa Solaris ili Dobar Nemac, državotvornih srednjačenja kao u primerima Ocean's 11, Puteva droge i Erin Brokovich, korektnih , ali nenadahnutih kao što je Doušnik!, sumanutih ogleda na polju ekstremističkog arthouse-a kao u slučajevima Bubble i Full Frontal, svakako se radi o vrednom autoru čiji opus valja pratiti bez obzira na počesta isklizavanja u pravcu samodovooljnih ekstravaganci ili neinspirativne igre na sigurno.

Trenutno je na ponudi našeg bioskopskog repertoara njegov najnoviji rediteljski rad – medicinska drama Zaraza. Nešto preciznije, ovde je reč o medicinskoj drami sa primesama društvene kritike i filma katastrofe. I sve pomenuto je u zadovoljavajućoj razmeri i zaista prisutno u Sdoderberhovoj Zarazi. A tu je i sasvim očekivana i ovoj sorti filmova potpuno primerana kolažna dramaturška struktura. Baš kao i u Markovićevoj Varioli Veri. Nažalost, Soderberghova Zaraza ne odmiče daleko od solidnog/korektnog repertoparskog filma ozbiljnog tona, ne prešavši granicu koja ostvarenja tog dometa razdvaja od odličnih i višeznačnih ostvarenja što je, bez sumnje, Markovićeva preteča.

Zaraza pripada soju filmova koja teško da će ikoga razočarati, jer ovo je delo koje neporecivo odlikuje serioznost u autorskom pristupu i neosporna pouzdanost izrade, ojačene utiskom opšte upriziorenosti, te je ovde reč o naslovu koji predstavlja sasvim dostojanstven izbora sa ponuđenog na bioskopskim menijima. Ipak,  pravolinijski postavljenoj Zarazi ipak fali suštinski sastojak , a to je istinsko uzbuđenje koje bi prijemu filma obezbedilo dvojaku korist – zabrinutost publke za barem neke od mnogobrojnih junaka ove isuviše tipske i generalizovane priče, a potom i potencijala za otvoreniju, smisleniju i osobeniju društvenu krituiku. Ovako, pre svega usled viška samokontrole, a manjka nadahnuća, te upadljivo hladne egzekucije, Zaraza probudi tek osećaj dosta uopštene neprijatnosti, utemeljene u uvek prisutnoj paranoji kada je zdravlje u pitanju.

Kako na planu dramaturškog pristupa i rediteljskih zahvata, Zarazi se teško šta ima zameriti i na drugim planovima. Sve je ovde na nivou korektnog i zanatski ispravnog, i ta ocena važi i za muziku Cliffa Martineza  i za fotografiju (datu u ključu verističkih TV  hronika) samog Soderbergha  i za postignuća zvezdanog glumačkog ansambla (Damon, Winslet, Cottiard, Fishburne, Ehle, Cranston, Paltrow, Law, John Hawkes..). Ovom filmu naprosto fali varnica, zanetosti i uvek dobrodošlog rizika u odnosu na pouzdanost glavnotokovskog izraza, vazda oslonjenog na pominjanu igru na sigurno. A to je upravo jedna od ključnih finesa koja razgraničava Variolu Veru ili neki od uspelih filmova katastrofe sa medicinskim garnirungom iz istorije filma i filmove poput Zaraze, čija se solidnost izrade često može pomešati i sa ziheraškim uzdržavanjem i od lepih poteza koji svaku igru i čine igrom vrednom praćenja. Istioni za volju, potkaro se ovde i jedan nenadani zahvat – dosta detaljan prikaz vivisekcije nad mozgom upokojenog  lika prvoobolele koju tumači Gwyneth. Paltrow.

Srećom,  uskoro nam stiže novi Soderberghov rad i sudeći na osnovu uzorka izvanrednog trailera, konspiracijski akcijaš Haywire (ponovo sa pregršt holivudskih starova – Damon, Douglas, McGregor, Banderas, Fassbender, Paxton, Kassovitz) obećava upravo varničenje, zaigranost i zanos koji su ponajvuiše zafalili Zarazi koja je, da  ne bude zabune, ponovimo još jednom  – zadovoljavaji film sredine puta. 

 



Komentari

  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 18.11.2011. 18.12.12
    Film je izuzetno glup i nedorecen. Nema zivaca ni da citam ovu kritiku
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 19.11.2011. 06.28.01
    Prosecan film, zanatski dobro odradjen, kao sto to kaze i recenzija.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 20.11.2011. 22.23.54
    jadna kritika. jeftino je graditi kritiku filma na onome cega u tom filmu nema uz prepotentno verovanje da reditelj filma nije hteo da izazove upravo takav efekat. kritika treba da iscitava ono sto mozemo naci u filmu, a ne ono cega nema a po nama bi trebalo da bude
  • Gravatar for Boze...
    Boze... (gost) | 20.11.2011. 22.24.37
    ...koliko blagoglagoljivosti da bi obicno smece nazvao smecem. Priznajem, nimalo mek ovaj recenzentski 'lebac :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi