Popboks - IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ - Hotel Zagorje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 23.05.2011. 08:44 · 1

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ

Hotel Zagorje

(Rende)

U debitantskom romanu Ivana Simić Bodrožić sigurno pogađa u metu, crpeći samopouzdanje kako iz ličnog/biografskog polazišta, tako i pesničkog pedigrea, a ponajpre iz neporecivog dara za pripovedanje

Zoran Janković

Mozgalicu kako pomiriti fon ličnog doživljaja saveta i plan društvenog konteksta u kom se isti taj svet spoznaje, Ivana Simić Bodrožić u svom debitantskom romanu  razrešava bez vidnog upinjanja, sa elegancijom i u potpunosti oslonjena na čisto književna sredstva. Tako već posle prve glave čitaocu romana Hotel Zagorje postaje jasno da je pred njim delo koje pleni promišljenošću i neizfabrikovanom jednostavnošću.

Baš tako, Ivana Simić Bodrožić pristupa oveštaloj formi bildungs romana relaksirano, sa punom verom u svoj dar i za prozno izražavanje i u dopadljiv centralni lik kao suštinsku srž privlačnosti ovog štiva koje se stilski i idejno ipak kreće po davnih dana utabanim stazama. Poput velikog Johna Forda  i njegovog nauka po kome priča gnjavi, a zanimljivi junaci čine osnovni magnet za publiku, auorka ovog romana sa puno takta i duha dodaje detalje portretu jedne umalo sasvim obične mladosti.

Glavna junakinja ovog romana odrasta u izbeglištvu; nakon bega iz Vukovara (u kom se ocu gubi svaki trag), ona živi u bizarnom okruženju oronulog hotela unutar komunističkog svetog mesta – Kumrovca (Titovog rodnog mesta, naravno). Devojčica tamo uči život, uvežbava tehnike preživljavanja u neželjenom i često degradirajućem kontekstu, a sve to u sobičku koji deli sa majkom potonulom u očaj i ćutanje i ćudljivog brata koji se iscrpljuje beskrajnom prepiskom sa vojnim i širim državnim autoritetima.

I u tako neveseo okvir ipak se da udenuti slika jednog duboko intimnog doživljaja sveta. Junakinja romana Simić Bodrožićeve tako nalazi vremena i elana za zaljubljivanjja i tihe pobune. Naravno, valja pojasniti da se autorka ovde ne opredeljuje za odu solipsizmu i sebičluku, već prosto, u skladu sa osnovnim intelektualnim poštenjem, ilustruje dobro poznatu i neprolaznu istinitu – život se nastavlja uprkos spoljnjim tegobama, a lični nekako uvek u zasenak baca i krupne potrese i buku šireg društvenog fronta.

Sasvim u skladu sa tim uverenjem su i ton i forma romana. Ivana Simić Bodroižić se svesno i hrabro opredeljuje za naglašeno intimističko-introspektivni ton, nimalo zabrinuta zbog upadanja u moguću zamku kvazisentimentalnosti i patetike. Hotel Zagorje tako biva sročen u obliku vešto koncipiranog, dramski umešno gradiranog i sasvim opregledne poroze nalik na odnevničke zapise tananih duša mladeži. I  sve to sa znalačkim smislom za detalj i duhovito i suptilno oneobičavanje onog svakodnevnog, po čemu se proza predočena među koricama ove knjige da usporediti sa zahvatima iz ranijih dela Dubravke Ugrešić.

Ovakvo autorsko opredeljenje svakako ima snažno uporište i u pesničkom pedigreu autorke, što je u  startu izdvaja iz poduže kolone sa mnogobrojnim izdanjima i u Srbiji prisutnih hrvatskih prozaista (Perišić, Tomić, Ferić, Jergović, Baretić...) koji su se za lepu književnost kalili u novinarskim redovima, a što se mahom i lako da učiti u njihovim književnim ostvarenjima. I  upravo ta pesnička crta, a ne puka rodna odrednica, učini da proza Simi Bodrožićeve dobije na osobenosti u ovom sasvim laskavom kontekstu.

Terminologijom pop-referenci, Hotel Zagorje će najviše prijati ljubiteljima ostrvske bittersweet pop-muzike (i svih njenih potonjih derivata), a, budući da je reč o šarmantnom, komunikativnom i nadasve kvalitetnom štivu, može se preporučiti svima, a posebno onima koji još uvek veruju u staru socrealističku krilaticu koja nas je učila da je "sreća pojedinca-uspeh kolektiva".
 



Komentari

  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 23.05.2011. 10.24.14
    Jankoviću, kad će recenzija "Bez daha" Ivane Stanković? ili Kustine autobiografije? U svakoj rečenici koja je na engleskom (razgovaraju Kusta i Džoni Dep) ima grešaka da ne poveruješ: Npr. 260. str.: "This gay is our Nobel Prize writer"
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige