Popboks - JOSH TILLMAN - Singing Ax [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.09.2010. 12:47 · 7

JOSH TILLMAN

Singing Ax

(Western Vynil)

Tišina od koje se ledi krv u žilama

Nebojša Marić

Ocena:
8


8/10

Nakon razvoja digitalnih tehnologija i revolucije koju je ona izazvala u muzičkoj industriji na kraju prošlog veka, veliki studiji su uglavnom počeli opasno da liče na muzeje sa sjajnim eksponatima za one koji vole anegdote o slavnim rockerima, a umesto njih imamo milione običnih soba širom sveta, opremljenih kompjuterima sa modernim softverma, parom mikrofona i instrumenata.

Revolucija o kojoj govorimo je donela mogućnost da u svako doba dana i noći možete da isproducirate pesmu, album, spot, i da ih negde po belom webu predstavite. To je svakako donelo više muzike u naše domove, ali, naizgled paradoksalno, ne i mnogo više muzike koja će se duže zadržati u glavama i plejerima slušaoca.

Pri tom, problem nije samo u velikoj produkciji. Jednostavno, najveći deo onoga što običan smrtnik može da isprati npr. nedeljno, a da ne poludi, zvuči kao da je operisano od jednostavnosti – pretrpano, preproducirano, emocionalno potpuno neuverljivo, zatrpano efekatima i lejerima... Sama muzika i osećanje vezanosti za nju izgubili su se u moru mogućnosti koje pruža moderna tehnologija.

Taj osećaj naročito okupira slušaoca posle slušanja albuma Singing Ax, američkog trubadura Josha Tillmana. Jednostavno rečeno, izdanje koje oblikuje tišina, na kom su instrumenti (najčešće samo gitara uz povremene udarce u različite predmete) povučeni unazad, na kom konačno slušamo netaknuti ljudski glas (koji zvuči kao da nikada ništa nije rekao što nije bilo upečatljiva melodija), nema mnogo veze sa onim što danas zovemo muzikom.

Pri svemu tome, pesma Three Sisters predstavlja nesvakidašnji događaj. Ona potpuno utapa slušaoca u svet u kom je muzika bila deo religijskog kulta, a religija nimalo bezazlena igra u kojoj je čovek na hirove prirode i svoje okoline reagovao imaginacijom, oblikujući strašne priče o bogovima i ljudskoj sudbini.

Kao i u slučaju prethodnika, albuma Year in Kingdom, detalji su i ovde Tillmanovo ubojito oružje (falseto u Diamondback, zvuk stare organe Our Beloved Tyrant...) Ipak, ono što najviše impresionira je Tillmanov glas, koji sa lakoćom spaja priču, slike i melodiju. To majstorstvo, koje Tillmana izdvaja u odnosu na ostale mlade autore, je najočiglednije u One Task, pripovesti o ljubavi dečaka prema konju čiji dani su odbrojani, i koji će biti ubijen očevom puškom.

Singing Ax poseduje zapanjujuću jednostavnost (snimljen je za svega tri dana, a producirali su ga Steve Albini i Bob Weston), koja Tillmanovom talenatu omogućava da ostvari pun zamah. Međutim, ovo nije samo još jedna dobra kantautorska ploča. Ona poseduje važnu crtu zbog koje zvuči radikalno u odnosu na najveći deo moderne produkcije. Na Singing Ax, naime, Tillman (uz neprocenjivu pomoć Albinija i Westona) pokušava, i mahom mu to polazi za rukom, da studijski snimak potpuno očisti od svih nepotrebnih, a u međuvremenu nagomilanih ’slojeva’ i ’posrednika’ koji stvaraju distancu između instrumenta/glasa i slušaoca.   



Komentari

  • Gravatar for Nikolic Zoran
    Nikolic Zoran (gost) | 24.09.2010. 14.02.16
    Preslusajte album grupe Swans - Children of god (1987) , prepoznacete korene ovog albuma. Pa donekle i Nick Cave - The firstborn is dead, kao u goreponudjenoj pesmi Three sisters. Da ne bude zabune - nikako ne nipodostavam ovaj albumTilmana, naprotiv, vredan je svakog slusanje i imati ga u kolekciji. Ali zeleo sam da naglasim da se i ranije radila ovakva muzika, ogoljena maximalno. A pretpostavljam i pre ovih izdanja koje sam ja naveo. Uzivajte !!!!!!
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 24.09.2010. 14.08.50
    Uh... prosli je bio fenomenalan, mora se nabaviti ovo.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 24.09.2010. 14.11.45
    hajde da se prvi put u necemu slozim s nebojsom. odlican album!!!!!!!!!!!!!1
  • Gravatar for jaa
    jaa (gost) | 27.09.2010. 09.42.44
    Uopste nije tako dobar album. Forma odlicna, ali sadrzaj neslikovit i isprazan. Samo sam ga skidao bez veze...
  • Gravatar for safet
    safet (gost) | 28.09.2010. 07.36.56
    Mark Hollis deco, Mark Hollis.
  • Gravatar for moram da primetim
    moram da primetim (gost) | 06.10.2010. 13.09.36
    majstorski tekst! album - odlican
  • Gravatar for tillman's fan
    tillman's fan (gost) | 08.10.2010. 23.57.49
    hvala za marka holisa, safete.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.