Popboks - YOUTH IN REVOLT - Miguel Arteta - Sebe, se [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.07.2010. 12:40 · 4

YOUTH IN REVOLT - Miguel Arteta

Sebe, se

Omladinski film je dobio još jednu priliku da povrati dostojanstvo. U pomoć su pritekli Chuck Palahniuk, John Hughes, malo odlične animacije i neizbežni Michael Cera

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Scenario: Gustin Nash (po prozi C.D. Paynea)
Uloge: Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Steve Buscemi, Fred Willard, Ray Liotta, Zach Galifianakis, Justin Long, M. Emmet Walsh
Žanr: Gorkoslatka komedija
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009/2010.

Uvrežilo se mišljenje da filmovi iz tzv. nezavisne produkcije u startu nude osobeniji pogled na ono što nam plasiraju visikobudžetska ostvarenja prve lige. A onda se neretko desi da moramo da ustvrdimo da je kovanica nezavisni (indie) film tek jezička pokrivalica za jednako neinspirativna dela, ali, da stvar bude gora, sa manjim budžetom i glumcima za koje tek malobrojni znaju.

Ipak, veliki studiji umeju da iznedre filmove koji po svežini vizure i nesvakidašnjim izrazom više odgovaraju toj kasti formalno nezavisnih. Takav je film Youth in Revolt. Redotelj, Miguel Arteta se, uz još uvek moćnu producentsku podršku braće Weinstein, daleko bolje snašao na terenu priča iskošenog pogleda na svet i alternativnijeg izraza nego u (dosta hvaljenom) ostvarenju Dobra devojka, ,koje ga je i preporučilo za ovu novu režiju.

Youth in Revolt je ekranizacija prvog is serije romana o mladalačkoj pobuni, pisca C. D. Paynea koji je pružio gorkoslatki i pop-kulturnim uticajima bremenitim absurdizam po meri druge MTV generacije. Payne je još  u svom predlošku postavio preglednu i dovoljno snažnu mustru za budući transfer u filmski medij. A kada sam filmski jezik postane nedovoljno slikoviti da prikaže stanja pobune u nastajanju i ponesenosti tu je funkcionalna i neodoljiva animacija u stripovskom ključu.

Prevedena na filmski jezik, ova priča predstavlja skladan spoj motiva podeljene ličnosti (odlično predočenog u Borilačkom klubu Davida Finchera po prozi Chucka Palahniuka) i zlata vrednog nasleđa poetike Johna Hughesa iz njegove teen angst faze 80-ih godina prošlog veka. Na prvi pogled, ovo je susret suštinski nespojivog.

Tinejdžer Nick Twisp je oblikovan po uzoru na ključne junake iz Hughesovih filmova. Tako on vazda balansira između šapata i urlika koji mu se čini kao primereniji odraz, poput bliskih mu rođaka Samanthe Baker (Molly Ringwald) iz Šesnaest svećica ili Briana Johnsona (Anthony Michael Hall) iz Kluba ranoranilaca.

Uloga ovog momka koji jak poriv za pobunom oseti upravo u trenutku kada mu ospore pravo na ljubav sa srodnom dušom (gotovo eterično lepa i prozračna Portia Doubleday) kao i njegove alternativne ličnosti – preduzimljivog i ponasilnog Francoisa Dillingera - pripala je Michaelu Ceri. Junoši iz TV-serijala Ometeni u razvoju i u filmsko-bioskopskoj inkarnaciji su dopadale uloge likova u velikoj meri nalik ovoj.

Međutim, kao i u slučajevima ostvarenja Džuno, Kul momci, Nick and Norah’s Infinite Playlist i Paper Hearts, Cera uspeva da pronađe dovoljno razaznatljiv valer kojim boji lik već više puta viđenog snenog i zatomljenog trapavka. Sposobnost Micheala Cere da i pod teretom zadate teme strogog koncepta izbori osobenost predstavlja važan uporišni stub ove priče koja se i sama kreće po dobrano utabanim stazama tipskog i predvidljivog.

Youth in Revolt  je ostvarenje koje uspe da očara gledaoca, načini rečit omaž baštini pop-kulture i nadvisi hrpu omladinskih filmova uobličenih na sve manje filmičnoj hiperseksualizovanoj osnovi. Eto, desi se ponekad i da je pohvala zapravo tek konstatovanje očiglednog.



Komentari

  • Gravatar for Missy
    Missy (gost) | 07.07.2010. 20.51.15
    presladak filčić.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 08.07.2010. 07.47.16
    meni se dopao, mada je manje smešan od romana. a i ovde je ceri legla ta tipska uloga, pogotovo zbog alterega.
  • Gravatar for Polanski
    Polanski (gost) | 15.07.2010. 23.15.44
    Meni je ovaj film bio nevidjeno dosadan. Izdrzao sam 45minuta (oko pola) i onda ga ubrzano premotao do kraja. Po meni, nije vredan paznje. Na neki nacin uporediv, a po meni bolji je She's Out Of My League.
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 16.07.2010. 10.14.09
    film je malo pglu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi