Popboks - U VAZDUHU – Jason Reitman - Leti, Clooney, leti! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.02.2010. 10:20 · 10

U VAZDUHU – Jason Reitman

Leti, Clooney, leti!

Da li zbog ređeg vazduha gore, u nebesima, ili što mu je prethodni Džuno, premda označen lo-fi tonom, oduzeo previše snage, Reitmanu mlađem kao da je ponestalo snage u krilima

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Naziv originala: Up in the Air
Scenario: Jason Reitman i  Sheldon Turner (po romanu Waltera Kima)
Žanr: drama, komedija
Uloge: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman
Trajanje: 109 min
Proizvodnja: SAD, 2009

„Svakom pravo poštujem do krvi, ali mora da se zna ko je bio prvi...“ – pre deceniju i po zavapio je Đole Gioganny. E, pa Jason Reitman (Thank You For Smoking, Džuno) stigao je prvi na cilj kada je u pitanju kvalitetan film na temu posledica SEKE, a koji dolazi iz više/studijske lige. Možda je u pitanju toliko puta ranije pominjana neophodna vremenska distance, možda je Reitman umoran od garniranja ozbiljnih društvenih tema posprdnim tonom, ili je u pitanju kulturološki relativitet, ali U vazduhu, uprkos svojim neospornim kvalitetima, umereno razočarava.

George Clooney, kao stub ove priče, tumači lik samozadovoljnog, nemilosrdnog korporativnog jurišnika – njegove usluge potražuju kilavi šefovi koji moraju, a zaziru da otpuste verne uposlenike, prinoseći ih na žtveni oltar SEKE. Clooney uživa u svom poslu, ali i u činjenici da 300 dana godišnje provodi na putu, po aerodromima i bezličnim hotelima. Uznesenost svojim svetonazorom izražava i držeći motivacione govore pred korporativnom nejači. Ali, sve to blaženstvo dovodi se u pitanje kada se pred naletom mlade saradnice i njenih inovativnih metoda i njegov tron zaljulja, pa se i on sam nađe na korak do statusa suvišnog.

Reitman se i u prethodne dve režije uz podsmeh bavio gorućim društvenim temama  - PR žongliranjem u svetu duvanske industrije (Thank You For Smoking) i tinejdžerskom trudnoćom (Džuno). Međutim, U vazduhu, uprkos aktuelnoj temi i zavodljivom pristupu, opterećuje nekoliko krupnih problema.

Uočljiva je barikada u emocionalnoj recepciji ove priče. Reitman film otvara trikovima iz Fincherovog Borilačkog kluba (ili onim koje koristi Danny Boyle) - ciničnim spotovskim pobrojavanjem svakodnevnih rutinskih radnji - što jeste uvek efektan mamac, ali kako je glavni junak već tipski postavljen, kao pozer, dodatni stilsko-esnafski pozeraj od strane reditelja onemogućava gledaocu da zavoli i prihvati junaka ili ga barem shvati. Dodatno, Clooney je, u ovoj ulozi, na auto-pilotu u filmu koji dosta toga duguje prednostima avio-prevoza.

Nevolja je što se reditelj koleba između dva smera koja je već primenio u prethodna dva filma - srce ga vuče ka indie opuštenosti Džuna (pa upotrebom lo-fi/alt-country nota u soundtracku, nastoji da obnovi iste trenutke), a literarni predložak U vazduhu ka prvencu Thank You For Smoking (sa kojim ovaj film deli idejno-ideološki plan). Tako negde na polovini priče Reitman menja rukopis, pa Clooneyja otpošalje u hladne predele američke provincije gde velike spoznaje dolaze same od sebe, a uz pomoć milozvučnih nota u pozadini i tople, oku ugodne trikotaže na telima napaćenih junaka. Ključna zamerka nije šizofreni spoj ova dva pola iste povesti, već isuviše upadljivi šav koji ih spaja u celinu.

U Vazduhu je film koji je daleko lakše odabrati na repertoaru ili preporučiti drugima, nego što se može iskreno voleti. Od mlađanog autora koji je uspeo da kontemplativno-zaumni duh najboljeg iz amerilčkog nezavisnog filma prevede na studijske visove se, ipak, očekuje bolje.



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 15.02.2010. 12.54.58
    Ma, daaaaaj, film je odlican!!! Rezija ima manjkavosti, jer nije pruzeno mnogo inovativnosti na tom planu, ali scenario je 10/10, te zbog toga filmu sveukupno dajem 8/10. Ni reci o sjajnoj glumackoj ekipi, i to sto su i Clooney i Farmiga i Kendrick dobili po nominaciju za Oskar za ovaj film?!
  • Gravatar for tanja
    tanja (gost) | 15.02.2010. 18.21.02
    tachno,nikola,apsolutno sam saglasna.ne kapiram shta je sa ljudima,pa bez pardona kritikuju ovaj,inache,SJAJAN film!!!!!
  • Gravatar for Johnny Depp
    Johnny Depp (gost) | 15.02.2010. 20.56.30
    meni se nije dopao film. bezveze je.
  • Gravatar for blah
    blah (gost) | 16.02.2010. 08.44.41
    Dobar film, promasena recenzija.
  • Gravatar for Aca2
    Aca2 (gost) | 16.02.2010. 11.45.06
    Ovo je izgleda jedan od onih filmova koji ljudi ili vole ili ne vole. Glumci stvarno jesu dobro opeglali svoje ali meni se ne svidja film. fina recenzija.
  • Gravatar for M
    M (gost) | 16.02.2010. 12.31.34
    Retko glup film. Anna Kendrick je jedina svetla tacka.
  • Gravatar for John
    John (gost) | 19.02.2010. 00.12.14
    Retko dobar film.
  • Gravatar for Nebojsa
    Nebojsa (gost) | 25.02.2010. 22.48.16
    Sasvim dobar film, na momente prepeglanih savova, ali manju ocenu od osmice ne zasluzuje.
  • Gravatar for ukinite e-novine!
    ukinite e-novine! (gost) | 13.03.2010. 16.32.43
    film je na nivou kritike. pa umetnost je sav.
  • Gravatar for super saki
    super saki (gost) | 18.03.2010. 16.52.39
    ovo je film na koji zaboravite cim vidite odjavnu spicu. Kluni je..Kluni, i uloga i outfit mu podsecaju na Intolerable cruelty :D Farmiga je lepa,a Ana Kendrik je sjajna, pun pogodak, njena uloga popravlja moj opsti bljutav utisak. Eto
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi